• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GIO: ono na to přijde řeč docela často mimo město na menších okreskách - klasická situace, kdy z hlavní odbočuje doprava v ostrém úhlu vedlejší silnice. Řidič, který na ni chce zabočit, musí výrazně zpomalit (já pravidelně takhle najíždím na odbočku, co je víc dozadu než doprava, je úzká, s nezpevněnou krajnicí, takže vybrat to víc než ve 40 je už trochu o hubu) - a kdo jede za ním, ho díky téhle úpravě může legálně objet a nemusí brzdit.

    ale jindy to zas vytváří nebezpečné situace, to máš pravdu.
    GIO
    GIO --- ---
    TRISSIE: a jeste k tomuto, pokud jede ridic po hlavni, kde je na zemi namalovana tlusta plna cara, tak si teda skromne myslim, ze predjizdet proste nemuze, nebo se pletu?
    GIO
    GIO --- ---
    teda ne ze by valna vetsina ridicske populace mela o tomto zneni vubec tuseni a nedelala to proste " ze zvyku, ze se to tak dela".. i kdyz mne snad nikdy v krizovatce predjizdet nenapadlo, pokud to neni zprava "objizdet" nekoho kdo odbocuje doleva(s pruhem k tomu vyhrazenym i bez nej), a to zas riziko srazky s tim najizdejicim z vedlejsi snizuje, protoze tam se valna vetsina ridicu fakt podiva.))aspon tech pricetnych. ale spolehat se samozrejme neda ani na to)
    GIO
    GIO --- ---
    TRISSIE: jen tak pro forma, a prijde ti to rozumne? mi ne:)) proc je tam to vyjmuti, logicky to vede k velmi rizikovym situacim.
    GIO
    GIO --- ---
    LOPIK: akorat v teto konkretni situaci prece uz nejsi na krziovatce, v momente vyjezdu z tunelu uz je to za krizovatkou, plna cara , protismer, o nejake prednosti podle mne uz nemuze byt rec, proste mu jel v jeho smeru, ale jinak ano, vsem vam rozumim, vysvetleni chapu, souhlasim s vami.)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WYMA: vzhledem k tomu, že svislé dopravní značení je nadřazené zákonné úpravě, a platí až do konce křižovatky, tak smolík :-)

    ale obecně, většina řidičů fakt netuší, že pokud tam není jiná úprava, tak řidič jedoucí po hlavní prostě předjíždět může. Teda většina z těch, co vědí, že v křižovatce je předjíždění zakázané (ti, co netuší ani tohle, se samozřejmě výjimkou neznepokojují).
    WYMA
    WYMA --- ---
    TRISSIE: rikas, ze kdyz bude zakaz predjizdeni pred a za krizovatkou, tak ze v krizovatce muzu predjizdet? :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GIO: plus v té křižovatce, pokud tam není specificky plná čára, tak na hlavní je předjíždění explicitně povolené zákonem, a to většina lidí taky neví...

    Předjíždění
    § 17
    (5) Řidič nesmí předjíždět
    f) na křižovatce a v těsné blízkosti před ní; tento zákaz neplatí
    3. na hlavní pozemní komunikaci,
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Kolega se takhle vysekal v křižovatce - klasickej kříž, on jel z vedlejší, na hlavní odbočovalo auto doprava, tak si myslel že projede, ale druhej na hlavní to odbočující předjížděl (přes plnou) - neměl kameru ani svědky, takže viníkem je jen on, policajt mu říkal, že kdyby to měl nějak natočený, tak to uhraje na spoluvinu. Takže asi tak.. vedlejší je vždycky vedlejší a to i když by ti tam nic nemělo po hlavní teoreticky jet..
    GIO
    GIO --- ---
    DYNK: jasny, selskym rozumem k tomu clovek tak pristupuje, ze by mel byt opatrny a nespolehat na dodrzovani predpisu od tech ostatnich na silnici, tim spis s temito zkusenostmi, ale zarazilo mne to ukotveni v zakone/vyhlasce, ano - takhle (nize) vysvetleno mi to logicke i prijde, ale rozdavat za to pokuty mi tak jako tak prijde nemistne.

    SPM: jj naprosto souhlasim.
    SPM
    SPM --- ---
    GIO: tak ono dle těch předpisů máš řešit sebe, ne ostatní... podobný případ, který se třeba velice s oblibou zkouší při jízdách s autoškolou, je přednost zprava do jednosměrky. Tedy když máš dát přednost zprava, ale z té ulice by nemělo nic vyjet, protože by musel jet protisměrem. Komisař na tohle kouká a s oblibou se za to vyhazuje; podobně když se tam dva srazí, tak on dostane pokutu za jízdu v protisměru, ale ty za nedání přednosti. Ono to trochu svojí logiku má; protože zase třeba příkaz policajta je nad dopravnim značenim. Takže v případě, že v tý jednosměrce třeba bude hořet, hasiči tu ulici vyblokujou a policajt tě z ní vyžene, tak pojedeš tou ulicí protisměrem v souladu s předpisy...

    ale jo, v tomhle konkrétnim případě je to pakárna, protože očekávat, že se z protisměru na zákazu předjíždění ze zatáčky a z temnýho tunelu vyřítí auto protisměrem je dost neočekávatelný...
    DYNK
    DYNK --- ---
    GIO: Ja o tom taky rozhodne nevedel od autoskoly. Davam si na to pozor poslednich par let.
    GIO
    GIO --- ---
    DYNK: ale kdyz k tomu pristupuji logicky, tak je to prece fakt pritazene za vlasy davat prednost nekomu, kdo tam dle pravidel nema co delat.. ale jinak vam a tomu vykladu uz rozumim, a nejspis to tak taky obcas delam, ze neocekavam auto v protismeru, kdyz se prirazuji z vedleji na hlavni smerem doprava.. kazdopadne asi mne to ted parkrat napadne, ze to mam udelat:))
    DYNK
    DYNK --- ---
    GIO: Kdyz se pripojujes z vedlejsi na hlavni, tak davas prednost vsem, co po hlavni jedou. Je jedno, jestli jedou dveste v protismeru, nebo padesat ve svym pruhu. Bohuzel. O tom moc lidi nevi. Typicky lidi, ktery z vedlejsi odbocujou n ahlavni doprava, tak se koukaj jen doleva, jestli neco nejede v jejich smeru a uz nepocitaj s tim, ze muze v jejich pruhu nekdo jet i z druhy strany.
    GIO
    GIO --- ---
    PHAILO: na predjizdejici pres plnou caru? tedy pro ty, co predjizdet v danem miste rozhodne nemaji?

    je to silene tedy..ale dobre vedet, dalsi prilezitost, kdy byt v aute jeste o neco opatrnejsi:-(
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    GIO: Platí to v situaci, kdy máš povinnost dávat přednost. Tj. např. při vjíždění z vedlejší (což byla tato konkrétní situace). A ano, skutečně se to vztahuje i na předjíždějící.
    GIO
    GIO --- ---
    HALCYON: no, toho bych zbavila ridicaku, kor kdyz se vozi v kamionu, coz je vpodstate zbran hromadneho niceni dneska:)
    GIO
    GIO --- ---
    HALCYON: jasne, ale to slovickareni s prednosti i pro auta predjizdejici mi taky prijde dost kocourkovske, znacka neznacka, prednost mas dat protijedoucim a plus na zemi je plna cara, takze tam tak jako tak v protismeru(tedy ve smeru, do ktereho se chystas) nikoho ocekavat logicky nemuzes..ale logika je v aute az na polsednim miste, minimalne na nasich silnicich, stat se muze fakt cokoliv.
    HALCYON
    HALCYON --- ---
    HALCYON: A i ten debil co předjížděl v tunel dostal pokutu, za mě cajk :). Každopádně situace nebezpečná.
    HALCYON
    HALCYON --- ---
    GIO: Nic takového tam samozřejmě není. Ale mě osobně, když sem viděl značku "dej přednost v jízdě" a zároveň kamion v tom protisměru, tak první co mě napadlo bylo, proč tam vjede...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam