Vezu ráno děti na příměšťák. Jedu v pravém pruhu po čtyřproudovce, přede mnou městský autobus, který má zastávku bez zálivu cca 30 metrů před křižovatkou, kde potřebuju odbočit doprava. Všechny zastávky v našem městě jsou na znamení, takže sázka do loterie. Autobus nestaví, hurá. Jenže najednou tak 3 metry před křižovatkou dává blikačky (což je tu zvykem vždy na zastávce) a staví se přes cyklopruh k chodníku. Mimo zastávku. Chci ho objet, ale dodávka za mnou je rychlejší. Následuji ji, ale najednou vidím, že se autobus začíná rozjíždět. Lehce třikrát zatroubím, řidič autobusu mi ukazuje, ať jedu, ale pomalinku pokračuje v jízdě. Nemám blinkr v zrcátku. Je tak inteligentní, že mu dojde, že ho objíždím a odbočím před ním doprava?
Neptám se na otrocké znění zákona, stejně to nebylo v Česku. Za kým by logicky šla vina, kdybychom se srazili? On vytvořil překážku. Já jsem v době, kdy stál, ho potřeboval objet a následně odbočit doprava. On se mezitím rozjel, ale nemusel vidět můj pravý blinkr a tedy předpokládat, že se nejen nacpu do jeho pruhu, ale ještě odbočím.
Ano, kdybych věděl, že tam asi naskočí jeden člověk, který asi dobíhal a nestihl ten autobus v zastávce a řidič byl asi tak hodný a zastavil mu za zastávkou, tak jsem samozřejmě radši počkal. Ale co když měl poruchu? Měl jsem tam stát ještě zítra? Nebo si udělat několikakilometrové kolečko po čtvrti, abych mu tam tu myšku nemusel udělat?