Když už tady došlo na troubení, měl bych takovou prosbičku (mířenou zcela neadresně na všechny slušné řidiče).
Troubení v obci je povolené pouze v případě, „je-li to nutné k odvrácení hrozícího nebezpečí". Nemělo by se tedy používat ex post, poté, co dotyčná krizová nebo složitá dopravní situace proběhla, jako výčitka či upozornění na něco, co jiný řidič udělal špatně (zdůrazňuji ten minulý čas, udělal, nikoli dělá). A tato formulace není náhodná.
Dva roky máme kancelář přimo na rušné křižovatce, jejíž některé aspekty, např. řazení do odbočovacích pruhů, není úplně přehledné, zejména pro řidiče, kteří tudy jedou poprvé. Přesto nejde o nic fatálního, ještě jsem tam nebyl svědkem dopravní nehody. Ale to troubení, které se ozývá několikrát do hodiny, je prostě strašně otravné. Myslete, prosím, na lidi, kteří v těch místech pracují nebo žijí a celý den poslouchají troubení. Možná si neuvědomujete, že situace vyvolávající potřebu troubit se na tom místě opakuje x-krát za den.
(Mám okno přímo na tu křižovatku, takže při každém zatroubení mám možnost okamžitě checknout situaci a ve velké většině případů jde o troubení nikoli výstražné, ale výchovné.)