Včera jsem poprvé přepastovával PS5 tekutým kovem, přehřívala se a vypínala.
Nejprve jsem myslel, že se jedná o zdokumentovaný, ale nepříliš častý jev, kdy z PS5 provozované ve vertikální poloze tekutý kov vytekl a docházelo tak ke špatnému odvodu tepla do chladiče.
Při rozebírce jsem narazil na špatně umístěné šrouby - v jiné vrstvě, než měly být.
A asi tři chybějící.
Vše bylo jasné, ale nepochopitelné. Nějaký ťulpas, který měl jisté pensum servisní činnosti (a s tím i šroubovák security torx tr8) playko rozebral, neohlodal šrouby, nepotrhal wifi a bt kabely, ani nepoškodil flex pásky, aby pak aplikoval na srdce konzole APU od AMD obyčejnou teplovodivou patu, která má asi 5x menší tepelnou vodivost než tekutý kov (nějaká směs galia a india) z výroby.
Následující obrázky - chabě napastovaný procesor, čištění uchošťoury s isopropylem, bobek tekutého kovu na vyleštěném APU (příliš velký, stříkačkou jsem tak polovinu odsál zpět), pak už APU s aplikovaným kovem - ten se neroztahuje jako teplovodivá pasta, ale "ťupkuje" přiložnou vatovou tyčinkou (vata je černá a syntetická, aby nepouštěla do kovu vlákna)