• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    DIVER: Florida stoji de facto na bazine, vlhkost mas silenou skoro cely rok, drevo jde lehce nahradit a proste v tomhle klimatu uplne neresis vytapeni, takze beton a zelezo je proste porad posh material na kancly, conda a tak. Plus tedy tradicne - stavbari umi na baracek drevo.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KOUDY: taky je to o cene... Samotna podkladova deska stoji o hjodne mene nez kdyby se delal sklep. Kopat do zeme stoji dost penez...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    A nebyly driv sklepy hlavne kvuli uchovani sklizenejch plodin jako treba brambor, jablek apod..v nejakem kontinualnim chladu?..Coz uz ted proste neni potreba, protoze lidi zijou v satelitnich mesteckach a fakt nemaj misto zahrady pole s bramborama?..Takze je vlastne pro vetsinu lidi zbytecny sklep mit?
    CHA1NDLER
    CHA1NDLER --- ---
    SEJDA:
    Já si nemůžu pomoct, ale mě z toho úplně sálá dnešní moderní přístup k jakýmukoliv triviálně sofistikovanýmu problému:
    "je to problém, museli bychom se nad tím už trochu malinko zamyslet, a to nechceme (nebo neumíme) - tak raději řekneme, že to nejde, nebo že to je šíleně drahý."
    GEGE
    GEGE --- ---
    ELIS: narazil jsem youtuberku, ktera se snazi rozpoznat operace na spouste lidi, na konci je i odhad ceny. u Any to vypada na dlouhy a pozvolny proces mnoha zmen:

    Ana de Armas: Plastic Surgery to FINALLY Become a Star ?
    https://www.youtube.com/watch?v=ujVChadhck4
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: tak sklep metr nad mořem je sice lehce nepraktický, ale postavit si místo sklepa jedno nadzemní patro, a pak zbytek pozemku zavýst třema metrama hlíny, nemusíš řešit, že ti barák odplouvá směr Kuba...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DIVER: sklepy vychazi z mody i ve stredni evrope .. jejich izolovani je peklo. A je pry levnejsi postavit 2. nadzemni patro, nez delat sklep.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVER: sklep pod domem má dvě funkce. Uskladnění vypěstovaných plodin a úkryt před válkou. Ani jedno v satelitu na Floridě nepotřebuješ.
    I u nás, kde stavíme pevnější a dražší domy, stojí patro do země násobek patra nad zem, proto se u novostaveb téměř nebudují. U nich by to byl mnohonasobek.
    A v zaplavovych oblastech je sklep starost s vodou navíc.
    DIVER
    DIVER --- ---
    SEJDA: "v protihurikanovem krytu te zatopi."

    jo, to už jsem taky četl a snad včera i někde viděl. bouře vody uvnitř baráku do poloviny přízemí, domácí sklep/kryt je u pobřeží asi dost sebevražedná komora. ale pak nechápu smysl "protihurikánového krytu". jakože: nezabije tě vítr, trosky, jenom se utopíš.

    ale - opravte mě, pokud se mýlím - prý v USA nebývá moc zvykem mít pod barákem sklep. jakkoli chápu, že to bude region od regionu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ty pojistky na baráky tam musí stát majlant. tam by se spíš k bydlení hodil nějakej řopík. anebo právě ten papundeklovej levnej domek, co ho sestavíš se sousedama svépomocí od pondělí do pátku.

    ale taky moc nechápu, proč tam prostě nestaví jinak a odolněji, pokud to tam mají asi stejně pravidelně jako my svojí houbařskou sezónu. když umíme postavit mrakodrapy odolný zemětřesením, tak by imho šlo i tohle.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    ADELHAIDA: stejný jako na jihu Moravy. Úplně stejný.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ADELHAIDA: v protihurikanovem krytu te zatopi. USA jsou velke, staci odjet.
    Hurikany nejsou stale, ani nahodne, existuje tzv. "sezona hurikanu". Letos zacala az tak pozde, az lidi doufali, ze uz zadny hurikan neprijde.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KOUDY: Za mě je to teda tím, že hurikán/tajfun na Floridě je každou chvíli. Žít tam, je jako žít na úpatí sopky - má to spoustu výhod, ale občas se holt nestačíš schovat. Nikdy jsem se o to nezajímala, ale copak tam nejsou nějaký protitajfunový kryty? O katastrofě přece vždycky vědí nějakou dobu dopředu. Tsunami byla ale neočekávaná a výjimečná.
    CHEESS
    CHEESS --- ---
    KOUDY: spíš si troufám říct, že se teď poslední dny/týdny/roky děje tolik celkem traumatizujících věci, které dost ovlivňují náš vlastní život, že tydle "vzdálené" problémy lidi nezasahují tak, jako dřív... Kór něco, co se v pravidelných cyklech objevuje stále dokola, ač ne v takové síle. IMHO kdyby tyto záběry přišly před třema rokama, mělo by to na sledující lidi úplně jiný dopad, než teď.
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    KOUDY: na tohle se plus neda moc dat .. je to sileny ... :(
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    STEVIE: well kdyz byla tsunami v thaisku a umirali tam lidi..tak na fotky pred/po reagovali nyxaci trochu jinak no..asi uz jste tou smrti a zkazou prirodnich zivlu otupeni.
    HREBICK
    HREBICK --- ---
    STEVIE: A hlavně na pláži že jo ;) :D
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    KOUDY: No jo no. USA a jejich papírové domečky.
    ELIS
    ELIS --- ---
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam