Jen otázka pro všechny hatery zde. Jaký krajiný ráz by se tedy měl zachovat? Z jaké doby? Jako benešovy dektety rok 48 bude neprolomitelný? jen se tak ptám protože i za nedávnou historii se ten krajiný ráz poměrně hodně změnil.
Například ty blbé Sudety. Krajina před průmyslovou revolucí vypada naprosto odlišně.
A teď nechci vychvalovat tu úvodní fotku, je to hnus, ale může být i mnohem horší.
Obecně bych ze všech těch fasád EPS, lepidlo, perlika-lepidlo, fasáda blil a je jedno jestli je to zde a nebo kdekoli jinde.
Ale eternit jako náhrada břidlice mi přijde jako hodně úsměvná taškařice. Ta břidlice tu totiž ve větším měřítku nebyla nikdy! Jen v některých malých lokalitách a stopově jinde. Například databze střech ze Severočeského muzea, dokládá že břidlice byla až za mědí a té nebylo nikdy moc.
To že mi si z děství něco pamatujeme, neznamená že je to etalon. Většina horských chalup měla na sobě plech. Jinak dříve měli skoro všechny na sobě světlé došky.
Ani ty podstávkové stavby tu s námi nejsou zas tak dlouho. Co je tedy původní?
A stavět dneska od znova roubenku mi připadá jako krajně nevhodná a naprosto zvrácená možnost. Už jen kvůli tomu, že to nezachovává tu původní technologii stavby.Což je to nejdůležitější.