• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BLOWUP: Ta vec ktora na tom bola nalepena je z roku 1960-77. Pamatam si ju hnusnu schatralu oblepenu reklamami. Teraz je po rekonstrukcii a na to, s cim ti ludia pracovali, tak myslim, ze sa to povedlo.

    https://www.designmag.cz/architektura/108514-slovenska-narodni-galerie-prosla-kompletni-rekonstrukci-a-nabidne-uchvatne-prostory.html
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MART1NKA: wow. Musite tam mit zajimavy zastavovaci predpisy.
    KAEL
    KAEL --- ---
    MART1NKA: To snad ne toto, to je jak vnitrni jednotka klimatizace.. ale kolem dunaje to neni spatny
    GECKO
    GECKO --- ---
    SH_PANDA: Se nejdřív rozhodni v jakým jazyce uvažuješ.. nicméně v češtině rozhodně ne. Na Slovensku je pravda možný ledacos, jak vidíme v přímém přenosu.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    GUMBA: neni potencional nahodou plocha s rovnakym potencialem?
    FAITH
    FAITH --- ---
    MART1NKA: Este to pred

    SITH
    SITH --- ---
    MART1NKA: tak uka nějaké fotky :-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SITH: Mne z toho všetkého príde najsmutnejšia Obchodná ulica, ktorú si z detstva pamätám ako tú ulicu kam sa chodilo nakupovať. Niečo ako pražské Příkopy. Dnes hle zobrazená. Ostuda centra, kde je kopa hezkých miest, takto to tam fakt nevyzerá všade. Slováci nakupujú v nákupákoch, podobnú ulicu tam nikto nepotrebuje. Tak to aj vyzerá. 30 rokov tam nikto nič nezrekonštruoval. V Bratislave sa investuje inam, než do tejto ulice. Máme tam krásne nové galérie, divadlo, hrad je zrekonštruovaný. Vzhľadom na to, že socialistický urbanismus sa v Bratislave nebál búrať kvôli developmentu štvrte starých barákov, tak to, čo pod tými mrakodrapmi stálo nebolo nič hodnotné a horizont mesta už horší než petržalské paneláky nebude.
    GECKO
    GECKO --- ---
    LOPIK: No třeba tramvajová trať je taková zanedbatelná drobnost žejo... no nic, myslím že chápu, cos chtěl říct,
    V3S
    V3S --- ---
    SITH: "Polná, 1928. Ve třídě Odborné školy hospodářské sedí Josef Toufar třetí zleva."

    (btw. ta sama polna, kde se odehrala vrazda anezky hruzove, ktera spustila tzv. hilsneriadu ... vypada to, ze timhle mistem se slusne prosla historie https://cs.wikipedia.org/wiki/Poln%C3%A1 )
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    GANBOY: potenciálem
    (omlouvám se za rejpání, ale slovo potencionální mi obvykle způsobuje při přečtené fyzickou bolest. Potencionál je ještě vyšší level, ublinkl jsem si právě dopité kafe.)
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    Add bratislava- tam urbanisticky pomůže cokoliv od mrakodrapu až po atomový výbuch… neznám město s tak promrhaným potencionálem jako blava…
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    JON: Ne že by se tam toho v týhle ulici kromě foťáku a počasí zas tolik změnilo..
    MEI
    MEI --- ---
    SITH: Tyjo, to je taková Palmovka s výhledem na pražský hrad.
    JON
    JON --- ---
    SITH: jo, todle jsem zaregistroval v kulturnim okruhu slovenskych pomatencu tesknicich po minulem rezimu jako dukaz toho, jak je to ted vsechno nahovno.
    SITH
    SITH --- ---
    Opět Bratislava

    MALATI
    MALATI --- ---
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SITH: V Bratislave sú v tých budovách div sa svete i byty pre ľudí.
    SITH
    SITH --- ---
    Josef Toufar (14. července 1902 Arnolec – 25. února 1950 Praha)

    Český římskokatolický kněz, jehož poslední kněžské působiště byla menší venkovská obec Číhošť u Ledče nad Sázavou.

    Poté, co se během jeho kázání při bohoslužbě v číhošťském kostele dne 11. prosince 1949 dodnes nevysvětleným způsobem rozpohyboval půlmetrový dřevěný křížek na oltáři, o čemž svědčilo 19 svědků, a rychle se rozšiřovala zpráva o tzv. číhošťském zázraku, plánovalo vedení KSČ této události zneužít ke zdiskreditování katolické církve (a následně proticírkevním opatřením).

    Toufar byl 28. ledna 1950 unesen do Valdic a členové speciální instruktážní skupiny StB se snažili jej krutým mučením donutit ke lživému doznání, že pohyb křížku nějakým způsobem sám inscenoval. (Toufar pak měl být později ve vykonstruovaném soudním procesu veřejně obviněn z podvodu a křesťanské náboženství ukázáno jako podvodné opium pokrokového lidstva.)
    Toufar se však neměl k čemu přiznat a ani technikům StB se nepodařilo sestavit podvodný mechanismus tak, aby fungoval.

    Po čtyřech týdnech bestiálního mučení Toufar 25. února 1950 zemřel po operaci ve Státním sanatoriu v Praze v Legerově ulici. Jeho mrtvé tělo bylo zahrabáno v hromadném hrobu v Praze-Ďáblicích a KSČ jeho jména zneužila v propagandistickém filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam