• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    URSA
    URSA --- ---
    MAWERICK: Detske hriste je dobra blbost. Ale souhlasim s tim, ze tomu centru desive chybi zelen. Byli jsme tam pracovne na tri tydny predloni na prelomu zari a rijna a to centrum se pres den promeni v rozplene peklo. Vice zelenych ploch Lisabon potrebuje jako prase drbani. Ne nutne na nejvetsich namestich, ale kde jinde?
    Posledni tyden jsem se normalne tesil zpatky do Prahy. Nocni zivot je tam ale nepopsatelne pestrejsi nez u nas doma.
    MATISK0
    MATISK0 --- ---
    1000004286.jpg
    JON
    JON --- ---
    RAGNAROK: v Lisabonu??
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    RAGNAROK: Rekni drogam neasi!
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SPIKE411:
    a co drogy? mají se kde brát?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GIRAFFKA: a hmyzi domecek a stara telefonni budka slco bude slouzit jako odpadkovy kos na knihy.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    SPIKE411: ses normalne zapsklej. Pro deti intelektualu by se mel jeste vybudovat stolecek s sachama,prirucni open air knihovna se studovnou, brouzdaliste, nejaky vyziti pro vozickare napr. a jeste bych teda taky dost ocenila stani pro terapeutickyho ponika.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ONDRAT: ano, my, co milujeme Korsiku, tomu říkáme maquis :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    1MALALISTICKA: Neříkám že vymřel, ale že se tam nedá žít. Jinak i celý Lisabon jako takový má obrovský populční pokles:
    1991: 663 000
    2001: 565 000
    2011: 553 000
    A to i přes to že na okrajích roste a zvětšuje se. Navíc do velkým měst se přirozeně stahují lidé z venkova.

Co se týče centra kde chybí mimo jiné zeleň, tak je pokles dramatický. Klidně i o víc než deset procent za deset let.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Nekrmte to.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    CUKI: Takže Lisabon vymřel? Protože bez trávníku na jednom náměstí, kde možná trávník nikdy ani nebyl, ale ty ho tam chceš, se ve městech žít nedá?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ACKO: Nechci tady otravovat, ale teď jsem četl se synem v encyklopedii Memo Junior a tak vím, že středomoří má dva druhy porostů - Makchie a nebo Tvrdolisté Doubravy, někdy je to také označováno za Středomořskou step, tak proč se o znalost nepodělit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CROME: haf :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    SPIKE411: Nevím kde jsem psal o Anglickém trávníku, ale udržet ho v místním přirozeném prostředí není nic složitého. Trávník pod korunami stromů mi přijde jako velice zásadní a nutný prvek k tomu aby se ve městech dalo žít. A přirozeně stabilizuje teplotu.

Portugalsko, kdyby neprošlo opakovanou masivní deforestací by byl jeden z nejzelenějších koutů Evropy. Zeleni se tam daří velmi dobře. I nová nepřirozená výsadba dřevin drží hned několik evropských nej co se týče výšky i rychlosti růstu. Poměrně nedaleko odtud.

OMNIHASH: Jinak 6 století nevím nevím, ty povrchy na všech těchto náměstích byli přirozené minimálně do zemětřesení. První dlažba tam byla až na konci 18 století a od té doby se změnila hned několikrát. Myslím že na Dom Pedro IV je ta poslední už z nového milénia. Třeba mě někdo opraví-doplní. Brát to vydláždění jako nějaký nutně neměnný prvek by přijde dost mimo.
    CROME
    CROME --- ---
    CUKI: Psi sa brania utokom…
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    CUKI: “…zdaleka není jen můj názor.” Protože Božka od sousedů si to taky myslí? Nechceš se na ten výtrysk dojmologie už vykašlat a uznat, že protistrana má validní argumenty? Protože se do toho hovínka, které jsi sem plesknul ve svém rozhořčení z absence trávníku alokovaného pro tvé dítě, zahrabáváš hloub a hloub.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo bezprostřední pobřeží Portugalska se vyznačuje tím, že na něm roste anglický trávník tak nějak přirozeně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZUZKAOU: Vidíš a já si to samé mohu myslet o tobě. Na rozdíl od tebe unesu kritiku a nemám potřeby mazat cizí příspěvky a banovat přístup, aby se nemohl dotyčný bránit. Nic ve zlém ale tohle zdaleka není jen můj názor.

SPIKE411: Evidentně to jde, když ve velmi podobných podmínkách ten trávník najdeš, ale musí tam být stromy!

ACKO: Tak zrovna tady je dost silné oceánské klima a kdyby tam ta zeleň byla tak by se udržela i sama od sebe.

KAIAFOX: Jo byl zrovna březen (tuším), jinak by to nebyl žádný extrém, kdyby tam nějaká zeleň byla. Jiná města v podobných zeměpisných podmínkách si s tou zelení poradit umí.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ACKO: (ve vyšších polohách toho města ty trávníky mají, jen prostě u toho moře je to asi trochu problematické)
    ACKO
    ACKO --- ---
    CUKI: Cuki prosímtě na jihu Evropy nejsou trávníky, protože v tom žáru by byly za chvíli na prach, jak je to i teď u nás. Trávník jako dekorace je výmysl britstký a irský protože tam leje a je přirozeně zavlažován. Na jihu se musí smířit se zelení ve formě, nádherných cedrů, cypřišů, platanů atak podobně. Nejde naroubovat to, co je vhodný pro středoevropský klima někam, kde jsou jiné podmínky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam