• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    CRAZY_IVAN: furt lepší tohle než parkoviště pro brm brm incely.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    To bude super, až to bude stejná betonová džungle jako jeden park v Gdaňsku

CUKI
    CUKI --- ---
    ANABEL_LEE: Vzhledem k tomu, že úprava zeleně mi není cizí, dělal jsem rizikové kácení a prořez, Půldruhého roku jsem botanické zahradě dělal pod velmi uznávaným dendrologem Větvičkou. Jsem členem dvou spolků řešící městkou zeleň jako svou náplň, tak mám dobrý vhled, jak tohle funguje. Na každou dřevinu máš jasně daný prostor, jak do hloubky tak do šířky a to musíš synchronizovat se všemi sítěmi. Jo je to sranda to celé vymyslet to nepopírám, stojí to nějakou práci, ale tu tady mají setsakra dobře zaplacenou. No na jednu stranu chápu oblíbenost těchto platanů pro jeho netypický a dominantní heterózní efekt odolnosti vůči suchu a špatnému ovzduší. Ale nejsem pro jeho plošné vysazování kdekoliv. BTW má poměrně solidní kořenový systém, který je těžké ukočírovat. Protože přirozeně půjde za spodní vodou. A pokud bude vysazován v takové míře, tak ho patrně jednou plošně zlikvidují choroby a škůdci.
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    A až budou parlamentní volby, tak bude mít aspoň kde Bureš rozdávat koblihy a párky z Kosteleckejch.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KID_MCHUTT: není, je to přeci městský projekt, který dopadl dobře, copak neumíš číst? :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    SEDELAVLOKALE: s přístupem "plocha je zelení a parky obklopená, tak proč ji nezkurvit" jich moc nezbyde. Tohle je tepelnej ostrov jak kráva a ještě dlouho bude. Naprosto mrtvé místo.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KEL: frustraci? nepociťuju žádnou frustraci, jen hodnotím, jak celkově na mě ten projekt působí. Někdo se napakoval a zanechal po sobě hrůzu. Mohlo to dopadnout mnohem lépe, stačí se zkrátka inspirovat v zemích, kde to už léta funguje perfektně a zazeleňování měst (a ono tak nějak celkově přispůsobování města hlavně lidem, kteří tam žijí) je jejich priorita.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KEL: snad budou koreny poslouchat, pac jak znam prirodu, tak rekne "vycleneny prostor? hold my beer" :))
    KEL
    KEL --- ---
    ANABEL_LEE: Kácet se nebudou. Kořeny jsou usměrněné do prostoru, který byl pro ně pod zemí naprojektován a stavebně vyčleněn.
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    Hned o ulici vedle jsou Riegráče, zrovna Jiřák je zelení a parky obklopený, chápu to tak, že nebyla ambice vytvořit další místo pro piknik a jiné parkové aktivity. Je to čistá plocha pro eventy, která navíc na velké ploše zachycuje dešťovku. Na fotce ta část chybí, ale je tam i posezení pod původními vzrostlými stromy a jednou ta platanová alej bude parádní.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KEL: moment, a tyhle stromy, az udelaj korenovy bal, tak nebudou zasahovat do tech siti? nebo se za 10 let pekne potichu pokaci, protoze by ohrozily site? .)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    DRAGON: me by zajimalo, jak se ty stromy jako maj tech deseti letech dozit, kdyz je kazdy rok spari dva mesice ctyricitek. ono to neni jen o zavlazovani, v tom betonu bude odraz jak prase a popali to tem roslinam i listy. souhlas ze kdyby tam bylo treba 20 stromu vetsich, udelalo by to sluzbu hned. za 15 let tywe davno vsichni vimreme!!!!
    KEL
    KEL --- ---
    DRAGON: chápu tvoji frustraci, ale přesazovač stromů funguje na zelené louce, v parku nebo v lese ale ne na náměstí s rozsáhlou sítí drenážního systému a inženýrských sítí.

Jinak nemusíš být odborník, abys pochopil, že tohle je projekt, který dopadl dobře, ať už zeleň, místa k posezení, vodní instalace nebo ty červený "příslušenství".
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    GECKO: na to nemusíš být odborník, abys pochopil, že tohle není projekt, který dopadl dobře, ať už zeleň, místa k posezení, vodní instalace nebo ty zrůdný červený "příslušenství" (kolik tak jedna mohla stát, hm..) co se tam povalujou.. když na to tak koukám, tak si říkám, že kdyby to nechali, jak to bylo původně a jen to vyčistili a zrekonstruovali zničený a rozbitý místa, dopadlo by to lépe.
    GECKO
    GECKO --- ---
    Koukám že už i na nyxu je halda odborníků na všechno, teď zrovna nefrčí virová epidemie ani fotbal a vedení války ale architektura veřejných prostor a cena takovýho projektu je taky v záběru...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    DRAGON: bohuzel zadny clen tamejsi ODS ani zadny jeho kamos momentalne nevytizeny trade spade zasazovac nevlastni, takze se zvolilo jine, pro obcany vhodnejsi reseni
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    myslím, že by se do 570 miliónový zakázky opravdu mohlo vejít 20 vzrostlejch stromů. Půjčení trade spade zasazovače koukám vychází na 500-2K EUR na den, veřím že by si Praha 2 dokázala ukecat tu cenu menší. Já myslim, že ono by to nějak šlo, kdyby se chtělo. Ty argumenty, že si máme počkat deset let, než hoděj stromy stín, well, problém není ve stromech, problém je v lidech a ztrátě balíku prachů v tomhle projektu, ostatně jako vždycky, mno nic.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEL: To je jediná dobrá věc, ta nádrž. Ale ubylo zeleně a dost vzrostlých stromů. Nehledě na divnou geometrii. Ty cesty napříč tam měli svůj význam.
    OMNIHASH: Kde že přesazovali vzrostlý stromy, to mě zajímá?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KAIAFOX: Tak upravit stávající trávník by nestálo 570M.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam