• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BARBARDUCHAkeramika
    ONDRAMATIS
    ONDRAMATIS --- ---
    Ahoj,

    Nemáte někdo zkušenosti s vypalovacíma keramickýma nálepkama.

    Potřeboval bych udělat informační ceduli (kresba fixou na papír) a následně přepálit na kachličky. Pamatuju, že v keramice Maříž měli nálepky, které přepalovali.

    Nevíte kdo to dělá?

    Díky
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    koupim hrncirsky kopaci kruh, elektricky kruh shimpo, a veskere vybaveni do keramickeho atelieru
    YAMANGO
    YAMANGO --- ---
    Prosim o radu: potrebuji nanest vzor z digitalniho souboru na porcelan (potisk porcelanu). Jak to funguje, tusi nekdo, kde by mi to mohli udelat? Predem diky!
    MIST
    MIST --- ---
    ROZTE: slip/slikr se da nanaset na bisque kusy, ale musis to mit hodne, hodne naredeny (prakticky je to jak voda) a neudela ti to texturu, jakou docilis, kdyz nanasis husty slip na nevypaleny kus.

    Husty slip z vypaleneho kusu odpada, na nevypalenem kusu drzi.
    ROZTE
    ROZTE --- ---
    SNOWING: Ale když si dáš slip texture do internetu tak je to ten šlikr nebo nějaká licí hmota (což je v podstatě taky šlikr...) nebo ne?
    Teoreticky se to dá nanášet i na přepálený střep...obdoba by byla tzv. šlemovka jestli jsem to dobře pochopila...

    Mám otázku- jak udělám toto?:)
    Surfactants | Studio Sybrandy
    http://studiosybrandy.nl/project/surfactants/
    Myslíte že do normálního bublifuku namíchám glazurový prášek a pak pobublám ;) věc? nebude ten bublifuk pak dělat neplechu?

    A nemáte tip/recept na dobrou světlou glazuru na čajové nádobí do dřevové pece? Ideálně lesklou, ale ne shino o:)

    A ještě na eshop s japonským nářadím?

    dík:)




    SNOWING
    SNOWING --- ---
    MIST: to je se prej používá na zakoupený nádobí z Ikea a podobně. Zkusila jsem to jen pár vzorků a krom toho že jsou ty barvy drahý tak jsou ošklivý. Je to taková napečená "hromada"...je to prostě strašně vidět kde je ta barva. nijak se to nedozapeče do glazury
    MIST
    MIST --- ---
    SNOWING: nadglazura...v tom jsem zas nepolibena ja ;)
    SNOWING
    SNOWING --- ---
    MIST: s amaco velvet zkušenost nemám... technika "slip" je pro mě nová což ráda otestuju. V Propeci začli prodávat nově výrobky Amaco a zatím jsem koupila
    jen serii Celadon na porcelán kterou testuju. S podglazurníma barvama nemám zkušenost, jen vím, že je prodávaj.Zkušenost mám s nadglazurníma na třetí výpal a to spíš nic moc :/
    MIST
    MIST --- ---
    SNOWING: neziju v Cesku, pouzivam nejvic Amaco Velvet.

    A k tomu navodu, ktery je u toho linku, co uvadis, bych mela pripominku. Ty podglazurni barvy se asi moc lisit nebudou, daji se nanaset i na nevypalene, jen uschle veci. Ale pokud se s nima maluje, tak nanaset na vypaleny/bisque kus (pokud se malovani nepovede, tak se to da smyt a zacit znova)....pak udelat znova bisque (zabrani se riziku, ze glazura rozmaci malbu)....a pak davat teprve glazuru a finalni vypaleni.

    Je to zdlouhave, ale jiste.
    SNOWING
    SNOWING --- ---
    ROZTE: šlikr je bláto kterým se lepí nebo se nanáší na nevypálený, neuschlý výrobek...tohle vypadá na přežahlý střep. jinak underglazes znám akorát tyhle : http://image.propec.cz/colorobbia-art/podglazurni-barvy3.pdf
    MIST
    MIST --- ---
    ROZTE: opravdu, krasne ceske slovo :DDDD

    A jak se rikaji underglazes?.....barevne pigmenty?....protoze klasickou glazuru Cornela pouzit na vybarveni medvedu nemuze, to ji ztece. To mi napadlo ted, kdyz pises o glazure. Tak jen pro ujasneni.
    Podmalovat bilou nebo jakoukoliv svetlou zakladovkou urcite a nezapomenout hrnek otacet na vsechny strany, nanaset barvu krizem, aby na hline nezustaly mala nezatrena mista.
    ROZTE
    ROZTE --- ---
    ROZTE: už jsem sehnala :)

    MIST: super tip, dík :) "česky" se to u říká šlikr..

    CORNELA: Jinak asi plastičnost jenom barvou nedocílíš... (Nebo leda snad nějakou glazurou s palstickým efektem - ale zase nevím jestli se to hodí na pojďtepanebudemesihrát medvědy), eventuelně se dá do glazury vyškrábávat... Každopádně se dá doporučit nemít tu glazuru moc řídkou, případně "podmalovat" bílou - ale zase pozor moc hustá glazura/moc velká vrstva dělá takové divné "efekty":) a někdy stýká.
    MIST
    MIST --- ---
    CORNELA: tady je hezka nazorna fotka :D....ono zdobeni dortu se od keramiky moc nelisi......takhle bych medvedy delala ja (pouzivam stejnou techniku nanaseni na vazy). Jen se to musi na keramice nanest v nekolika vrstvach.


    MIST
    MIST --- ---
    CORNELA: pouzij ten slip...pro inspiraci si nagoogluj "slip texture", na youtube jsou videa. Kdyz to chces prirovnat k huste tempere, tak pouzij stetec a nanasej slip s nim. Kdyz se ti to nebude libit, tak to setres.
    MIST
    MIST --- ---
    CORNELA: musi to byt nanaseny na leather-hard, a pouzij k tomu spachtle....napatlej bahno/slip, priloz lehce placatou stranou spachtli a pak ji zvedni. Kdyz to trosku zaschne, tak to zopakuj a ty ostre spicky tak zahladis, jak se ti bude libit. Snad to popisuju srozumitelne ;)
    MIST
    MIST --- ---
    CORNELA: tak to pak je skutecne o vrstvach, nekdy natiram klidne i 15 vrstev - treba ted jsem delala na vaze pozadi svetle modra, svetle zelena, pri malo vrstvach by to bylo cele doseda. Zatimco terra cotta, bude v pohode. Ale pri vysoke teplote to stejne ztrati tu vyraznost, v mem pripade na to spoleham.

    Cesky...slip je to bahynko, co pouzvas na spojovani okraju, to co vznika, kdyz delas na kruhy. Co ja vim, jak se tomu cesky presne rika.
    MIST
    MIST --- ---
    CORNELA: na jaky cone mas hlinu? jestli cone 10 ( to se pouziva na nadobi), tak budes mit underglazes vzdycky spaleny. Nejjasnejsi barvy s nima docilis, kdyz je palis na nizke teploty, cone 6. Proto musis zacit s hlinou, ktera je na paleni pri nizkych teplotach. V pripade, ze budes palit na vysoku teplotu, tak zvol oxidation, redukce barvy jeste vic utlumi.

    Aby to bylo vic plasticke, tak bych si namalovala nejdriv tuzkou obrysy, pak pouzila slip (promin, cesky fakt nevim) a vybudovala nekolikavrstvou texturu. Ono se to castecne vsakne a musi se dat vic vrstev.
    ROZTE
    ROZTE --- ---
    ELEYNE: Děkuji...

    Pokud byste někdo měl/věděl nějaký návod jak ho udělat doma, budu ráda...
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    KALLIOPEA: Alžběta je moc fajn :-) tak hlavně že jsi spokojená
    ELEYNE
    ELEYNE --- ---
    ROZTE: tady se objevují různé inzeráty: http://www.artkeramika.cz/inzerce.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam