• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BARBARDUCHAkeramika
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    DONSIALINA: a ta deska už je hotová, vypálená, nebo bys ji teprve dělal?
    DONSIALINA
    DONSIALINA --- ---
    Zdravím vespolek,

    rád bych zde, jakožto v diskuzi týkající se dané problematiky, na nyxu nejfundovanější, poprosil o radu.
    Potřeboval bych, je li to vůbec technologicky možné, opatřit glazurou a následně vypálit šamotovou desku o rozměrech 250x500x20 mm.
    Předem děkuji za informace.
    O.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    ILIEN: jak bylo řečeno. tady vizuálně ve 2:55 https://www.youtube.com/watch?v=yi43s7zsYJs
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    MILANVASEK: Dobře :) nevěděla jsem, jestli při centrování nebo až když je věc vytočená. Děkuji
    MILANVASEK
    MILANVASEK --- ---
    ILIEN: no, proste prstem nekolikrat prejet po tom dne a pritlacit. ja to vetsinou delam jeste od kraje zpatky smerem ke stredu
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    MILANVASEK: Děkuji :)
    Jak přesně ztlačit doporučuješ?
    MILANVASEK
    MILANVASEK --- ---
    ILIEN: pokud je to tocene na kruhu, tak doporucuju uz pri toceni hlinu v tom stredu tak nejak ztlacit. to pomaha hodne. no a pak mit co nejrovnomernejsi cely vyrobek, cili aby dno nebylo moc tluste nebo tenke a tim padem se to vysouselo rovnomerne. lepsi je susit to pomalu. taky obcas pomaha suseni dnem vzhuzu (jelikoz se to pak vysousi rovnomerneji)
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    Mám dotaz. Proč mi s oblibou praská dno misek při sušení? Moc tlustá vrstva? moc tenká? Moc rychlý sušení? Moc pomalý? Podkla imho nehraje roli, páč mi to praská jak na sádrové destičce tak na igelitu. DDěkuji

    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MIST: diky! kdyztak mam u nekolika veci i fotky naglazovanejch kusu pred vypalovanim
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MIST: trebas tohle vyslo uplne super s glazurama, ted pri tom druhem vypalu, ale u te konvice mi nedoslo, ze sem ten vylev umistil uplne pitome nizko :D





    MIST
    MIST --- ---
    MARTIN_KOHOUT: promin, nepozorne jsem cetla....poptam se zkusenejsich.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MIST: haha, no ono to je prave na umeleckej projekt (klidne sem hodim odkaz, az to bude zrealizovane a zdokumentovane nekdy ke konci rijna), ale zas to mame oba s kamaradem dost na vazno s tim cajem a tak bychom s tou keramikou radi pokracovali nejakym uzitecnym smerem. jinak ty konvice sou z druheho a ten hubenej salek z prvniho, ale tech glazur tam mame vic. priste se budu snazit bejt systematictejsi
    MIST
    MIST --- ---
    MARTIN_KOHOUT: muzes vyfotit, jak vypadaji ty vzorky z druheho paleni, kdyz jsi pridal cas?....kdyztak to priste ukazu ve studiu, co si o tom mysli odbornici
    MIST
    MIST --- ---
    MARTIN_KOHOUT: tak netvrd, ze to je uzitkovy a prohlas to za umeni ;)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    hygienicke to uplne neni. drzi se v tech koralech dost zbytku vody :D
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MIST: jj., no protah sem to nakonec jen o 5 minut a priste to natahnu o dalsich pet, pze tam bylo par kusu s novym testem glazury, co je na nich videt, ze vubec nedostaly dostatek. plus tam vlozim cone 6 hvezdici. jinak zde par vysledku (tohle jsou uplne prvni pokusy a zbytek, co sme vypalovali, jsou salky)





    MIST
    MIST --- ---
    MARTIN_KOHOUT: tak ono zalezi i jak moc mas pec nalozenou. Drzim palce, at se to na podruhe povede.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MIST: no ja to ted nastavil o pet minut vic na test tak jako tak. dam vedet, o kolik se to zlepsilo. ale stejne nechapu, proc by se ten rozvrh jmenoval cone 6... ? kazdopadne priste do trouby pridam keramickej cone 6 na mereni. ted sme zadne nemeli a celkem je to skoda
    MIST
    MIST --- ---
    MARTIN_KOHOUT: v tom postupu mas teplotu jen do cone 5 (1196C) a glazuru namichanou na cone 6. Vypal si vzorek a natahni to az na tech 1222C. Tak jako vzdycky s keramikou, to je pokus-omyl-pokus.... :P

    V tom navodu, podle ktereho jste palili, mas napsano (je to teda divne napsany, tak snad to chapu dobre), ze pokud se pyrometricky konus moc ohnul, tak mate snizit teplotu ve 2 a 3 bodu o 10F (12C). Pokud se ale konus neohnul, tak 3 bod drzet o 5 minut dele.

    Jelikoz nemas casovac, tak musis jit na vyssi teplotu. Mas tam reservu az do tech 1222C.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MIST: ahoj, no my nasledovali tohle a tam je jen 1190.. ? neni to prave i o te kombinaci toho, jak dlouho se to na dane teplote drzi a kolik se tim naakumuluje energie?
    http://digitalfire.com/...firingschedule/plainsman_cone_6_electric_standard_firing_schedule_114.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam