Abych to upřesnila- 20 let se tomu opravdu nevěnuji- začla jsem se o to zajímat když mě bylo 40- let- v červnu mě bude 50- sát- jsem pouze amatérka kterou kdysi poprvé vzal na velkou Ameriku jeden hasič a postupně jsem se začla kamarádit s jeskyňáří a hasiči RESCUE- mé první zlušenosti byli hrozné- mohla bych o tom psát paměti až budu v důchodu- chci tady tímhle rozvinout pouze dizkuzi aby ostaní co se opravdu zajímají o spleleologii věděli, že není umění vlézt pod zem ale měli by mít alespoň nějaké školení o tom, jak se pod zemí chovat v případě nebezpečí a nepodceňovali to, že se jim tam nic nemůže stát- divím se, že po tom co jsem kdysi zažila ještě žiju- děkuji všem Tetinským jeskyňářum že mě umožnili přístup do lokalit kam se běžně nepodívate- taky děkuji hasičům RESCUE za trpělivost kterou měli když jsem neuměla v jeskyni komínovat a riskovali to ,že můžu udělat chybu a zgebnout- rovněž děkuji jeskyňářum Tetín že každý rok pořádají akci na Chlumu, kde vás profesionálové ze záchranky Speleo učí lézt na laně- doporučuji všem amtérum jako jsem já- než vlezete někam do díry a nevíte co vás tam čeká přihlašte se k nějaké jednotce , třeba jeskyňáří Tetín - pořád přijímají nové členy.