• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SWAMP_ASSamatérská Speleologie, alá Suchej tam Mokrej ven
    ZKAZA
    ZKAZA --- ---
    HNZDD: Byla to taková ocelová trubka tak 1,5m průměr a asi 10m dolů, pak už jen bláto. Celý přikrytý betonovym panelem. Nevím jistě jestli to bylo ono, ale nic jinýho jsme nenašli. Jinak to DVDlo bych asi viděl docela rád - na netu se to asi dohledat nedá?
    JEZEVCIK: Nevím. Nemám už tu mapu - rozhodně v ní ale nebyly části číslovaný, ale písmenkovaný. Ta "přístupná" byla tuším E, ale fakt nevím. Už je to nějakej pátek. Měly to bejt asi jakože dobový nákresy. Jedno písmeno tam určitě chybělo. Jakože třeba A,B,C a pak rovnou E. Proto pak ty dohady, cože to tam ty náckové chtěli schovat.
    JEZEVCIK
    JEZEVCIK --- ---
    ZKAZA: Ted mluvíš o které te části ? O trojce ? Jak píšeš přístupnej jen kousek.
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    jinak jestli to někoho zajímá mám doma na dvd ten dokument o richardu kvlavita je sice příšerná ale dáse.. dokument je ale celej hodně rozpotuplnej
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    a kdy to bylo? mám za to že ten vrt co tam udělala ct byl nepaženej..
    ZKAZA
    ZKAZA --- ---
    Přístupnej - teda nepřístupnej, ale "přístupnej" je fakt jen kousek. Dokonce jsme se tam zkoušeli spouštět takovou trubkou - vrt české televize. Zkoušeli do tý uměle zavalený části proniknout zvrchu, ale nějak se to nepodařilo, narazili na další závaly. Já jsem při spouštění narazil na zával hned na dně trubky a nedostal se zhola nikam.
    Četl jsem o tom celou knížku, ačkoliv si nepamatuju jméno a bylo to spíš o podmínkách v táboře a tak. I v Terezíně v památníku je tomu věnováno něco málo.
    Netušíte někdo, jak se sakra jmenuje ta knížka? Klidně bych ji dal ještě jednou...
    CZEHUN
    CZEHUN --- ---
    už se neleze pod vratama ale dírou v nich
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    SWAMP_ASS: ne ne to je uložiště
    vlez je ten prostřední na ortofoto je tam taková vracečka.. znova upozornuju že bez mapy a orientačního smyslu se vám ta procházka může prodloužit na dva dny..
    dál je potřeba počítat stím že to je i trochu náročný protože lezeš pořád po šutrech nahoru a dolu. když jsem tam byl naposledy fotit tak jseme se tam couraly 10 hodin..
    SWAMP_ASS
    SWAMP_ASS --- ---
    CZEHUN: ten podlez pod vraty je na mapě vpravo na hoře right?, mám pocit, že tam cestou k nim byl po levé straně komín, kua, je to tak dávno...

no já tu mapu vidim opravdu poprvé, šli jsme tam dost jako trotlové a sypali si drobky ze svačiny
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    CZEHUN: hezky jsi to napsal liborku.. jakdyby mi to z huby vypadlo :))
    CZEHUN
    CZEHUN --- ---
    Ta část která je nejníže je zcela nepřístupná. Veškeré vstupy do této části jsou sestřeleny popřípadě samovolně zavaleny.Ta část nejvýše (Richard 3) je též uzavřená.
    JEZEVCIK
    JEZEVCIK --- ---
    Jestli se nepletu, tak ta část nejníže na obrázku je nejstarší část, kde už bych asi ze strachu unešel, to zcela v levo je nejnovější část odkopaná po válce a jedna z části nahoře je to úložiště radioaktivního odpadu. Mám doma mapy celého Richardu, ale rozdělené po částech a chybí tam ta zadní novodobější část. Můžu říct, že bez mapy bychom tam asi hodně dlouho bloudili. Strávili jsme tam tenkrát 9 hodin než jsme to prolezli. A to jsme nebyli všude :-)
    SWAMP_ASS
    SWAMP_ASS --- ---
    KROTITEL: no o respektu tu asi nemůže bejt řeč, ty lidi tam nekopali dobrovolně, pro více info si prohlidni...

http://richard-1.com/
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    SWAMP_ASS: neskutečně obrovský! respekt dělníkům co to kutali! kde to tam je u Labe???
    SWAMP_ASS
    SWAMP_ASS --- ---
    KROTITEL: jeah
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    SWAMP_ASS: Gde to je? to je ten Richard???
    SWAMP_ASS
    SWAMP_ASS --- ---
    wau tak tohle vidim poprvé

SWAMP_ASS
    SWAMP_ASS --- ---
    ZKAZA: souhlas, z Richardu jde opravdu hrůza, tedy hrůza jde z těch vývalů ze stropu jak tu bylo psáno, byl jsem tam naposledy někdy kolem r. 2000, průlez louží pod vraty a pak 3 hodiny strachu, ale stálo to za to, dodnes si pamatuju to nesnesitelný ticho, který jsme si fšici nakázali jako recept proti závalu...
    JEZEVCIK
    JEZEVCIK --- ---
    ZKAZA: :-) No někdy raději vyplašit, než potom litovat. Ovšem to, že je někdo odvážný, neznamená, že na něj nebezpečí neplatí. Mě z toho ze začátku vyznělo něco na způsob že je to místo bezpečné jako sklep doma a že se člověk nemusí mít na pozoru.
    ZKAZA
    ZKAZA --- ---
    JEZEVCIK:Tak to máš pravdu. Jen to, že tam jednou za 2-3 roky spadne pár kamenů, byť větších, není nebezpečí. To by se člověk musel bát, že na něj při procházce v parku spadne meteorit. Že se to venku loupe víc je celkem jasný - může tam na to voda, pak mráz a tak.
    Richard je fakt o DOST horší. Tam už jsem se místy, kráčeje po hromadách kamení popadaných ze stropu (který je naštěstí o ty popadané kameny vyšší) i trochu bál.
    A jelikož jezevčík je pes odvážný až hrdinný, neměl by plašit nebohou veřejnost kvůli šancím jedna k milionu.
    JEZEVCIK
    JEZEVCIK --- ---
    Co se Richardu týče, tak tam je bezpečnost na velmi nízké úrovni. Naposledy co jsme tam byli, jsme potkali partu místních hochů, kteří tam prolézaji každý rok a potvrdili nám že se to tam tak rychle mění (padají tunové bloky kamení), že si nejsou jisti ani těmi 5 léty :-) Všeobecně to vypadá že to moc dlouho nevydrží. Kromě teda části II. kde je to úložiště. Ke konci naši procházky jsme taky měli možnost zaregistrovat padjící kámen "na vlastní kůži".
    Co se Amerik týče, tak je to určitě bezpečnější. Ale nikdy bych netvrdil, že tam nemůže dojít k sesuvu jen proto, že už dlouho nic nespadlo. Je to asi 2 nebo 3 roky, co přímo v hlavní štole nad Malou Amerikou (Malá galerie) spadlo pár šutrů ze stropu velikosti tak 50 - 60 cm v průměru. Právě proto se přestalo na Den parků provadět veřejnost přes tyto místa. Na stěně Velké Ameriky se poslední dobou uvolňují vždy po zimě také dosti velké kusy vápence aniž by byly odstřelené. V ústí štoly v Motlitebně sem minulý rok o prázdnínách zaznamenal taky kus odpadlé části stropu.
    Jako netvrdím, že když tam vlezeš tak Tě to hned zasype, ale určitě to není bez nebezpečí.
    ZKAZA
    ZKAZA --- ---
    JEZEVCIK: Hochu milý - na Americe jsem skutečně párkrát byl. A byl jsem i jinde. Ve vápenci jsou při hlubinné těžbě považovány za bezpečné štoly asi 8x10 metrů jako třeba ve zmíněném Richardu. Tam už trochu nebezpečí hrozí, protože vápenec se ze stropu odlupuje v plátech. Ani tam se s přilbou moc bát nemusíš, ale trochu asi už jo - může se odloupnout i něco většího a taky se tak zhusta stává. Na americe jsou štoly tak 2x2. Jediné, čeho bych se asi trochu bál je ten jílový zával před nádražím, ale ani ten se, co tam jezdím nezměnil. Ty ostatní částečně prokopané závaly, které zmiňuješ tam jsou už sakra dlouho - co já vím nejmíň 10 let.Stěny lomu se občas odloupnou, ale většina toho je důsledkem odstřelů. Odstřely provádějí Mořinští v marné snaze zamezit tupější části veřejnosti slézt dolů a nemoci ven, tedy nejsou povětšinou dílem přírody.
    Ty štoly asi někdy spadnou samy - sám bych tipoval že tak někdy mezi 10000 a 100000 let...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam