KROTITEL: Jinak mapa štol samozřejmě existuje. Mám ji dokonce nad postelí. Kdybys ji viděl byl bys dost překvapenej a zjistil, že klidně můžeš jet i na blind.
Je to víceméně hlavní štola, ze který vedou odbočky k lomům. Těžilo se tam povrchově a štoly sloužily pouze k odvážení materiálu. Nejsou tedy veliké jako při těžbě hlubinné (jako třeba v Richardu) a tudíž nehrozí skutečně žádné nebezpečí sesuvu. Hodně z těch odboček je slepých - buď odstřelených, nebo jeden třeba zavezený teplárenským popílkem.
Průvodce je samozřejmě lepší, protože už patrně bude mít zmáknuto kudy dovnitř - způsob se vždycky najde, akorát někdy je potřeba horoslezecké vybavení a nějaká znalost slaňování a pak i zpětvyšplhání, když je všude jinde zavřeno. Taky ti může ukázat zajímavá místa - je tam třeba nádražíčko, nebo Hagenova štola (bu bu bu!).
Určitě se tam někdy chystám, ale kdy to bude fakt nevím. Rozhodně ne, dokud je na horách sníh - to mám jiné starosti.
Sorry za OT - já jsem spíš dološťoural, leč od speleologie to není zas tak moc daleko.