• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CMANSmirovani zamestnancu aneb sef to vi ze sefa sef to vi
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    NAVARA:
    Jeste je tu pro zamestnance moznost podepsat, neprudit, ale podat podnet na Urad na ochranu osobnich udaju, ktery vec prosetri a muze byt dost neprijemny.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    MUFLONEK:
    Klicove ustanoveni:
    § 316 odst. 2 a 3 zákoníku práce, které stanoví, že: "Zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, odposlechu a záznamu jeho telefonických hovorů, kontrole elektronické pošty nebo kontrole listovních zásilek adresovaných zaměstnanci.

    Jestliže je u zaměstnavatele dán závažný důvod spočívající ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele, který odůvodňuje zavedení kontrolních mechanismů podle odstavce 2, je zaměstnavatel povinen přímo informovat zaměstnance o rozsahu kontroly a o způsobech jejího provádění."

    Dle toho vykladam, ze jenom kradeze jako duvod kameroveho sledovani nestaci. Musi tu byt jeste zvlastni povaha prace. Je to nove ustanoveni, takze jasno da az rozhodovani soudu (imho budou brat konkretne u kamer v potaz i jak dlouho se zaznam uchovava, kdo k nemu ma pristup apod.).
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    NAVARA:
    ZONICEK:
    To jo. Ale, zkusenost z prace, kde se tim zabyvame - nektery zamestnanci se uz zacinaj branit. A zvlast u takovych tech hranicnich pripady ("souhlas") jsem zvedava na soudni rozhodnuti (to je na delsi trat).
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    ATTILAH:
    Mno jako s kolegou jsme v jedné firmě instalovali audiovizuální systém (sledování prodejců a nahrávání jejich komunikace se zákazníky jak audio tak video) vyřešili to tim že u vstupu dali cedulku že kůli zkvalitněním služeb může být jejich rozhovor monitorován... A zaměstnancům dali podepsat lejstro... mám pocit že si nikdo nedovolil nepodepsat ... :)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Můžou do kanceláří nainstalovat záznamové kamery - odůvodňují to krádežemi...? Btw - já hudbu MP3 vyřešila tak, že jsem si koupila externí disk.o)))
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    (a i to pouze za podminky, ze se o tom vubec nekdy dozvis)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ATTILAH: netvrdim, ze to v zakone neni napsane, ale o mizive vymahatelnosti - budes si stezovat, nebudes vubec prijat, pokud jiz jsi, tak koncis - nebo si budes prat, aby jsi mohl skoncit.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    NAVARA:
    Tak to je tezky omyl, zakon (resp. hned nekolik) zde stanovi pravidla dost jasna a ohledne smirovani zamestnancu nikoliv tak libovolna, jak pises.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ATTILAH: a k cemu ti to bude? bud podminky (v praci zadne povolene soukrome pouzivani, vse firemni) odsouhlasis nebo budes neprijata/vyhozena a pokud i to bude zakazano, tak ti prace bude tak zneprijemnena, ze odejdes sama.

    tohle je na vztahu zamestnanec-zamestnavatel, zakon tu nema moc prostoru...
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    SHEALA: hodne by me to zajimalo, muzes pak detaily hodit sem (o tom sw)? Jinak hodne lze ke sledovani zamestnancu i obecne najit na www.slidilove.cz, a v budoucnu jeste vic - vzorovy podnety k UOOU, IP ci zaloby ad. (chystame).
    VALOANE
    VALOANE --- ---
    Ta stížnost by se řešila podle zákona o ochraně osobních údajů, občanského zákoníku a zákoníku práce. Jde o to co přesně se mu děje. Pokud má v práci odborovou organizaci mělo by se to řešit prvotně přes ni.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Jen tak pro zajimavost, nezna nekdo ktery zakon se na tohle vztahuje? (Jako na odposlouchavani komunikace, mailu a tak podobne?) Nekde jinde ted nekdo resi, ze se mu to deje a nevi, jak a komu formulovat stiznost (nejaky uchylak mu cte postu, sleduje stranky a furt ho s tim prudi, misto aby drzel hubu ...)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    u nas ve firme muzes pokud mas cas, si soukrome "cist postu a surfovat". Kdyz jsem nastoupila, bylo zakazany stahovani, a ted nove sou omezeny i net radia a youtube , protoze to zere linku, youtube me nijak nestve ale netradia zamrzi... u nas je ve zvyku ze si kazdej posloucha hudbu, a mit hudbu na siti je velice nelibe videno, mit ji na disku na vlastnim poci sice uz min, ale (no proste jim vadi ze tam mame ehm nelegalne stahnuty MP3, coz je taky blbost pac stahovani je legalni :-) ale ty netradia by to elegantne vyresilo, nemusela bych stahovat do prace giga hudby nebo trpet tim ze posloucham neco 20krat :-)
    nekdo z firmy poznamenal, ze nechape co vedewni stresi, jestli tam nekdo nerozjej nejaky p2p :-)
    jinak muj kamos vyviji uplne ultimatni soft na sledovani zamestnancu pro svoji firmy az ho uvidim zeptam se na podrobnosti
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    JEZEVCIK:
    NAVARA: Ano, taky se s takovyma technologiema potkavam a ano, jak pise Navara, technologicky je to mozny stoprocentne. Je to jen o usili (presneji prostredcich) na to venovanych firmou.
    Jestli si jednou za ctvrt roku vyjedou, kdo udelal nejvetsi objem protecenych dat a pak se podivaji na jake rapidshary to vedlo, to je jedna vec, jestli sledujou kompletni komunikaci a rozebiraji ji na prvocinitele a sledujou co, jak a komu pises, posilas a prijimas, tak je to horsi - ale je to jen otazka nasazene technologie a lidi, kteri ji budou resit.

    Co me zajimalo spis je opravdu ta pravni stranka, co se muze a co uz ne a co se da odrbat (treba tim, ze zamestnavatel prohlasi "vsechno je firemni a soukrome neni povolene" - jestli se tim muze prikryt i na to, ze ti bude smirovat soukromy email atd)
    MULHOLLAND
    MULHOLLAND --- ---
    at: nepracovat
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CMAN: bezne to loguje proxyna - na ty logy se nikdo podivat nemusi, je to vzdy jen o lidech; coz vlastne od zacatku rikam - ze nema cenu zabyvat se technologii, ta to umoznuje (dogma :), ale pristupem lidi a prava k tomuto tematu.

    JEZEVCIK: ktera vec ohledne tech temat te konkretne zajima?
    JEZEVCIK
    JEZEVCIK --- ---
    NAVARA: Vím co je to rootkit a keyloger. Ale nevím o tom dost. Takže budu vděčný za jakou koli informaci nebo odkaz.
    CMAN
    CMAN --- ---
    ja myslim ze keyloggery jsou na my sefy prilis sofistikovana spionaz

    nejsem paranoidni navic a nemyslim si ze se mi bude sef chtit za kazdou cenu nabourat do soukr. mailovy schranky

    ale povazuju za poruseni soukromi uz to ze bez myho souhlasu si zaznamenava adresy webu ktery navstevuju... pokud by mi to dopredu oznamil ze se tohle bude dit tak OK, ale tohle je podpasovka...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CMAN: Ano.
    CMAN
    CMAN --- ---
    a muzou mi tam ten keylogger nainstalovat nadalku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam