• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    REGISTRI: potrebujes aby to zarizeni bylo zaroven v LANce a zaroven na netu nebo ti staci kdyz bude jen na netu?
    REGISTRI
    REGISTRI --- ---
    Ahoj, mam RB a RouterOS 4 a mam představu, ale nevím jak to přesně realizovat....vlastně mi stačí postrčit správným směrem. Muj ISP mi dava 2 IP adresy přes DHCP...jednu mi přiděluje na cokoli a druhou mam svazanou s určitou MAC. Zatím ale používám pouze jednu. Na jednom portu mam tedy DHCP klient, na dalším portu mam DHCP server, mám tam nastavený NAT a pár dalších drobností. Zažízení v LAN dostávají IP od DHCP z třídy C a mám tam switch. Prostě jednoduchá síť...... Já potřebuji, aby jedno zařízení které je teď v LAN, dostalo tu druhou IP od ISP co je vázána na MAC. Mám RB 750, takže volné porty mám... Prosím o radu. Díky
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    GRAMAC: /ip firewall filter add chain=forward in-bridge-port=eth3 out-interface=inet action=drop
    GRAMAC
    GRAMAC --- ---
    Zdravim potreboval trochu poradit.Nevite nekdo jak nastavit na RBecku aby jeden eth port komunikoval pouze po mistni siti?Jakoze dva porty muzou na net a treti proste ne ale musi byt ve stejnem rozsahu aby na sebe videli:)
    BOHOUR
    BOHOUR --- ---
    diky moje demence, ale mel jsem verzi 3.25. poznal jsem to podle software ID. zkusim to jeste nyni. diky
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    BOHOUR: tam je problem v tom, ze nectes tu OBROVSKOU ZELENOU TABULKU co ti vyskoci v download sekci na mikrotik.com ;) kdybys sis ji radne precetl, tak zjistis ze od verze tusim 3.25 se meni politika verzi a pokud chces nahrat v4.x tak musis predtim nahrat >v3.25 a dat prikaz /system/license/update-key ... pak muzes z vesela uppgradovat/downgradovat.... zkus udelat downgrade na nejakou verzi treba 3.21 nebo proste nizsi....
    BOHOUR
    BOHOUR --- ---
    nebo tusim, ze jsme mel verzi 3.22, nemuze vadit, ze se snazim downgradovat na verzi 3.30 ?
    BOHOUR
    BOHOUR --- ---
    ahoj mam prosbu, hraju si nyni s RB 411 hnup jsme to neznale upgradoval a nemam na to licenci (nevyznam se v tom) no a nyni se chci vratit k verzi 3.30 jelikoz mam level 3 a nakopiruji na mikrotika do slozky files soubory verze 3.30 provedu prikaz /system package downgrade, potvrdim restartne se mikrotik a stale je tam verze 4.1.

Nejake napady? moc diky patlam se 2 dny s nastavenim clienta ,,nejak to nechapu, moc moznosti konfigurace :)

ANALYTE
    ANALYTE --- ---
    EMIS: jde o to, jak ho máš na střeše dlouho, je to dost starej model, takže bych to tipnul už na to, že je prostě vyběhanej a když se zvýší teplota, přestanou fungovat některé tišťáky či kondíky...pokud to předtím nedělal a začal, dodělává...už akorát pro vnitřní použití:-)
    EMIS
    EMIS --- ---
    NETWORK: hele nevim, uz je dole se strechy, jak bude chvilka, tak kouknu
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    NETWORK: a verzi BIOSu ?
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    EMIS: co tam mas za verzi RoS?
    EMIS
    EMIS --- ---
    ha tak se mi odpojuje etherenetovej port kdyz na rb532 sviti slunicko a kdyz zajde, tak zas pekne naskoci ;) No nic du nachystat druhej rb na vymenu, pocitam ze kdyz nejde jeden eth port, ze nepude asi zadnej coz. Nesetkal jste se s tim nekdo?
    MIKZ
    MIKZ --- ---
    NETWORK: vim.. ta R52Hn stoji 2x tolik :) ale stejne jsem po ni koukal driv..
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    MIKZ: zkus a uvidis, treba prekvapi... ale jak rikam - sou 2 typy tech karet R52nH a R52Hn .... ;)
    MIKZ
    MIKZ --- ---
    EMIS: support hláší, že se nemaj čekat zázraky a že 2 - 3 MB/s jsou naprosto normální, čož mi teda normální nepříjde, když se dá s nkovejma Apckama dat 90Mbit

NETWORK: nstreme fungovat nebude, tak nema ani smysl ho resit :)

PACHOLEQ: dík

asi teda koupim a zkusim tu R52Hn a zkusim udělat nějaký testy
    PACHOLEQ
    PACHOLEQ --- ---
    MIKZ: do jedne karty zapojis obe anteny ...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    MIKZ: Hod si do toho stavajiciho RBcka tu novou kartu (kup R52nH s tim MMCX konektorem, stoji snad 550kc....) a vyzkousej....
    ad nStream - a co ti brání použít ho i na AP? to není záležitost jen P2P spojů, problém bude spíš v tom, že tvůj notes to na 99,9999% nebude umět, páč je to preprietální záležitost mikrotiku ;) mno jedine si pustit ve virtualu MikroTik ;)
    EMIS
    EMIS --- ---
    MIKZ: neznam konretni link konfigurace a situace. Ale spis nez aragonci mi to prijde, ze konecne nekdo ze supportu napsal pravdu ;) To zas ubnt naopak papirove nema problem slibit cokoliv. Napr. 150Mbit realne u rocket M5, kterej ma jen 100mbit sitovku v sobe. O funkcnosti ve vzduchu nemluve.. Takze ubnt jsem uveril, vyzkousel opustil a uz nikdy. Jestli najdes neco cim pokryjes domek, pojede ti to realne 100mbit, tak dej vedet. Ja si doma pro pripady takovejhle prenosu natahal radsi draty.
    MIKZ
    MIKZ --- ---
    Ozkoušel tu někdo reálný rychlosti R52n? A vytížení CPU/RAM ?
    Mám tu jednoho RB433 a buď koupím PowerAP N od ubqt nebo R52Hn od MT a vrazím to do RB433.
    Požadavek je aby se to reálné rychlosti limitně přibližovaly 100Mbit (na ideální vzdálenost samozřejmě). Můj MBP by měl mít dvě antény (Airport Extreme s Broadcom chipsetem).
    S tou R52n je potřeba na MIMO mít dvě karty nebo stačí dvě antény?
    Našel jsem tu debatu z prosince, ale žádný závěry z toho nevyšly. Co jsem hledal na webu mikrotiku, tak tam řeší p2p spoje s Nstreme a tak, což není můj případ. Pak teda ještě jedno vlákno, kde uživatelé píšou, že mají tak 3MB/s a arogantní support jim vzkazuje, že nemají čekat zázraky.... :/
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ANALYTE: jasne - ale Punjab to chtel jen pres jeden iface, pokud sem to dobre pochopil... samozrejme, jak sem psal nize, pokud pres dany router data protekaji, tak neni nejmensi problem....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam