• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NETWORK: dobry :D
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    OGMIOS: jj mam mensi sit ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NETWORK: par set? no pekny, co delas? ISP?
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    OGMIOS: RBcka chodi v te sede antistaticke folii, se zlutou nalepkou, ktera nejde roztrhnout, neboj ;);) uz sem jich par set kupoval ;););)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NETWORK: no to vis, ja mam servery doma :D hehehe :D mam to na testovani a uceni se nejruznejsich veci :) samozrejme ze bejt to ve firemnim prostredi tak se nezabejvam takovejma vecma a soupnu tam poradnej switch a router :) ale tady mi jde o to ze nechci mit moc krabicek doma proto premejslim o tyhle RB493G.
    a s tema eshopama to bude prusvih hlavne kvuli originalnimu baleni, znas to..prijde to, rozbalis to a mas smolika pac si musel roztrhnout igelity atd atd.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    OGMIOS: jo tak.. ono to je na doma.. tak to joo, ja myslel, ze kdyz pises servery, tak nejake firemni nasazeni...
    Co se tyce vraceni zbozi, tak ze zakona mas pravo vratit zbozi (pri nakupu z eshopu) do 14dnu. Samozrejme to musi byt v originalnim baleni, neposkozene, nepospinene, atp... Eshop ti pak do 30dnu musi vratit zpatky penize.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NETWORK: mam doma RB133 jako router na net, ale vzhledem k tomu ze to ma jen 100kovou sit tak musim mit primy linky mezi serverama ale je to takovy neuhlazeny reseni tak chci gigovej switch/router. taky ta RB133 je dost pomala, co si budem rikat. ono ja sypu hafo dat kdyz uz. je to jen moje mala domaci sit ale kdyz mam sypat potom data tak se bez gigovy site neobejdu, teda obejdu ale vsechno potom trva. ted sem reorganizoval 4TB a na 100kovy siti bych si to sel radsi hodit :D mel jsem doma gigovej router kterej mi dobre slouzil po mnoho let ale jak to tak byva vsechno jednou odejde do kremikovyho nebe takze se poohlizim po nakym novym reseni a vzhledem k tomu ze mi casem narostly i pozadavky na sit tak uz chci neco co pojede prijatelne :)
    jinak obednej, vyzkousej, vrat..nevim jak tohle funguje s kramama aby mi pak nerekli ze nemam zadnej problem a at si nevymejslim ze mi to nevymenej. a ty 4 tisice kolik to stoji jsou pro me dost momentalne, tak se ptam tady nez se vydam kupovat :D
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    OGMIOS: objednej, vyzkousel, popr. vrat... ja to teda nikdy nezkousel, ale uprime ti to reknu takhle:
    1) to zarizeni neni primarne staveno na to, aby pres to (v jakemkoliv modu) teklo 800Mbit
    2) kdyz uz ti nekde tece 800Mbit, to prece musis mit na nejake "vice profi" zarizeni, ne? ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NETWORK: jj ja to stejne potrebuju tak ze budu mit jeden ethernet port na WAN a pak potrebuju aby mi ty zbyly porty ciste switchovaly mezi serverama. takze tech 8 portu nechci vubec hnat pres CPU kdyz nebude treba, ale pouze v pripade komunikace s netem. jenze taky potrebuju dostat aspon 800Mbps na port na vnitrni siti na tom switchi aby to melo pro me vyznam. koukal jsem ze tam jsou 2switch chipy AR8316 ktery by kazdej mel zvladat 4porty. kurnik, by se hodilo kdyby mikrotik nekde napsal kolik to umi switchovat celkem traffic :)
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    OGMIOS: tak ono zalezi jak to nastavis...
    Pokud das porty do bidge, tak veskery traffic leze pres CPU = zapomen na vice nez 100M (mozna i mene, podle slozitosti pravidel, NATu, atp.)
    Potom lze dat porty do switche, kde by to opravdu ten gigabit dat melo, ale uz nelze aplikovat zadna pravidla mezi porty (vzdy jen mezi porty a master portem, coz je jeden, jakoby nadrazeny port)....
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ma nekdo odzkouseno RB493G od mikrotiku? nejak se snazim dohledat kolik ten switchovej chip umi zaswitchovat traffic ale nikde sem to jeste nenasel. je tam 9 gigovejch portu, jenze umi to 18Gbps full duplex ten switchovej chip? docela se mi to libi jako routrik na doma jenze jsem ten typ co vali priserny kvanta dat pres sit a gigovy rychlosti je u me nezbytnost takze se snazim dopatrat kolik ten switchovej chip umi a jestli to ma smysl koupit tu RB493G nebo radsi normalni switch. preferoval bych tu prvni variantu abych nemel zbytecne moc krabicek :)
    ATAN
    ATAN --- ---
    NETWORK: je tam auto nastaveni.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ATAN: mas tan nejak zafixovane data-rates na tom AP? ono -72/-75 je tak hraniční hodnota pro 48Mbit rate, takze pokud je to fixle, a zhorsi se (byt lehce) pocasi (=-2-3dBi) tak ta karta proste klienta na tom ratu neudrzi a dela to PL, odpojuje se to, atp....
    ATAN
    ATAN --- ---
    ATAN: tak ten co blbne neni ani jeden z tech dvou, neni ted pripojeny. chjo.
    ATAN
    ATAN --- ---
    blby je to, ze to vim z druhe ruky. takze musim pockat az to zacne zase blbnout a technik se mi ozve. podezrele je, ze se to stava na vice zarizenich (to zpomalovani). tak jestli tam neco nenastavuji blbe pri instalaci.

jinak jsou na ty sitovce 2 klienty, podle mikrotiku jsou 2km (ten co blne) a 11km vzdalene, ale jestli je to pravda musim zjistit. Distance (ack timeout) je dynamic.

a je tam celkem 6 wifi sitovek, a par jich je 2,4Ghz, tak proto tech 11Mb.

YAPLIK:
                     status: running-ap
                       band: 5ghz-a
                  frequency: 5520MHz
          wireless-protocol: 802.11
                noise-floor: -90dBm
             overall-tx-ccq: 98%
         registered-clients: 2
      authenticated-clients: 2
           current-distance: 11
                wmm-enabled: yes
          current-tx-powers: 6Mbps:18(18/18),9Mbps:18(18/18),12Mbps:18(18/18),
                             18Mbps:18(18/18),24Mbps:18(18/18),36Mbps:16(16/16),
                             48Mbps:14(14/14),54Mbps:13(13/13)
        notify-external-fdb: yes

s tim logovanim pockam, az to zacne blbnout.
    ATAN
    ATAN --- ---
    NETWORK: uplne v pohode, v prumeru nad 80%, aspon ted.
    NETWORK: no to je fakt, to me nenapadlo, ale stejne je to divne. ale ten posledni by mohl byt 5Ghz. ten obrazek take mam od technika. ted tam nic takoveho neni. v kazdem pripade mi neprijde normalni ze MAC jsou same nuly a interface uknown.
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    ATAN:
    a) pastni /interface wireless monitor wifi1 once

b) nech to chvili logovat a uploadni semka soubory wifidebug*
    /system logging action add name=wifidebug target=disk disk-file-name=wifidebug
    /system logging add topics=wireless action=wifidebug

spis nez CCQ podezrivam ack-timeout
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ATAN: ad obrazek - ty prvni 3 zaznamy jsou na 2,4G ne? pac 5ka preci nema 11Mbit modulaci...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ATAN: jaky mas signal a CCQ daneho klienta?
    ATAN
    ATAN --- ---
    YAPLIK: mam totiz zarizeni na ktere je pres 5Ghz sektor pripojeny klient. a nejak to s nim porad blbne. cituji technika: "Na ten sektor je připojen jeden zákazník 10.x.x.x a ten má problémy s rychlostmi downloadu... pingy jsou i kolem 3000ms! ... pokud RTB restartuji, nebo třeba chvilku zaskenuji kartou, tak se pingy zkrátí na 7ms... a po nějakém čase (někdy minuty, jindy hodiny) je to sejné... bandwitch testem tam proteče třeba 17Mb hned na začátku měření, pak se zhoršije až na nějaké kb... max 3Mb ... Změna kanálu nepomohla... RTB ani kartu jsme zatím neměnili, ale na jiném vysílači jsme zkusili 3RTB a 3karty a závada byla stále stejná...."

No a toto se obcas objevuje v Registration listu, ale nevim jestli to s tim souvisi. Jediny co me napada je nejake ruseni, ale zmena kanalu nepomohla a nevypada ze by pouzity kanal byl zaruseny.
    YAPLIK
    YAPLIK --- ---
    ATAN: muzes to zkusit, ale nemyslim si ze by to nejak uskodilo, leda by to plnilo logy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam