• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    VLASTIS: co na to /ip route print ?? zeby default gateway?
    Pricin muze byt hafo.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    muzete mi pls jeste poradit jak nastavit MTK jako client ? mam ho chyceny do wifi site, ale provoz do zarizeni za nim funguje pouze jednosmerne

pocitam, ze to bude nastaveni FW, ale nenasel jsem jak

diky
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AQUARIUS: samo ze nepotrebuju nutne mikrotik, ale cokoli.. ale dneska by mel postou prijit, a navrch mam mikrotik docela rad :-)
    Bude to RB411U s miniPCI atherosem, klasika.. navrch to Ucko ma i slot pro simkartu ze zcela realne uvazuju o backupu konektivity.. ackoli to nebude 100% vzhledem k verejnym adresam.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    TLOUDEV: potrebujes na to nutne mikrotik? Hledal jsem nedavno podobny zarizeni a nasel jsem tenhle Trendnet, k dostani u nas treba v Pente za ~1300kc bez dane. Umi vsechno, co jsi pozadoval.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    NETWORK: Ja jsem o nich v ramci mesicu taky nevedel (posledni jsem z nich jsem kupoval cca pred rokem)... Ale tak jeden jsem ted resetoval a uvidim - mel asi nacaty OS, ten co ma problemy s porty se ted chova celkem slusne a ten posledni asi zkusim aktualizovat a uvidim zda se spravi jinak pujde na reklamaci...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    AHARAZ: hmm, ja mam 750 v siti 2 (u firem) a nevim o nich uz par mesicu... je pravda ze nevyuzivam vsechny LANy (max. 3), ale jinak to slouzi naprosto OK
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    NETWORK:
    FW 2.26 + RouterOS 4.9
    FW 2.27 + RouterOS 5.5
    Treti ted nevim, neb je v polici.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    TLOUDEV: Zkousel si VirtualAP ? staci v interface vytvorit VirtualAP, priradit iface, ssid, security profil a jedes ;)
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    AHARAZ: jake tam mas verze MT/verze BIOSu?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Hi,
    staci mi mikrotik OS Level 4 licence na: 802.1q VLAN, multi-essid a radius autentifikaci? Jedna se mi konkretne o RB411AR
    Resp. mate nekdo nejake reseni za co nejmin penezu, ktere by mi umoznilo udelat 2 AP, idealne 802.11b/g/n (ta 411 umi pouze b/g), klienti aby byli separovani do dvou ruznych vlan a jedno AP melo security WPA2, druhe pak WPA2 enterprise pres radius? dik
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Jakou mate zkusenost s Mikrotikem RB750 a RB750G? Mam jich pet a posledni dobou se tri chovaji zvlastne, ale kazdy jinak... Asi je budu muset postupne reklamovat, ale jsou to takove tezko replikovatelne chyby... skoro si rikam zda je neprestali prodavat, protoze je spatne navrhly nebo tak neco...
    Jeden se napr obcas restartuje kdyz je neco pripojene na vsech portech LAN...
    Co mam RB711, RB433, RB450G, tak ty slapou vsechny jak maji...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    HARVIE: taky bych este poznamenal, ze software pro automount flashek musi byt nainstalovany az na ty overlay flashce, jinak hrozi nepredpovidatelny chovani v tom smyslu, ze nekdy se flashka s rootem pripoji jako root a nekdy jako flashka s hudbou :-D
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    HARVIE: Jinak me ted este napadlo, ze bych rad napojil MPD na DLNA zdroje v siti, bohuzel nevim jak. Asi budu muset naprogramovat fuse filesystem na libdlna (coz mi pripada jako hodne univerzalni reseni pouzitelny i v uplne jinejch zarizenich). Odpadnul by tim taky voser s NFS.

Dalsi veci o ktery premejslim (ackoli si ji momentalne nedovedu predstavit nejak smysluplne) je integrace s mym webovym jukeboxem https://github.com/harvie/jukebox
    (co jsem kdysi zacal jako maturitni projekt a ted tam tak jednou za rok neco upravim)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Pro inspiraci, budouci jukebox:

Trochu mi jako internetove pozitivni bytosti vadilo, ze mam u postele sice super radio, ale je offline a mp3jky prehrava jenom z CDcek. Rozhodl jsem se tedy se s tim poprat.

HW:
    + ASUS WL-500gD (laskave prenechany ID VITEXem, dik :-)
    + 3A napajec (na zarizeni je napsano 2A, ale nemam s tim dobre zkusenosti, tak jsem pridal amperu, super kvalita i cena: http://wifi.aspa.cz/napajeci-zdroj-5v-3a-15w-k-zarizeni-airgrid-a-linksys-z102033/ )
    + USB konektor napajeny na pin headery (prijde tam jeste jeden na zvukovku)
    + USB flashka (128MB) naformatovana na ext4 (ext2 byl z nejakyho duvodu hrozne pomaly, i kdyz puvodne sem ho chtel, protoze nema zurnal a driver je mensi) a pripojena jako overlay filesystem pres root (aby se tam vsechno veslo)
    + USB zvukovka ($2-3 na dealextreme.com)
    + dva 3.5 jacky v panylku, jeden do zvukovky. signaly ze zvukovky a vstupni samice se smisi v primitivnim pasivnim resistivnim mixeru (cernej obdelnicek u panylku) do jednoho vystupniho. (muzu si k internetovemu radiu z notebooku pustit jeste napriklad nejake nehudebni video s nejakejma chytrejma recickama = treba Billa Hickse :-)

+ Na 2 externi USBcka je mozne pripojit HID ovladac (klavesnici,mys,gamepad,joystick,presenter) a nebo USB flashku s hudbou

SW:
    + posledni verze OpenWRT Linuxu (vlastnorucne sestaveny image pro usporu mista)
    + Nakonfigurovano jako WIFI klient (bohate staci interni antena co je vyleptana primo na desce, k zarizeni je mozne kabelem pripojit za NAT dalsi pocitace, nebo ho pripojit misto wifi pomoci kabelu)
    + MPD (prehravani hudby ovladane po siti z libovolneho PC nebo mobilniho telefonu s MPD nebo SSH clientem)
    + NFS klient do kernelu (pripojeni k hudebni kolekci na domacim NASu/serveru pro ty, kterym nestaci moznost naladit internetova radia)
    + EMPCD (ovladani MPD pomoci HID zarizeni)
    + Automount USB (+ovladace na FAT32, NTFS, EXT4, atd...)

TODO:
    - nejaka levna mala bezdratova klavesnice nebo presenter pro nahrazeni gamepadu (pro ovladani prehravace bez zapnuteho PC/Mobilu)
    - pridat na USB flashku oddil na swapovani, (hadam, ze to dost zlepsi chovani a stabilitu celeho zarizeni)
    - Na interni seriovy port pripojit nejaky podsviceny display
    - Pridat velky kondenzator na pokryti proudovych spicek (asi by to bylo rozumny vzhledem k tomu, ze chci vyuzivat 2x vic USB portu, nez kolik je oficialne podporovano)
    - Webove rozhrani k prehravaci?
    - Demokraticky jukebox pro pripadne pouziti v kancelari s vic usery, kteri se nemuzou dohodnout na hudbe (to se u nas v praci nastesti vetsinou nestava). Kazdy bude mit svuj playlist a bude se v pravidelnych intervalech stridat, z ciho playlistu se hraje.
    EMIS
    EMIS --- ---
    PISTA1: pokud chces komunikovat celou dobu sifrovane, tak je nutne nastavit ftps na explicit SSL a pasivni mod. Potom nastavit ty nahodne prirazovane porty primo na ftps serveru (nas). Osobne jsem to resil pres linuxovy vsftpd a tam jsem to delal pres tyhle volby.

pasv_min_port=21000
    pasv_max_port=21010

Pokud to ten nas neumi, tak bud prejit na sftp. Nebo nastavit dmz na to NASko, ale tomu bych se bejt tebou radsi vyhnul. Pristup na server ted bohuzel nemam abych zkontroloval jestli jsem tam neresil jeste neco. Ale imo ne staci nastavit ten limit portu a pak port pro navazani komunikace.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    PISTA1: problem je ve passive ftp http://slacksite.com/other/ftp.html

Potrebujes bud prepnout na active, který nepoužívá náhodné porty nebo nastavit FW, tak aby delal inspekci ftp komunikace a otevrel dané porty
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    PISTA1: ftp pouziva port 20 a 21.. ftps si asi nahodne vybira vysoke porty pro prenos dat (a nebo 34501, dle logu) mas i tyhle porty forwardovany?
    ATAN
    ATAN --- ---
    Nesetkali jste se s timto. Dela mi to ted pekne problemy. :o/
    MikroTik RouterOS • View topic - Openvpn unusual error
    http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=1&t=55671
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Ahoj. Potřeboval bych poradit.
    Mam rb411 verze ROS 4.15.

Teď co jsem se přestěhoval do baraku jsem ho začal používat jako router. (předtím běžel jako bridge a jak ja tak soused jsme měli každej vlastni router).
    Mam veřejnou IP, doma mam NAS ke ktery pristupuju z venku pres FTP, to jsem si nastavil a funguje.
    když se chci připojit přes ftps tak narazim (doma po vnitřní sítí funguje).
    Zkusil sem v totalu omezit použivané porty a ty směrovat na NASku ale to nepomohlo.

Neví někdo jak to zprovoznit?

Část výpisu z TC
    --------
    Connect ok!
    PWD
    257 "/" is your current location
    Složka
    TYPE A
    200 TYPE is now ASCII
    PASV
    227 Entering Passive Mode (192,168,2,5,217,96)
    Server reports local IP -> Redirect to: 89.xxxx
    PORT 192,168,3,192,134,196
    200-FXP transfer: from 85.xxxx to 192.168.3.192
    200 PORT command successful
    LIST
    425 Could not open data connection to port 34500: No route to host
    PASV
    227 Entering Passive Mode (192,168,2,5,217,35)
    PORT 192,168,3,192,134,197
    LIST
    425 Could not open data connection to port 34501: No route to host
    PASV
    227 Entering Passive Mode (192,168,2,5,216,247)
    PORT 192,168,3,192,134,198
    LIST
    -----------
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    TBC: ano, rb411 by s tim trafem nemela mit problem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam