• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    AHARAZ: no ja prave odkudkoliv a cimkoliv. a nemate nekdo teda predstavu jak to udelat na tom mikrotiku? respektive mi to vysvetlit jak volovi step-by-step? :D
    ja ted mam ten problem ze proste mi SIPK odesila rdp packety pres tu gateway2 a ne zpatky pres gateway1 odkud prijde puvodni pozadavek. zkousel jsem udelat pro to NAT pravidlo ale to nefacha. zkousel jsem znackovat packety ale to sem taky udelal spatne.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    OGMIOS: Pokud se pripojujes z pevne adresu tak by na ni mela stacit routa na SIPK, pres spravnou gw ze ktere jde RD.

Jinak bys musel presvedcit default gateway pro SIPK, aby poznala co je komunikace RD a tu aby presmerovala na tu gateway pres kterou jde RD...

Obecne bych spis doporucil tunel zvenku vuci GW a routu na SIPK ktera presmeruje vse co prijde z konce tunelu na tu spravnou GW, protoze tak by byla adresa jasna...

Pokud se ale chces pripojovat odkudkoliv, cimkoliv a zadne pevne nastaveni nemas, tak neni imho jednoduche cesty...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    OGMIOS: ja nevim ale taky by me to zajimalo protoze sem narazil na uplne to samy :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: nekdo kdo by vedel?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    zdar potrebuju poradit jak udelat pravidla na mikrotiku pro NAT. mam nasledujici:
    sit 192.168.10.0/24 kde je router 192.168.10.249 (DHCP, gateway1) potom mam jeste gateway2 (ip:192.168.10.1). mam komp na vnitrni siti se statickou IP: 192.168.10.78(dale jen SIPK) kterej pouzivate gateway2 pro pripojeni k internetu. na vnitrni siti vidim v klidu z jinejch kompu co pouzivaj gateway1 na ten SIPK a muzu se pripojit. SIPK taky v poradku muze pristupovat na internet neb na gateway2 mam NAT pravidlo:
    1)action=masquerade,chain=srcnat,src.addr=..10.78,OutInt.=wifi

Ted jsem si forwardnul port 3389(remote desktop) z wan na gateway1 na SIPK. Kdyz se ale snazim pripojit z internetu na SIPK pres tu gateway1, tak se nepripojim. Rozjel jsem wireshark na SIPK a ten mi ukazal ze mi prijde packet z internetu a komp odpovi ale k cilovymu kompu se ten paket nikdy nedostane. predpokladam ze se mi tedy pakety ztracej asi nekde na gateway2.
    jak tam tedy nastavit ty pravidla pro NAT aby to fungovalo? prosim doslova a uplne :D
    ATAN
    ATAN --- ---
    ja uz to vzdal, je to hrozny bastl. sice mi vicemene funguje, ale je to hrozne osekane a zabugovane.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    tak mam vic a vic pocit ze openvpn na mikrotiku s overovanim certifikatem proste nemuze fungovat.... :-(
    stravil sem na tom 3 dny a ani po debate s clovekem co tyhle veci umi a dela to nemuzu rozchodit...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    NETWORK: a samozrejme vykon na karte na 1dBi ;)
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ATAN: jakoukoliv plnou parabolu s limcem a bud zarizeni stahnout kvalitnim sirkokym koaxem pod strechu do plechoveho casu a nebo nejlepe kovovy case rovnou za parabolu...
    idealne asi toto: http://www.wifi-obchod.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=180&category_id=4&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=70

kabel: http://www.wifiprofi.cz/28-kabely-nm-nm-bwl400cupet/

Popr. pokud to chces nizkonakladove sel bych do: http://cz.jirous.com/anteny-5ghz/jrc-24-extrem

ty jirouse sou i dualni a da se pripojit origo box na zada te paraboly... Kdyby jeste existoval prowax, doporucil bych Ti ji, ale uz se nevyrabi, bohuzel....
    ATAN
    ATAN --- ---
    co napriklad? aby to bylo odolne ruseni z okoli a nebylo moc pro 300 metru?
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    ATAN: neni lepsi pouzit poradne anteny, namisto takovych bastlu?
    ATAN
    ATAN --- ---
    nemate zkusenosti se stinenim zarizeni? chci si doma poskladat tenhle kryt pro sxt, tak by me zajimalo jestli to musi byt hlinik a nebo staci zelezo, a take jeslti muze byt mrizkou. aby to plnilo ucel stineni od okolniho ruseni. jinak nemci za to chteji 90 ecek plus doprava. se asi posrali. kus 0,8mm hliniku, ktery staci pro dva, stoji 700kc.
    ATAN
    ATAN --- ---
    HARVIE: ja mam vsechno stejne. dve SXT s ROS 5.11 uplne cista LOS, proste dve strechy mezi panelaky, asi 300-400 metru od sebe. AP je na stozaru ISP, kde jsou dalsi ptp 5ghz spoje, ale s vetsima antenami, na jinych frekvencich. na me strane je SXT na vylozniku pripojenem ke spolecne antene. Driv jsem mel dve NS5 proti sobe na stejnem miste a jelo to krasnych 25-30Mbps v Acku. Zarizeni jsem pro sichr na obou stranach vymenil, kdyby nachodou nejake bylo vadne.

Jinak jsem zjistil jednu zajimavou skutecnost, cim vetsi ping tim nizssi rychlost, a to o dost. zkousel jsem speedtest.net na server v americe, ping bylo neco pres 100ms a rychlost spadla na 0,5Mbps. Zkousel jsem to na vice ruznych mistech ve svete.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    ATAN: neco podobnyho se mi taky podarilo, proste pulka spoje mela dobrej signal a druha ne. na kazdy strane jinej HW a jina antena. proste to bylo silne asymetricky, ale kdyz se dal antenu na lepsi misto, kde je temer prima viditelnost a skoro plnej signal, tak se to vyrovnalo...
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    PACHOLEQ: jo o tech agentech vim, je to naprosta kkotina....
    PACHOLEQ
    PACHOLEQ --- ---
    NETWORK: hmm fakt super, pry to resi rozhazeni agentu po siti a monitorovani skrze ne. zas reseni ve stylu vem vrtacku a vyvrtej do sxt diru..
    skoda ze cacti nema privetivejsi mapu.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    PACHOLEQ: bohuzel to vypada ze to neni chyba ale vlastnost.... mam stejny problem a to stejne pozoruji i dalsi uzivatele...
    PACHOLEQ
    PACHOLEQ --- ---
    neresili jste nekdo naprosto sileny a nepresny pingy v dudovi ? i po ethernetu to hazi 100ms lagy .. zkousel jsem dude3.6/4 linux,ros,widle; vsechno stejny..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    AHARAZ: bohuzel nesedim a nemam pristup z venku momentalne. zkusim pozdejs.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    OGMIOS: A zkousel jsi to co jsem psal [ AHARAZ @ Mikrotik, Alix a jina mala reseni... ] z konzole? Nebo u toho ted nesedis?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    AHARAZ: me to vzdycky zcervena kdyz tam dam jmeno
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam