• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TLOUDEV: mas RB411U? ale tam je jen stovkovej port.
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    TLOUDEV: a ty pres ten eth napajis poeckem? pokud ano, pouzivas gigabitove POE?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...a dalsi: stejny MOS 5.6 na RB411U a pro zmenu problem s ethernetem: za zivyho 9i mrtvyho) boha se mi nechce na ethernetu spiskat na 1Gbps, stale mam link jen 100vkovej.. i pokud dam /int ether 0 set speed=1Gbps. Pokud to prepnu natvrdo na switchi, tak uplne smula.. nemuze to souviset s tim, ze jediny eth port ktery tam je ma podporu PoE?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hi, tak opet zvidavy dotaz: mam mikrotika, na nem vytvoreny bridge mezi wlan a vlan1 s IPckem 192.168.1.24/24 a mac-address=00:0C:42:F0:99:2B (na bridge)
    IP adresa je na rozhrani bridge.
    Pokud se mi vsak nekdo pripoji na wlan interface, muj arpwatch na jinem stroji zacne hlasit:

ip address: 192.168.1.24
    interface: vlan1
    ethernet address: 02:80:48:75:44:e1
    ethernet vendor: <unknown>
    old ethernet address: 00:0c:42:f0:99:2b
    old ethernet vendor: Routerboard.com

ta makovka 02:80:48:75:44:e1 je macaddr toho wlan rozhrani. po odpojeni mi to hodi opet flip-flop zpet. zkousel jsem IPcko hodit primo na vlan1 interface - nepomohlo.
    Otazka: JAK TO, ze mi ta zvina takhle prehazuje makovku (me se ten termin proste libi, ja makovky rad ;-)) na macaddr wlan interface v bridge, kdyz IP adresa je definovana na bridge a ten ma svoji macaddr?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    TLOUDEV: Ja nevim jiste zda to je nejak sjednocene. Dle mne to bylo dle chipsetu (prvni pro co meli podporu to meli jinak) a pak mozna dle verze ROS.
    Ale urcite to tu bude nekdo vedet lepe...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AHARAZ: ja si hlavne pamatuju na antenna-mode=1|2|both nebo tak neco.. jinak si jsem s mikrotikem jistej, ze me to obcas az desi.. akorat to Nko jsem zatim nenastavoval nikda, tak se radsi zeptam, vid.. v podstate mam pocit, ze ted uz je antenna-mode pouze pro b/g, zatimco pro nko je to ht-rx/txchains.. je to tak?
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    FATBOZZ: pokud ti ji nedetekuje - neni zadna sance, jak tam ty drivery nacpat, takze fungovat nebude... funguji jen karty s atheros chipsety a nektere prismy
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Nasel jsem tu nejakou minipci kartu. Chtel bych ji pouzit v mikrotikovi 532.
    Jedna se Alpha WMP-G04 - Vyndana z Dlinka 684T. Kdyz jsem ji tam dal tak v interfaces zadna nova wlan neni. Musi se tam dat nejaky drivery ? Jsem v tomhle docela novacek. Nejaka rada ? Drivery by se snad dali dohledat.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    TLOUDEV: Prave proto ze Winbox bezi jen na Widlich udelali Webfig. Dle zlych jazyku kvuli tomu, aby slo klikat aspon v prohlizeci na Mac OS...
    Nektere veci i ve Winboxu udelas jen pres konzoli, ale zase naopak, kdyz si nejsi jist je jednodusi si k tomu aspon ty obrazky z winbox prohlednout...
    Ono tam treba je videt co nabizi int wireless dle konkretniho chipsetu, protoze ani to nastaveni anten neni sjednocene a na nakterych chipsetech se to i jinak jmenuje... Tedy nevim zda to nejak nezlepsili posledni dobou...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AHARAZ: ok dik. ja winbox nevedu, mam linux a ssh :-)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    TLOUDEV: A tedy co vim o Virtualnim AP tak to vpodstate jen vytvori novy SSID s vlastnim zabezpecenim, ale vsechny HW nastaveni bere od rozhrani.
    Kdyz to nastavujes pres Winbox nebo webový WebFig, tak vidis ze tam vetsina tech nastaveni neni...
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    TLOUDEV: No na nic - je to prehled a vidis na cem aktualne ten klient bezi... Na stejne miste ve Winboxu to nenajdes. Tam je to skovane az dal, proto jsem to psal...

Which antenna connector to use for TX or RX. You can use one of these or multiple (depending on your antenna configuration). On MikroTik R2n and R52n card there are 2 antenna connectors and to use both of them ht-tx/rx-chains should be set to 0,1.

R52n pouziva chipset AR9220
    spravne nastastaveni by melo byt
    ht-rxchains=0,1
    ht-txchains=0,1
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AHARAZ: zustanme na terminalu :-) Nko jako takove mi chodi.
    int wireless registration-table print je celkem na nic, lepe a radostneji je int wireless registration-table print detail stats - vidis i kolik ve kterem rezimu karta stravila.. jen furt nevim, zda spravne pouziva obe anteny :-((

AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    TLOUDEV: Nikdy jsem to nepotreboval, ale Nko urcite poznas tak ze v signalu bude mit HT20-x rychlosti.
    Pokud ti jde o to overit zda pouziva Nko.
    Terminal "interface wireless registration-table print" vraci jakou rychlost pouziva napr.
    SIGNAL-STRENGTH
    Nko -55dBm@HT20-7
    Gcko -46dBm@54Mbps
    Ve winboxu si musis jeste otevrit konkretni polozku a jit do zalozky signal
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    BTW nejak mi schazi moznost podivat se, kterym protokolem je pripojen klient.. int wireless registration-table print mi neudava, zda 802.11b, g nebo n.. je tohle mozne nejak zjistit?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hi,
    mam RB411U s mikrotikOS 5.6 licence 4.
    Snazim se rozchodit 802.11n s kartici Atheros AR9220 a do ni vrazeny 2 anteny.
    Dale chci zpetnou kompatibilitu s 802.11b/g
    prosel jsem http://wiki.mikrotik.com/wiki/802.11n_Setup_Guide ale u spousty veci mi chybi vysvetleni, o co vlastne se jedna. konkretne ht-extension-channel, ht-rxchains a ht-rxchains. Soudim, ze se jedna o to, zda rx/tx bude probihat na antene 1(0), antene 2(1) nebo na obou (2). Pri vypisu int wireless print advanced vsak vidim po nastaveni ht-rxchains=0,2 a ht-txchains=1,2, ze ht-rxchains=0 a ht-txchains=1.. IMHO by u 802.11n mely obe anteny slouzit jak na tx, tak na rx, ne?
    Navrch pouzivam virtualAP, tedy nevim, zda tyto hodnoty nastavovat pouze na masterinterface, nebo i na jeho slavech..
    zkratka a dobre: jste nekdo schopni mi pro danou konfiguraci pastnout idealni hodnoty dulezitych parametru s pripadnym vysvetlenim o co se jedna a proc jsou tedy hodnoty nastaveny tak jak jsou? dikes
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    NETWORK: aha to sem nevedel :-)
    diky za radu
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    MARECEK: do files nahrajes balicky a pak system packages a kliknes na downgrade
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    tak uz jsem tam dal 5.16 tak to snad bude ok...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    FATBOZZ: hm tam narazim na to ze ten tool je pro windows.. :-(
    no kazdopadne to vypada ze uz maji fixlou verzi tak to snad bude ok...
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    MARECEK: zkusil bych netinstall
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    jak muzu downgradnout mikrotika?
    bohuzel jsem nainstaloval 5.15 jeste pred tim nez se zjistilo ze je to uplne posranej release tak ze mi mrzne wifi (viz. tady http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=1&t=61279)
    tak ze jsem stahnul 5.14, nakopiroval jsem ji tam, restartnul a ono nic...
    prechod na nizsi verzi se dela nejak jinak??
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam