• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    ADAM
    ADAM --- ---
    NETWORK: ten diagram k tomu chain, ten mi tedy nepomohl. moc složité :-)

zato vysvětlení connection vs. packet mark pomohlo výborně, díky.

AHARAZ: kua porad šíleně moc slozity. neexistuje prostě nějaka jednoducha rada typu "vždy zvol prerouting a bude to fungovat ok..."

abych upřesnil, čeho se snažím dosáhnout: 
    chci si označit pakety typu: voip, ptp, upload velkého množství dat, a ty pak následně omezit a přidělit priority.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ADAM:
    Ad Chain - Jde o to co se stihne vsechno stat pred tim markovanim viz
    Manual:Packet Flow - MikroTik Wiki
    http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Packet_Flow
    ADAM
    ADAM --- ---
    mohu se zeptat ke značkování paketů? čili firewall > mangle.

vše je vcelku jasné krom: 

- jaký "chain" mám vybrat? jaký je rozdil mezi pre/post- routing a "forward"? 

- jaký přesně je rozdíl mezi "mark connection" a "mark packet" to první je přesně prakticky k čemu? není jednodušší rovnou prostě používat to druhé (všude v návodech je uvedeno, že je třeba prvně označit connection a až teprve následně packet).

MARECEK
    MARECEK --- ---
    KUTNY: skoda ze to neumi... to pptp by asi mohlo bejt reseni tak to zkusim. openvpn se mi prave moc nechtela protoze se chci drzet toho co je v tom telefonu nativne podporovany bez dodatecnejch veci.
    mozna to pujde resit i jinak -nevim... - hlavni myslenka toho vseho je proste to ze kdyz jsem nekde z notebooku nebo telefonu na verejny siti tak nechci zbytecne komunikovat naprimo ale radsi jit nejakym tunelem domu a odtamtud na net...
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    jestli mas na mysli ala cisco dynamic VPN, tak to neumi (alespon jsem to nenasel).
    LAN-to-LAN IPSec umi. ale jak se zde jiz zmnivalo, tunel se rozpojoval a je narocny na CPU, pokud nemas HW podporu sifrovani.
    PPtP se da tez pouzit se sifrovanim a neni narocne na CPU a funguje ok, alespon co mam zkusenosti.
    dale se da jeste pouzit SSL VPN (openvpn) - jestli OS Androind ma na to klienta, nevim.
    WebVPN, kterou umi napr. cisco ASA, bych rekl, ze tez neumi.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    Hele delal jste nekdo na mikrotiku ipsec server na kterej se pripojujou androidi telefony?
    da se vubec mikrotik doma nejak pohodlne pouzit jako vpn brana kdyz jsem nekde na public wifi tak abych nesel primo do internetu ale jel pomoci domaci vpn?
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    MARECEK: vyreseno....
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    FATBOZZ: Je to potreba nejak nastavovat? ja tam mam akorat bilou stranku a na ni je napsano"Traffic and system resource graphing"
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    FATBOZZ: nejde :/
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    NETWORK: to ano, ale rád bych, abych viděl i včerejšek , před včerejšek .... v rozlišení daily
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    FATBOZZ: dyt tam snad sou grafy za den, tyden, mesic a rok?!
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    FATBOZZ: jake grafy mas na mysli? ty co generuje mikrotik?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Jde nejak "natahnout" grafy ? Dejme tomu aby daily graph byl treba dlouhy jako tyden a ne jeden den, pripadne kde se to konfiguruje
    NETWORK
    NETWORK --- ---
    MARECEK: nezkouseli, ale ta beta3 je dle ispfora zabugovana az to pekne neni...
    ATAN
    ATAN --- ---
    bojim, bojim.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    Zkousel uz jste nekdo betu os 6 pro mikrotik?
    http://www.mikrotik.com/download/CHANGELOG_6
    GRAMAC
    GRAMAC --- ---
    Tak jsem to nakonec zvladl ale byl to boj... Ted uz jen uvidim jak dlouho budou behat a jestli se to nebude rozpojovat
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    KUTNY: Ja propojoval ROS a ROS a radsi jsem pak pouyil neco jineho ney IPSEC...
    Uspesne jsme na ROS pouzival OpenVPN a SSTP nic dalsiho jsem zatim nepotreboval...
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    AHARAZ: fungoval, spatne. casto se ipsec rozpadal (mikrotik > cisco). navic je u RB bez HW podpory ipsecu/crypto velmi narocne na CPU > male prenosove rychlosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam