• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    XADAS
    XADAS --- ---
    ATAN: jednou si ze me jeden switch taky delal srandu, bylo to nastavenym broadcast/multicast storm limitem (na switchi)
    ATAN
    ATAN --- ---
    FATBOZZ: coze? :)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    tak ho votoč
    ATAN
    ATAN --- ---
    tak asi na dvacaty pokus jsem se tam jednou dostal, a pak zase nic. obcas to jen vytuhne, jako ze se stale snazi pripojit.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    tak v mkt se podivat do bridge pravidel, ale to by asi nefungovalo ani ip
    ATAN
    ATAN --- ---
    FATBOZZ: je to sice riditelny dell switch, ale pouziva se jako "blby" switch. ted jsem letmo nastaveni a nic tam neni.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    ATAN: nejaky pravidlo ve switchi ?
    ATAN
    ATAN --- ---
    Winbox pres MAC u CCR mi hlasi Time out, pres IP je vse ok. Je mezi nami jen switch. Na 450G take jen za switchem se dostanu v pohode. na obou 6rc13. Nevite, co to muze byt?
    MICHNZEE
    MICHNZEE --- ---
    no jo, ale kdyz tam budu chtit lezt primo pres tu routovaci ip adresu (v pripade prace2 pres 172.16.2.2) tak se mam dostat minimalne na RB v praci2, ne? je jasny, ze kdybych tam lezl klasicky pres 192.168.1.1 tak to nevi kam z tech dvou, ale tim tunelem by to prolezt mohlo :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    mnjo
    MICHNZEE
    MICHNZEE --- ---
    LEXXA: Mas na mysli ty dva stejny subnety - jak prace1 a prace2? :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MICHNZEE: a i pote cos vsechno napsal tu chybu v designu nevidis?
    MICHNZEE
    MICHNZEE --- ---
    ATAN:
    LEXXA:

Takhle, doma je subnet 192.168.2.0/24, v praci1 je nastaveny subnet na 192.168.1.0/24 a v praci2 je nastaveny subnet take 192.168.1.0/24. Z prace1 do prace2 pristup neni a nebude, vzdycky jen z domova (takze vzdycky budu chodit ze subnetu x.x.2.0/24., nikdy se nestane ze by nekdo sel z x.x.1.0/24 na x.x.1.0/24) Proto jsem tam nastavil routovaci adresy, kde doma mam 172.16.1.1 (a protistrana 172.16.1.2 do subnetu 192.168.1.0/24). To fuguje dobre, dostanu se kamkoliv. Problem nastal tehdy, kdy jsem chtel pridat praci2 - tak jsem si nastavil doma jinou routu - 172.16.2.1 (a protistrana 172.16.2.2 do subnetu 192.168.1.0/24) abych to jednodusse oddelil. RB se sice spojej, vymenej si adresy ale nic se skrze to nedostane. Povypinal jsem i pravidla ve firewallu a nic.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MICHNZEE: vubec mi neni jasne jak ti to muze do prace1 fungovat. 3 lokace a 3 subnety pokud je chces spojit. ctvrty na l2pt.
    ATAN
    ATAN --- ---
    pokud chces z 192.168.1.0/24 se dostat do 192.168.1.0/24 jinde, tak mas smulu.
    MICHNZEE
    MICHNZEE --- ---
    zdravim panove, chtel bych se s vami poradit - propojil jsem si 3 mikrotiky pres l2pt (prakticky jen pro rychly pristup a zjistovani dostupnosti spojeni). Jeden je doma jako brana a dalsi dva jsou routery do dvou pobocek (vsechny pichnuty rovnou na net s pevnou ip). S jednim to routuje v poradku ale s druhym ne - mam nasledujici rozsahy:

doma: 192.168.2.0/24 - routa 172.16.1.1 a 172.16.2.1
    prace1: 192.168.1.0/24 - routa 172.16.1.2
    prace2: 192.168.1.0/24 - routa 172.16.2.2

Propojeni mezi doma - prace1 je v poradku, ale propojeni doma - prace2 spojena je, ale neroutuje - tj nedostanu se s 172.16.2.2 nikam.

Myslite, ze je problem v tom vnitrnim rozsahu, ze obe dve prace1i2 maji 192.168.1.0/24? to by ale pri routovani vadit nemelo, kdyz jsou tam nastaveny pruchodny dve routy.
    REASON
    REASON --- ---
    FATBOZZ:
    poriesene cez FW NAT redirect na web server a vsetko bezi ako ma :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    FATBOZZ: pokud se nemylim presne tak to bylo v tutorialu od i4wifi. az na to ze tam to nejak resili s redirectem na stranky banky klienta ale mozna se mylim...
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    REASON:jestli ti nekde bezi www server tak si tam udelej html stranku s infem a pak dst nat
    /ip firewall nat
    add action=dst-nat chain=dstnat comment="Neplatici Hlaska" disabled=no dst-port=80,443 protocol=tcp src-address-list="Neplati\E8i" to-addresses=1.2.3.4 to-ports=80

PS: nejakemu sofistikovanejsimu reseni se nebranim
    REASON
    REASON --- ---
    zdar ,
    vedeli by ste mi poradit ako urobit na MK redirect na page pre neplatica ? dakujem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam