• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    PISTA1: a nestačí tam přidat do toho pravidla dst-address ! x.x.2.5 ?
    Pak by to bylo zahod vse co jde ze site soused do site tvoji pokud to neni cil ten nas.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    KUTNY: Jo to sem udělal. jenže v tu chvíli se nedostanu na tu nasku :(
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    PISTA1: na vstupnim interfacu od souseda napis ve firewallu pravidlo, ktere nepovoli komunikaci do tve site a nebo interfacu s tvoji siti napis pravidlo na vystupu, ze sit 1.0/x nemuze komunikovat do tve site.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tak sem zas do půlnoci hrál s RB. K sobě dám AP a RB půjde k sousedoj.

Nakonfiguroval sem tam klasickýho klienta s NATem. To funguje v pohodě.
    Bohužel sem se zasek na tom jak znepřístupnit moji síť :(
    Moje síť je 2.x brána 2.254
    u souseda mám 1.x brána 1.254

Potřeboval bych znepřístupnit celej rozsah .2.x kromě 2.5 kde mám NAS kterej bych chtěl sousedoj zpřístupnit.

Zkoušel sem všechno možný, až se mě povedlo to rozhodit tak, že sem z mojí sítě RB vůbec neviděl. Přitom z druhý strany normálně fungoval a routoval, než mě po hodině bádání napadlo zkusil restartovat AP na který je RB připojenej :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    bys asi musel mit i switch co umi vlan, nebo mikrotik pouzit jako switch s vlan.
    sem spis myslel to oddeleny na fw nanobeamu
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CHOROBA: Moh bych se zeptat jak nastavit tu vlan? Přiznávám že sem tohle nikdy neřešil. Hrabu se v tom už pár hodin a nemůžu se dokopat k funkčnosti. A moje google-fu něak nepomáhá.

Mám tam původní interface lan0
    IP routeru 2.254 s dhcp

přidal sem vlan ID 100
    interface lan0.100
    IP routeru 100.254 bez dhcp

na pc připojeným do switche pevná ip 100.111 a na 100.254 si nepingnu

když sem v rozsahu 2.x tak si pingnu jak na 2.254 tak na 100.254

A na tom sem se zasek ;(
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    hm takže RB padá protože má jen 3 licenci takže z něj AP neudělám :(
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    to muzes vyresit na tom nanobeamu ne?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Jako klienta s routrem mám nanobeam M5 a obyč. gigovej switch
    AHARAZ: Jo dobrej nápad, vytáhnu RB večer ze skříně a zkusím si sním pohrát.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    SNIPERCZE: Ale to jsi až na routeru (o kterém zatím neřekl co tam má) a ne na tom APčku - RB411 mezi jím a sousedem ne?

Vlany nebo tunel na bráně, oboje bude potřebovat ještě nastavit firewall - forward.
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    PISTA1: Nejjednodussi reseni jsou dve VLANy - jedna tvoje, jedna sousedova, port kde je NAT bude v obou. Site se navzajem neuvidi a bude to krasne fungovat
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    PISTA1: Pokud RB nebude bridge, ale bude routovat dvě sítě (tvoje a sousedova) můžeš tam udělat pravidlo, že vše ze sítě souseda, má přístup jen na bránu do internetu a cokoliv jiného zahodit.
    A nebo pokud máš RB i jako bránu, můžeš tam udělat rovnou tunel.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Mám RB411 a chěl bych jí využít pro sdílení internetu pro souseda. Board bude kabelem připojenej do switche a wifi jako AP, jde nějak nastavit aby neviděl zbytek mojí sítě a šel jen ven na internet.
    Je mě jasný, že to není zrovna standartní řešení, ale RB se mě válí doma ve skříni, tak bych ho chtěl zužitkovat.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    AHARAZ: neumi to radius accounting?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Nenapadá vás jak jednoduše získat veřejnou ip, ze které se připojuje roadwarrior na SSTP server? Tahle informace není k dispozici v podrobném logu SSTP - nebo jsme ji opakovaně přehlíd ;-). Zatím mě napadá jen na míru napsané pravidlo firewallu.

Log ovpn, pptp i snad l2tp (nemám log teď poruce) tu informaci vrací.
    OVPN třeba vrací tohle ovpn,info TCP connection established from x.x.x.x

Chci udělat jednoduchý log, kde bude začátek a konec spojení, jméno použitého uživatele a adresa ze které šlo připojení - vše až na adresu mám. Chci to jako orientační info na disku MK, než budu hledat ve velkém remote logu a netflow.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    MOPIK: , ATAN: tak v testovací konfiguraci SSTP pokořeno. Udělal jsem nové certifikáty a teď to funguje. Nejsem si bohužel jistý kde byla chyba včera, ale to už asi nezjistím.

Díky
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ATAN: Díky za potvrzení
    ATAN
    ATAN --- ---
    AHARAZ: pokud je to jen IP, tak v CN musi byt ip.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ATAN: Používají znamená: adresa ke které se připojuji?
    Já tedy nemám doménové jméno, takže jsem do CN dával veřejnou IP toho zařízení. Ale ještě to zkontroluji.
    ATAN
    ATAN --- ---
    AHARAZ: ten muj mi fungoval vzdy. hlavne at CN v serverovem certifkatu a adresa (domena), kterou pouzivaji klienti je stejna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam