• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    CHOROBA:
    MICHNZEE:
    v pondeli dojde druhy kousek, tak ho odzkousi, jak se to bude chovat a pokud by problem pretrvaval, tak bych nechal vygenerovat co rikate. Ja sam se v tom moc neorientuji, ale u nej si tak nejak myslim, ze asi uplnej amater nebude. Dam vedet, kousek uz lezi na poste
    MICHNZEE
    MICHNZEE --- ---
    HAWKS: hoj, ja banana pi mam a funguje tam ethernet snad ve vsech distribucich co jsem zkousel, jak bananian, debian, android... Mel jsem tam 8GB SDHC a upgradoval jsem i na 64 SDHC a vsechno slape bez problemu. Navic na desce je modra dioda - ta oznacuje RX/TX na portu, mela by svitit nebo blikat.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    provozujete někdo mikrotik 951 jako NASku ?
    dal jsem si k tomu 2TB disk a mám několik problémů:
    1.) lenost (což jsem ochoten tolerovat)
    2.) občas nevidim přes smb všechny složky prostě se načte jen něco
    3.) ztratila se mi nějaká data (dvě složky) a to se nemohlo stát nepozorovaně hlavně proto že byly plné souborů smazat by je trvalo věky.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hod sem:

lsmod
    lspci
    lsusb
    dmesg
    co je v syslogu

jinak asi nema cenu nic resit
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    CHOROBA:
    otazka je, co si tim pomuzu... kdyby to bylo nejake jednokusove individualni zarizeni, tak rozhodne, ale kdyz je to seriove vyrabene, tak predpokladam, ze to uz je nekde vyresene..jen jsem nenasel kde... ale asi to zacina vypadat na vadny kus, protoze jsem nasel blog, kde se nim chlapik zabyva, pise tam neco o tom, ze musel upravit jadro prave kvuli ethernetu (ja sam se v tom az tak nevyznam), ale ani tohle ISO, kdyz se da na SD kartu, tak se s nim ethernet nerozjede
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    bych asi spis resil co tam je za chipset a drivery, nez distribuci.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    mam tu dalsi dotazek, objednali jsme s kamaradem banana pi a pri ozivovani dosel kamarad k tomu, ze se mu nedari zprovoznit ethernet, zkusil asi 5 ruznych distribuci linuxu a bez uspechu. Nemate s tim nekdo prosim zkusenosti, na ktere distribuci je ethernet funkcni ?
    diky
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    VLASTIS:
    tim zacinam chapat, jak jsi to myslel
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    HAWKS: tohle vypadá že je to co jsem psal
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    VLASTIS:
    to jsem mel...do IP adresy, ktera lezi v rozsahu LAN toho routeru, jehoz WAN je primo ven, tak to jede, v okamziku, kdy takto udelam smerovani do LAN, ktera lezi v rozsahu dalsiho routeru schovaneho za tunelem, tak uz to nejede, resenim bylo pridat jeste srcnat, viz [ HAWKS @ Mikrotik, Alix a jina mala reseni... ]
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    HAWKS: když si nastavis pravidlo,že příchozí provoz na port 80 je interně natován do nějaké vnitřní ip.
    jak přesně se to dělá na mtk nevím,ale example asi najdeš
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    Hm.. kdyz jsem na routeru B (v byte) nastavil routing

chain=dstnat in-interface=WAN action=dst-nat to address 192.168.2.51

tak to nefungovalo

v momente, kdy jsem pridal
    chain=srcnat dst-address=192.168.2.51 action=masquearade
    tak se to rozjelo ze z venkovni site se dostanu na toto zarizeni

tohle nastaveni jsem tam nasel ulozene(a deaktivovane) z doby, kdy mi kolega celou VPN nastavoval a tohle si tam nechal, aby se byl schopen dostat na ten vzdaleny router prekladem adres. Pouzil jsem dve analogicka pravidla a rozjelo se to

Nejake vysvetleni ? Napada me jen to, ze jsem routeru dal navic na vedomi, ze ten pozadavek je smerovany (a schovany) jeste za dalsim routerem a je nutne si pamatovat odkud prisel, aby vedel kam jej zase vratit.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    CHOROBA:
    kdyz dam ping z bytu (4.0) na nejakou adresu na chalupe (2.0) tak to projde, protoze oba MT maji nastavene routovani, ze do te druhe site se leze pres tunel. ale kdyz dam v byte NAT, ze port 80 ma presmerovat na adresu 2.51, tak to neprojde
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    VLASTIS:
    ted presne nerozumim, jak to myslis
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    HAWKS: co ten příchozí provoz natovat do vyhrazené IP rozsahu bytu?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    CHOROBA: m)
    to taky, ale mam na chalupe kotel s termostatem ovladane pres ethernet (abychom si zatopili s predstihe, solarni system a nejakou kameru, ktera na to kouka :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HAWKS: kamerovej system? ;)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ATAN:
    diky, mrknu na to o vikendu :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a ne tunelem
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    se obavan, ze ty naty musej bejt na vobou mrkvotikach. pac ten na chate ten odpoved z portu 80 toho web serveru posle na public
    ATAN
    ATAN --- ---
    ATAN: v nastaveni vpn pripojeni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam