• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    ADM: právě že problém s kabelem je :) a tím, že UPC je v obýváku v ložnici mám hw, který nemá WiFi potřebuji se propoji takto.. Jinak bych UPC nejraději vyhodil úplně a používal jen MikroTika, ale jiný provider v baráku není.
    ADM
    ADM --- ---
    CERMINEK: pokud mas problem s kabelem mezi upc modemem a mikrotikem, tak asi musis delat co musis, nicmene ja bych na upc routeru vypnul wifi a prepnul jej do bridge, upc modem propojil kabelem na wan mikrotiku a na mikrotiku na tom wan portu nastavil dhcp klienta, a jako AP pouzil ten mikrotik tak jak dosud.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj našedl by se tu někdo, kdo by poradil s konfigurací Mikrotiku? Mám doma router RB951Ui-2HnD, který jsem používal jako AP, nicméně se změnou bydleště přišla změna poskytovatele a jsem nucen doma mít router od UPC a abychse vyhnul kabelům, chtěl bych se mirotikem připojit na WiFi UPC routeru a z něj si pak kabelově připojit další zařízení. Nicméně jsem v konfiguraci nenašel nic, jak nastavit WAN na wifi.

Díky všem
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    zdravim, byla by tu ochotna bytost ktera by mi pomohla s VOIP vs Tik? Predem moc dekuji
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Snažím se zorientovat v Mikrotik nabídce - potřebuju za mikrotik co dělá router, jen protáhnout wifinu na větší část zahrady. Potřebuju to napájet PoE, bude to na konci stodoly, dovedu k tomu net UTPčkem z toho mikrotiku dole, po tom půjde i to PoE.

No a chtěl jsem nějakou krabičku co může být venku celej rok, doma mám přídavnej prut k 751G-2HnD, myslel jsem že to udělám stejně ale to je asi zbytečný.

Má to pokrýt okruh, kde je v podstatě přímá viditelnost, žádný hustý stromy jen sem tam něco, je to 50m kruh, když to zvládne až do 100m no tak se nikdo zlobit nebude, ale to je už zbytečný (je to v podstatě čtvrt až půl kruh)

Už jsem skoro myslel že mám výbornýho kandidáta ale je to jen a/n na 5Ghz a já bych potřeboval kvůli mobilům i 2,4.

Nemáte někdo dobrej tip? :) Díky
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    SNIPERCZE: Presne jak pise AHARAZ , VLANy nejsou , ciste jen oddelene porty. Kazdy svuj DHCP server se svym poolem. Konfigurace samozrejme zkracena je, jen tam nejsou zbytecnosti navic jako nastaveni VPN uzivatelu a tak. Musim prozkoumat tu kabelaz, prijde mi to jako jedine mozne reseni,ale mozna se pletu :) Kazopadne diky na nazory
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    SNIPERCZE: Pokud nekratil tu prilozenou konfiguraci, tak tam vlany nema. Na mikrotiku nema ten fyzicky port moznost nastavit vlan, ale vlan je virtualni interface na tom fyzickem.
    Ma port 2-4 ve switchi kde 2 je master a porty 1 a 5 ma mimo.
    Ma tam dva dhcp servery jeden na master portu 2 pro switch a druhy mimo switch na portu 5.
    Pokud nepotrebujes vlany dostat skrze pripojene switche, tak je to cesta jak oddelit dve site.
    V takove te terminologii domacich routeru by to nastaveni slo asi nejlepe popsat jako DMZ nebo GUEST sit. Podle toho jaky k tomu napise firewall.

Co jsem koukal na tu konfiguraci, tak by to melo takhle fungovat spravne.

Moje domaci konfigurace portu je stejna:
    /interface ethernet
    set [ find default-name=ether1 ] name=1-internet
    set [ find default-name=ether2 ] name=2-home-master speed=1Gbps
    set [ find default-name=ether3 ] master-port=2-home-master name=3-home
    set [ find default-name=ether4 ] master-port=2-home-master name=4-home
    set [ find default-name=ether5 ] name=5-dmz

S tim ze je mam jeste nad 2-home-master bridge spolu s wifi a teprve na bridgi sedi dhcp server a 5-dmz ma druhy dhcp server
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SNIPERCZE: :-D dobra otazka
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    MOPIK: A jsou ty dve LAN ruzny VLANy nebo je to jedna VLAN a DHCP ma jenom jiny pooly?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    MOPIK: Tak VPN v jinem rozsahu neni blbost, je jen otazka co je v danem scenari vyhodnejsi a jak treba mas v planu delat pravidla FW.
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    REASON: ta VPN je blbost, je mimo normalni rozsah, chtel bych to jeste predelat do vnitrniho rozsahu LAN1 a hlave tam chybi pravidla firewallova ( jako portforwardy dovnitr a ve finale drop veskere komunikace mezi tema dvouma segmentama ) ale rad poradim , pokud by ses vtom nejak patlal
    REASON
    REASON --- ---
    MOPIK: ja by som potreboval uplne rovnake riesenie :) mozem tvoju konfiguraciu pouzit u seba a otestovat ci je to v mk :)
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    AHARAZ: Zkontroluju to .. :) ROS 6.19 tusim , dyl sem to neaktualizoval
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    MOPIK: A jsou oba videt v obou lan? Proto ze jestli ano musi byt bud nekde v ceste switch, nebo switch an urovni mk, ale to vlastne ani nevim zda jde docilit v tomhle nastaveni a jestli to tvuj RB vubec umi.

Jinak jedina cesta bude asi reset nastaveni / update vc. firmware a nastavit to radsi krok po kroku znova.
    Co tam mas za ROS?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    asi bych zacal hledat, kde to je propojeny ;)
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    AHARAZ: Prave ze uplne nahodne , jednou za cas proste PC dostane IP z toho druheho rozsahu. Resp. stalo se mi to 2x .. vyresil sem to narazove tak, ze sem vypnul DHCP server na druhem rozsahu , dal renew a chytlo se to na spravny DHCP server ( tam mam 30 dni expiraci ) ale systemove to moc neni. Ale zkousel sem ted test-dhcp ( http://files.thecybershadow.net/dhcptest/ ) a opravdu mi to nabizi oba DHCP servery.
    Coz je podivne. Budu muset zkontrolovat kabelaz asi nebo nevim :)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    MOPIK: Takhle to vypada ok. Deje se ti to nejak plosne?
    MOPIK
    MOPIK --- ---

REASON: Diky , projedu to ,ale prijde mi to na prvni pohled totozne.
    AHARAZ: Tady configurace IP casti.

AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    MOPIK: Tak napadá mě několik věcí co asi omylem můžeš nastavit a tohle se bude může teoreticky dít. Ale nikdy jsem toho omylem nedocílil.
    Asi bych musel vidět konfiguraci, abych našel kde a jestli to vůbec on dělá.

Ze zkušenosti to u mě spíš většinou bylo nefunkční dhcp server s poll lan2 + alternativní konfigurace IPv4 na Win, nebo zapomenutá pevná adresa. Případně zapomenutý/špatně připojený další router v síti lan2, který rozdal adresy rychleji než MK a do poolu lan1 se trefil jen náhodou...
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    Lidi je mozne kdyz mam konfiguraci mikrotiku takovou ze :
    1port ( wan )
    2-4 port ( lan1 ) DHCP server , pool lan1
    5 port ( lan2 ) DHCP server , pool lan2

Aby mi PC na kabelazi LAN1 dostal IP z rozsahu LAN2?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam