• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TLOUDEV: o moc vic od toho cekat ani nejde - eth je na USB...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...osobne jsem nasadil 2xRPi2 v clusteru (failover) jako gateway, eth interface poiuziva 802.1q VLANy a v pohode mi to uroutuje i 20mbps OpenVPN proti serverovemu segmentu u ISP. muzu jen doporucit.
    HANSCV
    HANSCV --- ---
    CHOROBA: je to sice backup metoda ale nejednou me to zachranilo :) btw pokud nastavuju MKT tak prvni co delam je reset default config, tj. je pak bez IP...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ten MAC srac je backup metoda pripojeni a je tam jen proto, aby i tunta co nevi, co je ip adresa, se na mikrotik dostal.
    ale pouzivat to v realnym svete, mi naprosto nedava zadny smysl.
    jinak to muze taky znamenat, ze ma nekdo trouble v siti.
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    CHOROBA: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=91430#p473179 presne toto , ocividne tam maji nejaky trouble.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pac to je njakej L2 broadcast
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    Nenapada vas, proc by pripojeni k mikrotiku pres Winbox pomoci MAC adresy fungovalo jako kdyz nefungovalo?
    ve smyslu : kliknu na IP > Firewall > Filter a pravidla se mi nacitaj silene dlouho. Terminal se nespusti ani za 20minut , quick set je male okynko bez udaju .. Pres IP vsechno jede jak po masle.

Netusite?
    ATAN
    ATAN --- ---
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARECEK: mas nekolik moznosti:
    1 - neresit. na jedne strane jsem mel 800 a na druhe RHEL. dosahl jsem wire speeds (40mbps) bez problemu
    2 - resit to pres nejakou OVPN appliance. to je ale za penize.
    3 - zvolit jine reseni
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    noajko pres openvpn mi snad protece i na 450g vic jak 10mbit
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    Napada vas router, co by zvladal aes256 hw offload pro ovpn a tim padem tou vpn umel natlacit vic jak 10mbit?
    Koukal jsem na mikrotikovsky CCR ale tam je zas problem v tom ze ovpn client neumi lzo-comp, tsl-auth a podobny tak ze se to tim resit neda....
    Moznost byla pouzit treba RPi2 jako ovpn client, nicmene jeji vykon na aesu je stejne tragickej...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    KUTNY: 800 je taky krabicka a v nose se nedloubala jen kdyz jsem podelal nastaveni dns. a to ji mam uz 5 let snad
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    LEXXA: ty male krabicky z HW podporu kryptovani v cpu nemaji, to az nejake ty rackove rady.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    128
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CHOROBA: aes128 nebo aes256 (a nerikej mi ze 256 je o 128 AESu lepsi nez 128)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    sha + aes, vypni PFS, dh si dej 1024 a nebude se pect vubec ;)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    vcera jsem objevil takovou jebku.
    mam p2p link mezi rb800 a rb750Gv2 (nebo jak se to jmenuje).
    chudak 750 kdyz posilam pres to spojeni data se muze ukryptovat (vysledek je svinska latence a packet loss). upravil jsem ipsec proposal aby misto 3des/aes128cbc pouzival jen aes128cbc a z 90% vytizenosti jsem klesl na 25%.
    v dokumentaci nemuzu nikde najit jestli 750 ma v sobe hw akceleraci nejakeho algoritmu abych sel jeste niz s vytizenosti. ono usifrovat 25 full duplex kdyz to jede na plny kotel taky neni zrovna jednoduche tak budu rad za kazdou radu.

rb800 nic z toho neresi a bez ohledu na zvolene nastaveni sifrovani se v zasade flaka (14 vpn tunelu kde tecou data bez prestavky)
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    MOPIK: proc to nevyzkousis? ;-)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CHOROBA: prave proto pouzivam ImageBuilder, bo se nemusim srat s konfiguraci jatra - tzn ze davam pouze make image, vse by jiz melo byt predkonfigurovane, nebot jsem stahnul iamgebuilder pro ath71xx (mikrotik s NAND).
    Njedde mi to do kebule :-(
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hele ja uz si to uplne nepamatuju... ale v make menuconfig si nastavujes i vystupni format, tak se mrkni, elsi to nemas blbe tam, pac kompilujes kernel a pak i co na image ma byt
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    caj, poridil jsem mrkvotika 435G a snazim se na nej nalit OpenWRT, ovsem po rozbaleni image pri bootu z ethernetu skoncim na hlasce:

[    8.850000] VFS: Mounted root (yaffs filesystem) readonly on device 31:6.                                                        
    [    8.860000] Freeing unused kernel memory: 196K (8035f000 - 80390000)                                                             
    [    8.860000] Kernel panic - not syncing: No working init found.  Try passing init= option to kernel. See Linux Documentation/init.
    [    8.860000] ---[ end Kernel panic - not syncing: No working init found.  Try passing init= option to kernel. See Linux Documenta.

(radky jsou zkracene)

Coz mi prijde, jako kdyby se snazil najit root partition na NAND.
    Image jsem vygeneroval za pomoci OpenWrt-Imagebuilder 15.05 (zkousel jsem i rc3 se stejnym vysledkem).
    Dle velikosti image (cca 3MB) soudim, ze v nem asi neni rootfs, nebot pokud stahnu image pro 433 ze stranky https://wiki.openwrt.org/toh/mikrotik/rb433 tak ma nejakych 5MB a v pohode nabootuje (akorat pro zmenu nevidi me atheros miniPCI wireless karty).
    Vite nekdo, jak do elf image prihodit root partition? nebo kde muze byt chyba? dik za kazde nakopnuti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam