• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    ADAM
    ADAM --- ---
    5ghz má ale dosah mizivý, žeano? čili to pro mě není podtatné. zajímá mě 2.4ghz a dosah v baráku.
    u jednoho je antenna gain 2.5dbi a výkon 1000mw
    u druhého 2dbi a výkon (asi) 794mw.

z toho usuzuji, že RB951G-2HnD bude mít v pásmu 2.4ghz lepší pokrytí, ale nechtěl bych se plést a objednat nějakou blbost :-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hAP ac ma 802.11ac. neboli obe normy na wifi 2.4 i 5GHz.
    ADAM
    ADAM --- ---
    jaky bude rozdíl v dosahu mezi těmito třemi zařízeními? 
    RouterBoard.com : Comparison
    http://routerboard.com/compare/172+284+132
    (ten první, starý mám. dosah má vynikající. mezi těma dvěma novýma si musím vybrat).

ps: je tady někdo, kdo by mi za úplatu nastavil na mikrotiku VPN, abych se do sítě mohl hlásit odkudkoliv? 
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    GHORMOON: 6746: CHOROBA: Diky, tak holt pojedu do datacentra a nastavim to znova, nastesti tam nemam zadny silenosti, jenom par vlan a routovani
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Máte tip na nejakej usb wifi dongle co bude kompatibilní s 751 a ROS 6.xx+ v 5.xx pěkně šlapala tplink wn722n a pak po přechodu papá z mkt podpory psali že s tím chipsetem v kartě jsou potíže. Ideálně nějaký 5g třeba AC... Levný z aliexpress.. Třeba máte nějaké zkušenosti.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    esli honemas ulozeny ve winboxu tak paapaa
    6746
    6746 --- ---
    SNIPERCZE: Nelze, pokud heslo nevytahnes z ulozenejch adres.
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    SNIPERCZE: vyresetovat, stahnout si konfig, maznout z nej hesla, nahrat konfig? :) aspon mam za to, ze ten backup je editovatelnej co to pri resetu dela, ale nemam to ted kde zkusit :)
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    Hoj, potrebuju malej help - mam RB3011 a ztratil jsem k nemu heslo. Jde ho nejak recovernout aniz bych musel celej MK prestartovat do tovarniho nastaveni a vsechno nastavovat znova? Fyzickej pristup k nemu neni problem. Dik
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    Tak nejnovejsi zpravy - ted jsem musel rebootnut wifinu (asi posledni 3 firmwary ten srac zamrza) a kdyz to najelo tak koukam a telefon je pripojenej na tom ssid a dostal adresu z rozsahu 192.168.2.X... Zacinam si fakt myslet ze to ma co docineni s nejakym bugem v tom taliri...
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: zkusim to na mikroticim foru - uvidim az me tam nekdo flakne pres ksicht ulnou blbosti co jsem nekde prehlid a podelim se tu, aby to dalsi generace mely snazsi :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak aspon mas jistotu ze to je nastavenim vlan na Switchi mikrotiku ;)
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: tak ani prd. adresu jsem nedostal a ani se statickou adresou v rozsahu ty vlany se nedopingam na 192.168.2.1 coz je ip toho vlan iface...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    vem laptop, na sitovce si nastav vlan 200 pust na ni wireshark a bouchni se naprimo.
    taky mi to prijde divny. ale myslim si, ze bota bude v nastaveni mikrotiku
    a v mikrotiku si zapni debug na dhcp atd pro sichr
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: hele ja ten velkej switch zkusil uplne vynechat a ten ubiquity talir ted jde primo do toho switche na mikrotiku a je to uplne stejny. Z talire jde normalni sit bez nejakyho tagu (ta jede uplne v pohode) a pak dalsi SSID na zminovany vlane. Predchozi router co jsem mel s tim byl uplne v pohode a fungovalo to....
    Jsem presvedcenej, ze ta konfigurace mikrotiku je v pohode (zkousel jsem jak vlan interface tak vlan na urovni toho switch chipu ale bez nejaky zmeny) tak ze otazkou je, jestli ubiquity neco nepodelali ve firmwaru ale to se mi taky moc nezda.
    Proste porad tapu :-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a leze ti to z toho switche ve spravny vlan?
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    AHARAZ:
    CHOROBA:
    Technika ma dneska jasne navrch.... zkusil jsem ten kabel prehodit z velkyho switche do portu co je primo na tom mikrotiku a tu vlanu predelat na nej ale chova se to uplne stejne - ani paket...
    Krajni reseni je jak uz bylo receno - vytahnout jeden port z ty switch groupy na mikrotiku, udelat bridge se switch1, dhcp soupnout na ten bridge a vlanu separatne. Nicmene to neresi proc mi to nefunguje normalne i s tim switchem - bral jsem to jako hotovou vec ze tohle bude fungovat... :-( fakt to nechapu
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    CHOROBA:, MARECEK:
    Vtipne tu taky mam jen mikrotiky co nemaji switch, ale vsechny porty rovnou do CPU. Pokud to nepokoris mohu se na to vecer podivat, az budu u Mirkotiku co ma switch...

Skoro mi prijde, ze to co je v ROS - interface ethernet switch port odpovida spis logice co maji v SwOS http://wiki.mikrotik.com/wiki/SwOS#VLAN_Tab

/interface vlan je virtualni interface muzes ho udelat pod jinym interfacem a muzes ho mit i jako soucast bridge, delat mu pravidla ve firewallu.

Pokud mas vse na "velkem switchi" za Mikrotikem a pripojene pres jeden port, tak bych pouzil ty porty na MK jako samostatne a ne jako jeden switch. Vlan bych pak udelal pres /interface vlan jen na to jednom portu co byl puvodne master port. To celkem normalne fungovalo i na RB750.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hm, at koukam jak koukam do mikrotiku - ja ten switch mode ani neznam ani ho nikde nemam. Znejakyho duvodu ho vypinam, a vsechno resim bridgema, na kterejch si nastavim dhcp atd. a pak tam bud pridam vlan, nebo port v pripade potreby nativni VLANy
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: tam ja chytim uplnu kulovy tak ze predpokladam ze z nejakyho duvodu ta vlana nedorazi do toho interfacu - coz je jeste vetsi zahada....
    Tak ze me napada - vlan mode mam nastaveny na fallback coz mi prislo takovy nejvic friendly - je to ok?
    Kdyz nevidim ani paket, znamena to ze to tam vubec neprijde (tzn. ze to nedela treba firewall)...?
    Jaky je rozdil mezi:

[admin@MikroTik] /interface ethernet switch vlan> print
    Flags: X - disabled, I - invalid 
     #   SWITCH                                                                                       VLAN-ID PORTS                                                                                     
     0   switch1                                                                                          200 ether1              

[admin@MikroTik] /interface vlan> print
    Flags: X - disabled, R - running, S - slave 
     #    NAME                                                                               MTU ARP        VLAN-ID INTERFACE                                                                           
     0 R  GUEST_VLAN                                                                        1500 enabled        200 ether1                                                                              
     1 R  ;;; IPTV
          vlan_tv                                                                           1500 enabled        949 ether8  

Kde v pripade switche chci tu vlanu definovat??

dik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam