• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JOINTER: jestli to fixnou mas u me pivsona.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    Kauza odpojovani PPTP ve VF siti po 30 minutach - zrejme problem PPTP/GRE helperu na Junos FW, lognuli jsme provoz:
    RT_FLOW - RT_FLOW_SESSION_CLOSE reason="application failure or action"
    Predano na dodavatele.
    Zajimavy je, ze pote co mi to dropnulo jsem se pripojil znova a uz jsem pres hodinu pripojenej...
    Takze uvidime, vidim sanci tak 50/50 ze se s tim neco udela.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MARECEK:
    jo napadlo me to pozdeji jak jsi to myslel. ja si vetsinou se sikovne nastrcenou routovaci tabulkou vystacim ale dva srcnaty jsou pro me tezko pozratelne. budu to dal nasilnit. na to prijdu.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    RAINBOF: tak kdyz mas vic WANu, pro kazdou udelas maskaradu aby slo komunikovat ven (je jedno jestli normalni van k ISP nebo to PPTP spojeni) tak je potreba mu rict kam ma ktery spojeni jit - takhle on to myslim bere proste podle poradi jak to najde v routovaci tabulce.
    Kdyz to omarkujes tak jasne rikas kterou routu ma to ktery spojeni pouzit a kterej traffic proste do ty vpn chces hnat.
    Mozna ja chapu spatne co chces udelat ale pokud mas proste vic spojeni ven, tak je tohle nejcistci zpusob jak toho docilit
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MARECEK:

vim jakej rozsah nastesti. snazil jsem se o pravidlo typu

10 10.10.10.0 masquerade 10.4....
    20 0.0.0.0 masquerade 89.233....

kde teda v MK se ten prvni sloupecek vyplnuje jako interface kde je "venku" a ip si dosadi

ale zdá se že to celý chápu poněkud blbě. nebo mi něco uniká. proc bych to mel markovat ?

MARECEK
    MARECEK --- ---
    RAINBOF: to bych vyresil mangle pravidlama, routing markem a nejakym listem ip co pres to chces hnat.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: Vsak to se dela na odchozim rozhrani. Muze jich klidne byt vic (pro kazde rozhrani, kde je treba). Kudy se to realne posle resi routing.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: no jenze ja uz tam jednu mam na pristup na verejny IPcko tady vlastne mam dva wany kdy v jednom je nejakej rozsah (dikybohu privatni) když udelam druhou tak nejak nevim jak to udelat aby si neprekazely.
    resp zkousel jsem to vymezit přes srcnat ale nezabralo to. chtelo by to nejaky logy moc nevim co se tam vlastne deje. Vypada to jako by to toho iface ppp nic nepadalo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: a maskarada (nat) na prislusnem ppp interface nestaci?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    mam účet na pptp vpnku a potřeboval bych její rozsah nějak přenatovat "nenápadně" do vnitřní sítě ale nějak nevím kudy do toho.
    ATAN
    ATAN --- ---
    K te akseleraci. Je to jen pro IPsec. A nic lepsiho nez IPsec neni. Funguje to i na mobilu.
    Manual:IP/IPsec - MikroTik Wiki
    http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/IPsec#Hardware_encryption
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ale dyk openvpn taky pouziva aes
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    CHOROBA: to beze vseho ale proste ty vykonnostni limity jsou na prd... celkem by me zajimalo jestli do toho nejak promluvi OS7
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    MARECEK: Ja myslim, ze jsem to zkousel a bylo to stejny.
    Oboji je totiz AES, obvykle asi dneska 256, takze bez akcelerace smula.
    Myslim, ze vykon pri pouziti AES-128 nebyl znatelne lepsi.
    Predpokladam, ze je to stejna vec jako sifrovani na Synology NAS, tam ten vykon byl taky tragickej, dokud nepouzili procesory s akceleraci (a dneska na poslednich modelech to skoro, skoro nejde poznat).
    OpenVPN, SSDP dobry, ale proste moc narocny, pokud mas lowend routery a chces od toho rozumny rychlosti. A nic mezi pokud vim neni, takze ja osobne jsem odkazanej na PPTP, jakkoliv z toho nemam radost.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    l2tp je proboha neco, na co byste uz meli fakt zapomenout. openvpn nebo cokoliv podobnyho je cesta
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    JOINTER: hm s tim l2tp to mam nejaky pomotany... ted koukam na nejaky diskuze kde se to resi a tvrdi ze na l2tp s ipsec jim to jede taky tak kolem 20mbit tak nevim jak jsem prisel na ten blud.... :)

to je na prd - coru mam ze bych je mohl hazet z oken a vykon i tak na houby :(
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    MARECEK: Asi zalezi co mas, moje maly Mikrotiky nemaji akceleraci, ale pres L2TP/IPSec jsem dostal max 20-25Mbit, takze jedu PPTP, protoze linka je 80/80M. Nemuzu si dovolit aby to sezralo cely procesor.
    Na mobilu PPTP jde nativne (Android), kamos to tak ma, vuci DDWRT.
    Chtelo by to neco mezi, neco bezpecnejsiho ale ne tolik narocnyho na vykon.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    JOINTER: no OpenvVPN je z tech protokolu vykonove nejhorsi protoze tam neni hw akcelerace sifrovani tak ze sem na zhruba 10mbit a to je malo... l2tp zhruba 80mbit protoze ipsec akceleraci ma a to je uz rozdil.. PPTP sice moc nesifruje a vykon ok, ale na mobilu nejde.... - a ted s vyberte... :-D
    Zkusil jsem pripoit mrnouse (hAP lite) na ten PPTP interface a vypada to dostatecne stabilne i po pul hodine...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    MARECEK: To uz muzes mit OpenVPN, protoze metoda sifrovani je stejna, takze vykonove je to stejne narocny. Imho.
    Jinak z debugu PPTP zatim nic neni, muj trvale pripojeny telefon je neustale na mizernym signalu, takze neni na strane site co sledovat.
    Prozatim jen muzu rict, ze to vypada na problem NATu nebo neceho takoveho na strane zarizeni, protoze na Lenovo T440 a Huawei K5150 mi to nedela, na Z3 pres wifi ano a na Xperia E taky.
    Alternativa je rozdil mezi operatory, pouze VF ma stateful firewall, ostatni maji stateless, tak by bylo mozne, ze dojde k nejakemu dropu, ale podivat se nemuzem, z duvodu uvedenych vyse.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    Jinak jeste me napadlo tu PPTP nahradit L2TP / IPsec ale nejsem si jistej jak by to mikrotik zvladnul kvuli tomu ze jsem za natkou (mam verejnou IP ale mezi ni a routerem je jeste jedna natka) - ubiquity mi to treba nezvladnul a pokus o konfiguraci na mikrotiku mi koncil na podivny chyby i kdyz jsem tam zapnul nat traversal vidim ze se ty dva spolu bavi a dohaduji spojeni ale pak vidim ze router posila control message ale uz nedostava odpovedi a router to zavesi)
    Mate nekdo tu konfiguraci v podobnym prostredi ozkousenou?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam