• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ARKIN: no jestli na obou stranach je verejna tak je to easy az primitivni.

/interface eoip
    name="toPraha" mtu=1376 actual-mtu=1376 l2mtu=65535 mac-address=02:9C:02:7B:2B:FA arp=proxy-arp arp-timeout=auto loop-protect=default loop-protect-status=off 
          loop-protect-send-interval=5s loop-protect-disable-time=5m local-address=1.2.3.4 remote-address=4.3.2.1 tunnel-id=0 dscp=inherit clamp-tcp-mss=yes 
          dont-fragment=inherit allow-fast-path=yes 

/ip address
    172.16.2.1/30      172.16.2.0      toPraha
    /ip route
    3 ADC  172.16.2.0/30      172.16.2.1      toPraha
    5 A S  172.16.3.0/28      172.16.2.1      172.16.2.2
    /ip ipsec peer
    address=172.16.2.2/32 local-address=172.16.2.1 auth-method=pre-shared-key secret="strasne_slozite_heslo" generate-policy=no policy-template-group=default exchange-mode=main send-initial-contact=yes nat-traversal=no proposal-check=obey hash-algorithm=sha1 enc-algorithm=aes-256 dh-group=ec2n185 lifetime=1d dpd-interval=2m dpd-maximum-failures=5 
    /ip ipsec proposal
    name="Brno-Praha" auth-algorithms=sha256 enc-algorithms=aes-256-cbc lifetime=10m pfs-group=ec2n185
    /ip ipsec policy
    src-address=172.16.2.1/32 src-port=any dst-address=172.16.2.2/32 dst-port=any protocol=all action=encrypt level=require ipsec-protocols=esp tunnel=no 
           proposal=Brno-Praha ph2-count=1

ARKIN
    ARKIN --- ---
    LEXXA: hele nevim.. se v tom zas tak neorientuju.. delal jsem to podle toho navodu - viz link nize..
    PISTA1: tak to uz asi neporadim.. pamatuju si, ze sem se v tom par dni hrabal, nez mi to vsechno jelo..
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ARKIN: tohle delas protoze klient nema verejnou ip nebo proc?
    jinak mne se docela vyplatilo do gateway dat konkretni ip nez jmeno ifacu
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ARKIN: nemám a nastavení nepomohlo
    ARKIN
    ARKIN --- ---
    PISTA1: a mas u klienta: bridge> ARP: proxy-arp ?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    bude to nějaký nastavení u klienta, protože když trasuju z kienta tak je to lokální brána - remote IP tunelu - IP zařízení
    když to vezmu z druhý strany tak skončím na remote IP tunelu
    ARKIN
    ARKIN --- ---
    PISTA1: Koukni jeste do toho navodu neco ohledne proxy arp.. Myslim, ze i v nastaveni bridge..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ARKIN: jo podle toho to mám taky jen sem měl jako lokal a remote IP bran sítí, tak sem to přehodil na ty IP mimo a stav je pořád stejnej, prostě mrcha neběží :(
    ARKIN
    ARKIN --- ---
    PISTA1: k nicemu dalsimu se to nevztahuje..
    ja to taky rozsah lokalniho networku (jako 192.168. nebo 10.), bral jsem to podle navodu.. asi je tam pouzite toto aby se to moc s nicim nemlatilo..
    je mozne, ze to jde nastavit i jinak..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ARKIN: ty adresy 172.16.1.x jsou čistě náhodný nebo se k něčemu vztahujou?
    ARKIN
    ARKIN --- ---
    PISTA1:
    nastavoval jsem to myslim podle navodu na mikrotik wiki..
    sit na serveru mam 192.168.213.0 u klienta mam 192.168.214.0 (taky na natem)

na serveru mam PPP secret:
    add local-address=172.16.1.1 name=XXX password=YYY profile=vpn remote-address=172.16.1.2 routes="192.168.214.0/24 172.16.1.2 1" service=l2tp

u klienta se pripojuju pres usera XXX (PPP interface) a mam jeste manualni routu:
    IP routes:
    add distance=1 dst-address=192.168.213.0/24 gateway=*VPN PPP interface*
    jinam tam mysim nic zasadniho u klienta nastavovat nemusis..

jeste by te mohlo zajimat "add default route" na mikrotiku, nebo nejak use default gateway (schovany silene v nastaveni IPv4 na win) - to dela, ze vsechen traffic jde pres tu vpn.. coz muze byt zadouci treba na win (myslim, ze se bez toho nedostanu na tu 192.168.214.0), ale u toho mikrotik klienta to primarne nepotrebujes jestli nechces mit vsechen traffic pres ten server..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    tak sem rozjel 750 jako klienta za natem spojení navázaný. Z klienta se dostanu do celý svojí sítě v pohodě, ale ale od sebe se dostanu jenom na klienta, dál do sítě ne :(

Nastavení sem na 750 překopíroval ze svýho, takže pravidla jsou identický.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    jakou VPN?
    ted varim z vody ale DSCP ti nepomuze?
    das mu adresu napevno a pak podle toho udelas firewall pravidlo ze DSCP mark a dst !IP_kterou_mu_chces_povolit drop.
    akorat pokud mas hererogenni sit je vzdy lepsi markovat od konce. myslim ze default pro windows je DSCP=1 a pro Linux DSCP=0 (nebo naopak)
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    Kdyz jsme u toho, jak by jste omezili cloveka pripojeneho na VPN aby mohl jen na urcitou IP/port do vnitrni site?
    Jde mi o to ze muzu cloveku pripojenem na VPN dat na pevno IP , ale jak to filtrovat?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ARKIN: Dík, nastavil sem to podle tebe a běží to :D

Tak teď ještě nastavit pevný spojení s druhým mikrotikem, to snad za 14 dnů do vánoc zvládnu :D
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PISTA1: auth sha1 a enc aes-128. jinak to andoid v nativnim klientovi nezvladne
    ARKIN
    ARKIN --- ---
    PISTA1: taky jsem s tim finalnim nastavenim docela bojoval.. ale muj problem byl myslim spis s iphonem..

kazdpadne to mam nejak takhle a jde mi to ze vseho..

/interface l2tp-server server
    set authentication=mschap1,mschap2 default-profile=vpn enabled=yes ipsec-secret=xxx keepalive-timeout=15 use-ipsec=yes

/ppp profile
    add bridge=bridge-local change-tcp-mss=yes local-address=192.168.xx.xx name=vpn remote-address=vpn

/ppp secret
    add name=aaa password=bbb profile=vpn service=l2tp

/ip ipsec proposal
    set [ find default=yes ] enc-algorithms=aes-128-cbc,3des

/ip ipsec peer
    add address=0.0.0.0/0 dpd-maximum-failures=15 exchange-mode=main-l2tp generate-policy=port-override passive=yes secret=xxx
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tak se mě podařilo rozchodit tunel l2tp+ipsec prozatím s bookem w10 jako klienta připojenýho přes mobil s wifi hotspotem. Nicméně když chci připojit přímo ten android tak skončím s chybou:
    21:48:21 ipsec,error no suitable proposal found.
    21:48:21 ipsec,error 192.168.2.145 failed to get valid proposal.
    21:48:21 ipsec,error 192.168.2.145 failed to pre-process ph1 packet (side: 1, status 1).
    21:48:21 ipsec,error 192.168.2.145 phase1 negotiation failed.

mám tam nastavený tohle, neví někdo co by mohlo bejt špatně? Dík

/ppp profile
    add change-tcp-mss=yes dns-server=8.8.8.8 incoming-filter=rw-in local-address=\
    192.168.2.254 name=VPN_profile remote-address=vpn_pool use-upnp=no \
    wins-server=0.0.0.0
    /ppp secret
    add name=VPN password=xxx profile=VPN_profile service=l2tp

/ip ipsec policy group
    add name=gr-VPN
    /ip ipsec proposal
    set [ find default=yes ] enc-algorithms=3des
    add auth-algorithms=sha256 enc-algorithms=aes-256-cbc lifetime=1h name=prop-VPN \
    pfs-group=modp4096
    /ip ipsec peer
    add address=0.0.0.0/0 dh-group=modp1024 nat-traversal=no
    add address=0.0.0.0/0 dh-group=modp2048 enc-algorithm=aes-256 exchange-mode=\
    main-l2tp generate-policy=port-override passive=yes policy-template-group=\
    gr-VPN secret=xxxx send-initial-contact=no
    /ip ipsec policy
    add group=gr-VPN proposal=prop-VPN template=yes
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CHOROBA: nic neloguju ;-) (zatim..)
    na ty RB133C3 je dost malo prostoru, rval jsem tam zatim pouze minimum veci. Ted si teprve zacnu vybirat sw kterej tam budu chtit (a tedy mozna nejaky rsyslogd)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam