• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no taky sem nska koukal jak jelen ;) ale to je hodne specificka zalezitost asi psana nekomu na miru
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    zajimavy, hraje v tom roli Winbox..

Kaspersky odhalil zvláštní malware. Může to být zbraň některé státní agentury – Živě.cz
    https://m.zive.cz/...sky-odhalil-zvlastni-malware-muze-to-byt-zbran-nektere-statni-agentury/a-192238
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MOPIK: koukni se poradne. SK vypada libove ale treba CZ nicmoc :)
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    FATBOZZ: ajo, ja nekouknul co to vlastne stahuje :) no tak super
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    MOPIK: Vzdyt se to automatizuje samo :) Nastav jen scheduler na tebou pozadovany cas obnoveni.

/tool fetch url=http://www.iwik.org/ipcountry/mikrotik/SK
    /import file-name=SK

a takhle ten skript zacina

/ip firewall address-list
    remove [/ip firewall address-list find list=SK]
    add address=5.178.48.0/20 list=SK
    add address=31.3.32.0/19 list=SK
    add address=31.24.176.0/21 list=SK
    add address=31.170.64.0/19 list=SK
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    ROENICK: Přesně tak , mám otevřenoiu l2tp z venku a vím , že uživatele mám jen v CZE a DE .. ale do nekonečna se mi zkoušejí na default port ( Udp 500 ) připojovat cinani, rusove a podobna verbez. Poita je povolit jen IP range techto dvou zemi.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    MOPIK: nechces whitelistovat jen ip range odkud se pripojujes? nebo co je ucelem?
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    Ahoj, má někdo nápad jak omezit přístupy na vnější porty mikrotiku pouze na ČR případně jiné IP rozsahy?
    Už mě to kontrolování dotazů z číny nebaví. Našel jsem toto http://blog.erben.sk/2014/02/06/country-cidr-ip-ranges/ ale nejsem si jist jak to "automatizovat" . Neřešil jste to někdo?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    povedlo se tu nekomu rozbehat WPA2-EAP s usermanagerem a AP s OpenWrt?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    vrrp , ale mikrotiky co vim nedelaj sync
    hledal sem to( a este neotestoval) ale nejses jedinej koho to napadlo

GitHub - svlsResearch/ha-mikrotik: High availability code for Mikrotik routers
    https://github.com/svlsResearch/ha-mikrotik
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    hoj, jak by jste optimalne resili nasledujici koncept:
    - mam 2x RB3011
    - kazdy ma vlastni uplink do netu ve spolecne vlan
    - na RB konci subnet /28 dal je traffic dst-natovy
    - zatim je za tim 1 server, v budoucnosti budou dalsi
    - server ma celkem 4 ETH porty (2 na desce, 2 na externi sitovce)

Chci dosahnout dobreho HA, aby mohla umrit externi sitovka, sitovka na desce, kabely nebo jeden RB. Toho chci na serveru dosahnout pres bond-over-bond. vzdy jeden kabel ze sitovky na desce a jeden z externi sitovky zbondovan v ramci LACP do jednoho RB, nad temito dvema bondy bude postaveny bond active-pasive. Tim bych mel mit zajisteno ze muzou umrit 3 porty a porad budu online (trafic pujde vzdycky pres jeden router)

A ted - jak resit synchronizaci tech dst-natu a predavani IP adres mezi RB? Napadlo me resit to pres VRRP, jde to i lip? Mezi RB budou dva spoje pro primou komunikaci. Diky za odpoved.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Zkouseli jste nekdy otevrit remote SSH tunel vuci mikrotik?

Trochu jsem se na tom zasekl a nevidim ani ze by se port zamkl
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    TEAPACK: pokud se nema dostat nikam za router tak jen forward action drop. Pokud neroutujes vic vnitrnich siti (a nepotrebujes komunikaci mezi nimi), tak to nemusis dal upresnovat...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    TEAPACK: spis bych sel touhle cestou
    /ip firewall filter add chain=forward src-mac-address=XX:XX:XX:XX dst-address=!LAN_CIDR action=drop
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Ahoj, budu do jedný sítě dávat kvůli obsluze CNC frézy komp s XP... potřebuju, aby tenhle komp viděl do lokání sítě, ale aby se nedostal nikam za router - bude tohle fungovat?
    /ip firewall filter add chain=forward src-mac-address=XX:XX:XX:XX out_interface=WAN action=drop

MARECEK
    MARECEK --- ---
    LEXXA: jo jo dik! :-)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARECEK: ip dhcp-server network set 0 dns-server=
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    uz nad tim premejslim nejakou dobu ale jsem dneska uplne blbej......
    delam netwatch script a potrebuju v nem zmenit konfiguraci konkretniho dhcp serveru a prepsat u nej dns-address na jinou ip..
    neco ve smyslu "/ip dhcp-server network edit" ale nevim jak dal....

dik!
    6746
    6746 --- ---
    JOPS: R je pokud je pripojenej klient > vidis je v registration
    Wireless protokol 802.11 mas?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    LEXXA: jo vidíš tak to je ještě lepší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam