• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CHOROBA: Ten HAP AC je bez akcelerace a sedi to zhruba s tim co jsem nameril ja na 433GL. Ted je otazka jak moc ta akcelerace pomaha?
    A taky jak se to lisi s vykonem podle jader, protoze treba HAP AC2 ma 4 jadra ARM a je levnejsi nez nektery jiny routery s jednim jadrem MIPS.

Dokud nemam na obou koncich zarizeni s akceleraci, tak nezbyva nez to PPTP, jakkoliv je to blby (je to soukromy propojeni po linkach majoritnich ISP).
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ROENICK: mnjo, ono na x86 si to resi linux sam, libssl zavola a bud hw accel dostane nebo ne. na tile a dalsich procakach holt asi ne

bmw. tady maj i nejaky testy propustnosti

https://mum.mikrotik.com//presentations/EU16/presentation_2955_1458135277.pdf
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    CHOROBA: v roce 2018 smutny :)
    ATAN
    ATAN --- ---
    Pro site2site je nejlepsi GRE Tunnel + IPSec, pro road warrior L2TP + IPSec, zbytek je sracka.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ROENICK: mikrotik neumi lza, udp a tun. takze to "podporuje" tak z 25% a zrovna trch 25% co temer nikdo nepouziva
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    problem je, ze openvpn i sstp pouziva pro AES linuxovy libssl a ty nepodporujou acceleraci. Zatim.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ROENICK: Je to pomalej neefektivní humáč.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    LEXXA: aha pises "tak ze je to k nicemu" - takze nejde pouzit?
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    LEXXA: proc vlastne mikrotik nepodporuje openvpn? je to nekde vysvetlene?
    ATAN
    ATAN --- ---
    HW zrychleni je jen pro IPSec. A jde take o spravne nastaveni IPSec dle uvedene JOINTERem tabulky.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    JOINTER: ja jsem prave cetl ze ty novejsi hexy maji akceleraci jen na ipsecu i kdyz sstp pocita stejne sifry to jede pres cpu. a ze to mikrotik nema v planu menit. ale ja to potrebuji ne na p2p tunel ale na tunel s mim vpn providerem takze si tam nemuzu moc vymyslet jakou technologii muzu pouzit. a ipsec tam sice je ale psk maji verejne dostupny a jeste ho nemuzu zmenit. openvpn mikrotik umi tak ze je to k nicemu takze mi zbyva jen sstp
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    LEXXA: Samotneho by me to zajimalo.
    Ja jsem nekde okolo 10M na SSTP a s RB433GL poslanym na 800MHz a CPU to ukazuje asi 75%.
    Z toho duvodu pouzivam jako site-to-site PPTP...
    IPSec jsem zkousel taky, ale taky to zralo, ale Hex 3 ma asi akceleraci?
    Manual:IP/IPsec - MikroTik Wiki
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/IPsec#Hardware_acceleration
    Pro SSTP se tedy akcelerace asi neuplatni?
    Taky bych me zajimalo jestli pomuze koupit treba neco jako 4011, jestli pocitani te enkrypce je vicevlaknove (pokud to neumi akcelerovat).
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    prosimvas, mate nekdo nejaky "tucnejsi" mikrotik?
    mam hex3 a kdyz hrnu provoz pres SSTP tak dostanu v idealnem pripade 7-8mbitu. linka ustoji nasobne vic.
    kdyz pouzivam eoip/ipsec tunel nemam problem se dopracovat na udavanou kapacitu linky.
    chci vedet jestli muzu s tim neco udela nebo musim jit do drazsiho/lepsiho cosi od mikrotiku, nebo v krajnem pripade uplne zmenit platformu...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GHORMOON: Tak zádrhel byl v Bridge v nastavení fast-track... teď už to jede =)
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    TEAPACK: a ten nat mas jak? pripadne jak psal ATAN, jestli tam nemas jeste nejakou jinou botu
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GHORMOON: jj ven = internet, v NATu mám akorát maškarádu a ve filtru default:
     D ;;; special dummy rule to show fasttrack counters
          chain=forward action=passthrough 
     1    ;;; defconf: accept ICMP
          chain=input action=accept protocol=icmp 
     2    ;;; defconf: accept established,related
          chain=input action=accept connection-state=established,related 
     3    ;;; defconf: drop all from WAN
          chain=input action=drop in-interface=ether1 
     4    ;;; defconf: fasttrack
          chain=forward action=fasttrack-connection 
          connection-state=established,related 
     5    ;;; defconf: accept established,related
          chain=forward action=accept connection-state=established,related 
     6    ;;; defconf: drop invalid
          chain=forward action=drop connection-state=invalid
     7    ;;; defconf:  drop all from WAN not DSTNATed
          chain=forward action=drop connection-state=new 
          connection-nat-state=!dstnat in-interface=ether1

ATAN
    ATAN --- ---
    TEAPACK: k cemu je tam bridge2? bylo by jednodussi, kdybys jsem dal vystup '/export hide-sensitive'.
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    TEAPACK: ven -> do internetu? co mas ve firewallu a natu? tam nejspis neco bude chybet :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Ahoj, už druhej den přehlížím něco v nastavením mikrotiku (RouterOS v6)... Potřebuju oddělit wifi od ethernetu, takže jsem si:
    1) přidal druhý pool s požadovaným rozsahem
    2) Adresses s taktéž
    3) vytvořil jsem druhý bridge a nastavil u iface vlan bridge2
    4) vytvořil druhý DHCP server a nastavil mu bridge2

Zařízení se připojí, dostanou IP, ale ven se nedostanou :-/ Pokud to jde udělat jedodušeji, rozhodně se bránit nebudu, ale musím nakombinovat ethernet s DHCP pro jednu část s IP 192.168.3.0/24, další eth bez DHCP (fixní IP v rozsahu 192.168.1.0/26), ale aby na sebe zařízení viděly a wifi, která by měla vidět jen do internetu...
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    Postřehy z bezpečnosti: úroda u MikroTiků - Root.cz
    https://www.root.cz/clanky/postrehy-z-bezpecnosti-uroda-u-mikrotiku/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam