• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    6746: Myslel jsem 5350-5470.
    6746
    6746 --- ---
    JOINTER: To není díra okolo 5.4, to je 5480-5715 pro wifi outdoor spoje
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CHOROBA: Co teprv panelak, 39 siti na 2.4GHz a 12 s 160MHz kanalama na 5GHz.
    Router uprostred bytu.
    Americani chteji prej rozsirit pasmo nekde okolo 6GHz, ale tam jsou licencovany spoje a majitelum se to nelibi.
    Me by se libila ta mezera okolo 5.4GHz, ale tam jsou tusim satelitni spoje.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    NYXEL: tyve to bydli v nejaky papundeklovy ubytovne ne? ;-o 10 siti -50/60dB
    jinak jo, na 2.4 s tim nic jinyho nevymyslis, bud to prerves, nebo odstinis
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    No, ono obecne je nejlepsi pouzivat jen kanaly 1 6 a 12, bohuzel se toho nikdo moc nedrzi plus dnesni routery mivaji 5dbi anteny a v defaultu nastaveno "Trasmit power: MAX", zapnutej 40Mhz HT kanal a pak tam toho moc nezbyde, stacej dva nebo tri sousedi s takovymhle routerem a je o zabavu postarano. Navic u bratra slysim i wlan z truhlarny, ktera je v bloku baraku na druhy strane rhybnika :D ...
    Takze jsem nakonec rezignoval na inteligentni reseni a udelal to na hulvata jako vsichni ostatni, router za 350,- se ctyrma 5dbi klackama a default konfig. Vsechny ostatni jsem prekricel a bracha je spokojeny. Filozoficky s tim mam sice prob. ale to jsem v sirokem dalekem okoli asi jediny... :-/
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    nj to wifi pasmo meli uz na zacatku udelat krapet vetsi :) v zastavbe je to spatny. Plus je tam to prekryvani kanalu

Ale hodne lidi ma router na defaultu, staci si proskenovat a dat jinej kanal. Nekde jsem zkousel to auto, kdyz tam bylo fakt hodne siti a zjevne taky mely auto
    JOPS
    JOPS --- ---
    NYXEL: no to je moc hezke :)))

ja u nas na vesnici mam akorat sebe a sousedy, a obcas mi tam probehne wifi nejakeho providera, jinak mrtvo :)
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    JOPS: Ja ho ted mam u babicky na baraku na pude a je pokrytej celej barak a okoli, ale neni tam zadny zaruseni. U bratra v prizemi chytnu ca. 30 siti a z nich 10 kolem -50 -60db :D ... To je extrem.
    U rodicu ho mam taky a maka to.

Tohle je srovnani zaruseni babicka (1) vs. bratr (2)., cerna = nic = ideal. Docela masooo :D ...

JOPS
    JOPS --- ---
    NYXEL: zajimavy, tohohle mam doma, mam to uprostred baraku a celej barak pokrytej obe patra.
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    ROENICK: U babičky jsem ca. rok provozoval LTE mikrotika a makalo to parádně, ale tam to není skoro vůbec zarušený, široko daleko tam není žádná další wifi na 2.4... 8-)
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    FATBOZZ: Hmm a se slevou? Řekněme na 1500? ;-))
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    ROENICK: Mam u rodicu Asus DSL-N17U s internima antenama a pokryti je prekvapive bez problemu skoro po celym dome. Tak je mi divny, ze to Mikrotiku moc nefunguje.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    NYXEL: Diky, ale tohle je zbytečný overkill. A navic ma slabý anteny :)
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    ale ne vzdy jsou interni anteny spatny, mam na chalupe LTE APcko od nejakyho Billionu, externi anteny pro LTE, na wifi interni a pokryje vpohode celou chalupu. A to jsem se jich bal

doma mam staricky RB433 a porad spokojenost, anteny jsem uz kdysi daval silnejsi
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    NYXEL: takže jsem nebyl sám co byl zklamán .. myslel jsem že dělám něco špatně .. ale pravda je taková, že co se signálu týče .. udělal větší službu netis za 200 :/
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    FATBOZZ: mám tam novej nepoužitej ležák https://mikrotik.com/product/RB962UiGS-5HacT2HnT
    Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT - Routerboard | Alza.cz
    https://www.alza.cz/mikrotik-rb962uigs-5hact2hnt-d4209306.htm?o=1
    Po zklamání s jeho interníma antenáma ho už asi nebudu nikam nasazovat, u bráchy jsem to nakonec vyřešil čína routerem za 350,- ... :D ...
    Nechal bych ho za dvojku... Víc info kdyžtak v poště.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Neleží vám doma mikrotik co má pasivní poe out ( router / switch ) ? Odkoupil bych.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    NYXEL: Jop signal neni nic extra. Je to staveny jako AP a pokryti s tou integrovanou antenou je vlastne do mistnosti.

JOINTER: Tohle je prevazne Android, on se chova lip kdyz je SSID jine.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a popravde - myslim ze mikrotik neumi ani 802.11k ani 802.11r
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ono ten roaming by mel podporovat i klient..
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    JOINTER: pokud je to roaming bez nějakýho managementu který se stará o rádia tak to většinou moc nefunguje, nebo nesmíš mít moc zarušeno, takže třeba v hájence na samotě u lesa to pojede spolehlvě ale na sídlišti - satelitním městečku za městem to bude nejspíš blbbnout...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam