• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CUKI: Požadované rychlosti a je to v zástavbě nebo spíš ne, tedy tam nebude moc rušení v 5GHz? Případně cena?
    Pro info spoj na 650m s PowerBeam 5AC 400 ISO a v legálním limitu je sotva dostačený v tom smyslu, že při 40MHz kanálu tam lze protlačit potřebných cca 100Mbit, ale linková rychlost není maximální, z důvodu rušeni od cca 40 jiných AP. Město cca 7000 obyvatel.
    Tohle je cenově první zařízení s 2x GLAN, má průchozí napájení, takže lze napájet jedním kabelem dvě zařízení.
    i4wifi.cz | Access point UBNT NanoBeam 5 AC Gen2 NBE-5AC-Gen2
    https://www.i4wifi.cz/cs/210949-access-point-ubnt-nanobeam-5-ac-gen2
    Asi bych udělal jako první ten spoj na 75m nejlépe tímhle, proměřil si obsazení pásma, abys věděl jestli na těch 650m budeš potřebovat něco směrovějšího nebo ne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Mám dotaz. Potřeboval bych co nejednodušeji zprovoznít wifi na objektu který nemá přímou viditelnost na AP poskytovatele. Našel jsem bod který by tyto místa propojoval a jakštakš měl obě fresnelovy zóny čisté. k AP poskytovatele je to 630m a k objektu kde je potřeba internet 75m.

Jakými produkty by se dala tato trasa vyřešit v rámci témata diskuse?

Ideální by bylo aby jediné zařízení umělo obsluhovat 2 antény (ještě lépe 3) Jednu směrovou k AP poskytovatele a jednu směrovou k AP připojovaného objektu (případně třetí, které by všesměrem zprovoznilo internet v tom mezibodu (stačí min zisk, jde jen o okolí cca deseti metru) od zařízení.
    Vše venkovní provedení. Asi není potřeba ani PPOE, štáva se dá přivést přímo do zařízení. Minimálně jedna z antén by mohla být integrovaná přímo na routeru.

Co je dnes na trhu k mání? Poslední AP jsem připojoval asi před 7mi lety, tak nemám přehled o možnostech a o cenách.

objekt bych k tomu mezibodu připojil ideálně něčím co mám k dispozci. Například WRP RBM-711 (zisk 19dBi)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    meh, injector doma fakt nechci
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    CHOROBA: Gigabitový pasivní injektory jsou běžně k dostání, dodává je třeba Ubiquiti ke svejm AP.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hel ejak resite v pripade passive poe 1G?
    ja ze uz mam asi dve zarizeni na dvou portech...jedno dava poe, druhy data
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    AHARAZ: Jo, to je venkovní varianta toho Hexu.
    Jako kdybys chtěl ten můj starej Powerbox, tak bych asi byl schopen příští týden to předělat na Hex.
    Nebudu pro něj pak asi mít využití.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    JOINTER: Hledám ideálně hotové řešení, kde se max zapojí kabely. Je to domů a tam už mě nějak nebaví experimenty... Ale nic moc kloudného jsem nenašel...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    AHARAZ: Mno, mám dva Netgear skoro switche s podporou VLAN (8 port) a moc levný nebyly, takže nevím jestli dneska už jde koupit něco bez POE ale s VLAN.
    Navíc trvalo asi 3 firmwary než vyřešili zasekávání po době asi 3 měsíců.
    POE se dá udělat z drátů pokud stačí 100Mbit, stačí zadrátovat napájení na piny 45 a 78, ale považuju to za nouzovku.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    JOINTER: Nejak mi prijde zbytecne, tam mit plnohodnotny routerboard jen kvuli POE a VLANum. Idealne bych chtel pak napajet tri zarizeni a dva porty bych pouzil pro pripojeni k routeru... Jestli nenajdu neco gigoveho...
    Teda jak mam dva kabely na strechu, tak mozna nakonec nic neporidim a pripojim pres SXT LTE (to ma 2x 100mbit POE IN/OUT) druhe zarizeni a to treti zvlast, dle toho kdo mi nabidne jake rychlosti...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    AHARAZ: No mam to na strese uz par let (v krabici) a funguje to dobre, takze proc hledat neco jinyho?
    Mam to v planu letos vymenit za https://www.i4wifi.cz/cs/210740-routerboard-mikrotik-rb960pgs-hex-poe protoze chci gigabit a potencionalne optiku na preves a USB pro LTE modem.
    Muzu odradit od 5 port UBNT switche s napajenim, model ted nevim, nejlevnejsi - ma to maly buffery a meli jsme problem s tim jak se to chovalo pokud to bylo pripojeny gigabitem.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Zdravim,
    napada vas nejaka hotova varianta na stozar k https://www.i4wifi.cz/cs/210640-mikrotik-powerbox? Staci i jen switch s VLANy. Napajet potrebuji tri zarizeni...
    Mam 2x MK SXT (5GHz a LTE) a treti teprve resim co bude, nevim jeste providera a co bude pouzivat...

JOINTER
    JOINTER --- ---
    MCKIDNEY: Už jsme to o víkendu namontovali. Zatím dobrý. Pro změnu mi zas přebývá CAP Lite. :-D
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    JOINTER: Kdyby ne, tak mam kolegu co porad jeste ma 2.4GHz providera a tomu by se to hodilo
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    JOINTER: Oprava, jedna karta je 2,4/5GHz a druhá jen 5GHz. Ale asi si to vezme kámoš místo TPLinku s DDWRT.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pripadne kdyby nekdo chtel....

Ubiquiti - LiteBeam™ M5
    https://www.ui.com/airmax/litebeam-m5/
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    Nechtěl by někdo RB433GL? 3x GLAN, 2x Atheros wifi obojetné. Tedy celkem 4 antény. Praha. Kdyžtak pošta.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MCKIDNEY: ani nevim kde to je. ale stejne se musime potkat kvuli tomu radici :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    LEXXA: Tak to mas stesti. Ja nastesti sedim za supportnim kontraktem - takze u me uz to resit nemusim. Ale co resi lide okolo - DHCP router zapojeny do korporatni site je 2016.
    (Jako ze opravdu 2016 - pomahal jsem to sysadminovi dohledat protoze vedel jenom port pro cele patro a ani nevedel MAC adresu.)

To co vidim dneska je na soukromou diskuzi v hlucnem nocnim klubu :)
    Takze az pujdu na pohovor k vam, tak si zajdem naproti do Daisy Baru.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MCKIDNEY: to jsem slysel tolikrat. pri odchozich pohovorech. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam