• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    ABE
    ABE --- ---
    KRISHNA:

esp8226/32 + esphome.io + připadne hass.io

Motorized Roller Shades? IKEA Fyrtur vs Zemismart Solar/Battery vs DIY!
    https://www.youtube.com/watch?v=2qeZd59Yfpc
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    Čest, chtěl bych si udělat dálkově ovládaný žaluzie.

Potřebuju k tomu krokový motor, cenově i parametrama se mi dost líbí tohle:
    Arduino krokový motor + driver | arduino-shop.cz
    https://arduino-shop.cz/arduino/832-eses-krokovy-motor-driver-pro-jednodeskove-pocitace.html

No a chtěl bych to nějak dálkově ovládat, ideálně nějakou logikou z mého linux serveru. S Arduinem ještě nemám zkušenost (ale s raspberry docela dost), tak mě zajímá, jestli mám koupit arduino + wifi modul, nebo by mi na to fungoval i nějaký ten wifi shield? Jaké je obecné mínění o těch čínských kopiích arduina? Případně bych i oželil možnost ovládat to z linuxu přes IP a zkousnul bych i možnost ovládat to přes bluetooth, takže bluetooth modul, nebo nějaký bluetooth shield? Nebo ještě něco jinýho? Máte někdo nějaký tip? Stačí nasměrovat, zbytek si dostuduju :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SNAXX: resim neco podobnyho, akorat mam novejsi zesilovac (zacatek 90. let) a ten uz ma i IR a motor na volume atd. Tvuj problem teda zatim resim tak, ze sem ze zesilovace udelal "blueetooth reproduktor" pomoci staryho raspberry a volume ovladam z mobilu/laptopu odkud i bezdratove hraju. Ted resim napojeni raspberry na vstup IR na ovladani celkove(volume, vstupy/vystupy, power ON/OFF)

jinak tvuj problem by mozna elegantneji vyresil VCR - voltage controlled resistor
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    Dostal jsem za ukol, udelat neco na mereni vzdalenosti baliku sena od balicky na traktoru, do nejakych 4m, s presnosti na 1 cm.

Zkusil jsem Arduino + ultrazvukovy senzor HY-SRF05 z ali, ten docela funguje na balik sena, ale jakmile se ten balik obali do igelitu, tak uz pry moc nefunguje, taky to ma moc velky uhel. Asi by to chtelo neco laseroveho.

Nasel jsem https://www.aliexpress.com/item/32792768667.html
    Ale nezda se to byt moc popularni, takze by me zajimalo co si o tom myslite.

Tohle vypada idealne https://www.micro-epsilon.cz/...ement-position-sensors/laser-distance-sensor/optoNCDT_ILR_1030_1031/ ale urcite mimo muj rozpocet do 1k :)

MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SNAXX: motorek & nahon - pokud pouzijes servo, budes mit problem z rozsahem (bezna serva maji okolo 90 stupnu rozsah, ty potrebujes hadam temer 360) - pokud pouzijes linearni motor, pak budes muset vyresit endstopy (mikroswitche na koncich rozsahu) a kalibraci vychozi polohy

dost zalezi na tom, jestli ma volume kolecko omezeny rozsah a nebo jde o stepper (protaci se dokola)

to samotne je uz celkem challenge a potom narazis na to, ze bluetooth neni tak skvely jak se zda, spatne se to kodi a ve finale stejne bude muset tchan lovit telefon a mit porad zapnute BT nebo ho zapinat, vypinat a k tomu pouzivat nejakou obskurni appku typu Blink (hadam ze vlastni appku k tomu kodit nehodlas)

tedy za me napad hezky, ale ta prace se nevyplati, pokud je cela myslenka zalozena pouze na tom, ze zesilovac je "zvukove uzasny"
    JINX
    JINX --- ---
    SNAXX: Myslim ze takto se to v minulosti resilo akorat motorek byl zabudovany uvnitr a propojeny s potenciometrem. Neni mi ale moc jasne jak to chces resit externe.
    SNAXX
    SNAXX --- ---
    Ahoj, resim takovej trabl. Tchan je obrovsky HiFista a ma svuj milovanej oldschool zesilovac, ktery je zvukove uzasnej, ale chybi mu dalkove ovladani hlasitosti. V dobe vzniku zesiku se to holt neresilo. Rad bych mu zbastlil neco, co by mu to vyresilo.

Mam predstavu "krabicky", ktera bude mit malej motorek a pres nej bude nahon na ovladani hlasitosti zesilovace (to bude jedina funkce). Idealne ovladana pres telefon (bluetooth?), aby k tomu nebyl dalsi dalkac. Tech maji milion uz ted. Napajeni nejspis pres USB. Je to dobrej napad, nebo je to spatnej napad, nebo jakej je to napad? :) Diky predem za vase nazory!
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    mozna zkus '-u admin' , nebo co mas za usera. jinak to linux - routeros normalne funkuje
    ADAM
    ADAM --- ---
    diky obema.

VLAN neumim, mozna se to budu muset naucit.

mactelnet mi bohzuel nechodi. z terminalu druheho mikrotiku se tam prihlasim, ale z terminalu turrisu ne. napise to incorrect password, prestoze zadavam heslo spravne (a stejne, jako kdyz se hlasim z mikrotikovyho terminalu).

mozna to souvisi s tim, ze, tady pisi: MAC telnet is possible between two MikroTik RouterOS routers only.
    MAC access - MikroTik Wiki
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/MAC_access
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ADAM: Bud VLAN nebo old school - dej tomu IP address z jineho subnetu a nastav si routing tak aby jsi se k nemu dostal. Dokud nekdo nesedi a nesleduje tvuj traffic tak ani nevi ze existuje ta IP.

Bohuzel jsem neprisel na to jak udelat, aby si mikrotik volal domu SSH tunel :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    mactelnet chodi jen v broadcast domene. se na ty mrkvotiky vklidu dostanes mactelnetem s konzole turrisu.

jinak bych rekl, ze bude nejlepsi si pro mgmt udelat separe vlan a vsemu dat spravne ip adresy
    ADAM
    ADAM --- ---
    nastavil jsem si sit ted tak, ze jako router mi slouzi turris omnia.
    a 2x mikrotik pouzivam pouze jako AP

mikrotik tedy nema pridelenou IP adresu, winbox se k nemu pripojuje pres MAC.

ovsem pripojeni pres MAC mi nefunguje, kdyz jsem pripojen k siti pres openVPN (do turrisu).
    predpokladam, ze duvodem je prave to smerovani na MAC, nikoliv na IP.

je rozumne, pokusit se pridelit mikrotiku IP adresu jenom kvuli tomuto (a prip. jak?).
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    neni to tak hrozny, ani zadny nadseni. ale esli po tom chces jenom backup a obcas upgrade, tak fer.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CHOROBA: ok, mam plan na vikend
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ansible
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    prosimvas. pouziva nekdo nejakou orchestraci mikrotiku? mam 6 zarizeni a planuji sedme. uz me nebavi to drzet vsechno v hlave a libilo by se mi kdybych mel prehled, ktere je na jake verzi a pripadne to automaticky updatovat (vcetne firmwaru).
    CUKI
    CUKI --- ---
    JOINTER: No hlavně by to bylo možná jednoduší v tom že ten první spoj by byl v režii providera a já bych ho jen spojil s něčím všesměrovým přes kabel, kde už by byl můj NAT. V rámci jednoduchosti bych se pokusil o to napojovat se na tu všesměrovku asi na přímo. Tedy by tam musela být v rámci kompatibility 2,4GHz síť. Já teď sedím asi 30 metrů od routeru přes 20cm tlustou betonovou zeď a dává to 10Mbit i s obyč domácím routerem s mini anténou tak max 2-3dBi, Těch 75m by to mohlo jít s lepší anténou taky. Dokud to nevyzkouším, neuvidím. Možná jsem na to šel zbytečně moc složitě.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CUKI: Teoreticky bys mohl mít spoj k poskytovateli a pak lokální AP všesměrové, ke kterému by ses z těch 75m připojil něčím jako je to CPE 520/220.
    Tím by odpadlo třetí zařízení na směrový spoj na těch 75m.
    Těch 630m určitě v 5GHz s co nejvíc směrovýma anténama. To místní AP by asi mohlo být i ve 2,4 pokud je to pásmo volné, chce to proměřit aspoň z toho telefonu. Pokud je to nějaká chatová oblast v údolí, asi by to mohlo fungovat.
    Rychlosti nelze odhadnout, jen že v 5GHz lze na stejnou vzdálenost očekávat tak 3-4x víc, ale záleží na technologii (třeba jestli je AC) toho spoje.
    3 zařízení za sebou na POE by fungovat mohly.
    Ještě je potřeba vědět, jestli tam někde bude NAT, ale ty UBNT zařízení by ho měly umět.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JOINTER:
    JOINTER: Jo teď už tvůj pohled chápu. I když napájet 3 zařízení přes PoE je pro mě hodně divoká představa. Mám to na cca 10-15 metrů na jeden Mikrotik a je to dost na hraně.
    Ještě mě napadá druhá možnost. Kdybych ten mezibod posunul, co nejvíce dolů k té stavbě a za něj napojil tu všesměrovku, tak by to mohlo nějak chodit. Na jakou vzdálenost a s jakou anténou se dá ve volném prostranství protlačit 10Mbit a na jakou 5? Ta stavba má 2 velké okna směrem na ten bod a navíc je celá ze dřeva. Moc bránit signálu nebude. V té lokalitě je jen údolí, kde jiný signál není, nic to rušit nebude.
    Dneska se tam snad pojedu podívat. Snad získám kontakt i na toho poskytovatele.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CUKI: Případně odpověď je, ne, nic co by mělo 2x 5GHz interface s připojitelnou externí anténou (s jedním výstupem antény, ne dvěma) + interní 2,4GHz/5GHz wifi se pokud vím nevyrábí nebo nedá na ničem rozumně sestavit.
    Je potřeba víc komponent než "jedna".
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CUKI: Takovej:
    i4wifi.cz | Routerboard MikroTik RBM33G
    https://www.i4wifi.cz/cs/211077-routerboard-mikrotik-rbm33g
    + 2x https://www.i4wifi.cz/cs/210605-sitova-karta-mikrotik-r11e-5hacd
    Ale ty 4 vývody antén musíš někam zapojit, na 2 dvoupolarizační směrové antény, které nejspíš bude problém sehnat, v tom se neorientuju.
    A pak potřebuješ ještě navíc to lokální AP.
    Bohužel zřejmě už nedělají nic na 3 karty, i když možná v minulosti takové routerboardy byly.
    Podle mě je to ale cesta zpátky, protože takhle se to dneska už obvykle neřeší.

To co jsem poslal bude napájené po ethernetu jedním injektorem, za to rovnou zapojíš podruhé to samé a budeš to napájet z toho prvního a můžeš za to třeba zapojit i třetí zařízení co ti udělá lokální AP.
    Akorát že UBNT nejlevnější AP se všesměrem je asi tohle:
    i4wifi.cz | UBNT UniFi AC Mesh UAP-AC-M
    https://www.i4wifi.cz/cs/210743-ubnt-unifi-ac-mesh
    Ale když ti jde o cenu, TPLINK je levnější:
    i4wifi.cz | TP-Link EAP225-Outdoor
    https://www.i4wifi.cz/cs/211364-tp-link-eap225-outdoor
    Na to místo kde to bude ti stačí přivést buď napájení nebo ethernet s napájením.

TPLINK dělal taky CPE 520, 5GHz s 16dB anténou, ale už se to nevyrábí.
    Mám (v reklamaci) CPE 220, což je to samé ale ve 2,4GHz.

Znova bych doporučil zkontaktovat se s tím poskytovatem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam