• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DANYSEK: Jo to jsem potřeboval vědět. Za dob, kdy jsem se v tom pohyboval se jelo standarně na 12V. A tam 20m už nebylo ok.
    kolik je minimul netuším, jen píšu ře jsem to nechal napájet stejným zdroje. Jen jiná PoE krabička. Chtěl jsem si být jistej, že není problém právě z tou krabičkou. Například zdvojené napájení a pod. O čem jsem se právě někde dočetl, že mikrotik dělá mimo standard. Na druhou starnu původní krabička byla z 10let starého Mikrotiku (mého). Když jsem si stěžoval na stabilitu a rychlost. Dali mi jejich zařízení. Takže teď už do něj nemám přístup.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CUKI: obvykle tam je nejaky rozsah napeti, ktery to snese... (zalezi na typu - treba 10-30V, nekde max 28, nekde prozmenu 12-57V). Ale pokud je to providera, tak bych to resil reklamaci u nej... a svuj napajec mel maximalne jako nouzovku. Cat5E kabel je na 20m v pohode.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Ješt dotaz pomůže nějak razantně výměna kabelu za cat6?
    Nikde jsem nenašel čím se přesně liší. Jestli má větší průřez...
    CUKI
    CUKI --- ---
    má blbej dotaz. Mikrotik prý používá prý nějaký nestandardní PoE napajení?
    Mám teď někaký novější routerboard (neznám přesně specifikaci protože stávající je už providera).
    Mám ho napájen pres poe 24V, ale původním napáječem. Ten co mi dali mi do večera shořel. Napájení jsem ale nechal 24V (můj původní byl na 12V)
    K RB vede cca 20m kabelu cat 5E.
    Je možné že je špatně routerboard napájen a sice se nevypíná nedosahuje požadované rychlosti? Moc se i nezdá že by to na to mělo až takový vliv.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja myslim ze chromcast ultra i ten eth ma, coz je dost casto zachrana.
    pak uz fakt zbejva zkontrolovat esli nic neblokuje forwardig mezi usery (AP, FW) pripadne multicast 239.255.255.250 port 1900
    ADAM
    ADAM --- ---
    CHOROBA: chromcast jde kdyztak s adaptérem zapojit i přes Ethernet. Zrovna to budu řešit.
    ATAN
    ATAN --- ---
    JELENIPLOUTEF: v mikrotiku je dost podrobny log
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dvakrat s chromcastem jebni o zem a je to.
    jinak ho vyresetuj do factory default a zkus to znova.
    na strane mikrotiku obcas pomuze koukat do logu, nastavit separe ssid na 5ghz jenom pro chromecast a mrknout esli je na wifi povolenej client forwarding, ale to az se chromcast slavnostne pripoji
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    CHOROBA: jj Chromecast, mini i home. Pri přihlašování k WiFi to selže, že se nepodaří pripojit.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    co tim myslis? jako chromecast?
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    Zdravím, netuší někdo jak Mikrotik RB951G-2HnD přesvědčit aby si povídal s Google smart věcma? Nebo má mikrotik nějaký základní default nastavení, který blokuje veškerej cast a podobný?
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    clovek furt zaziva nejaky prekvapka, aneb dneska se RB2011 rozhodla resetovat na ni poveseny zarizeni a posilat je do TFTP modu
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    FATBOZZ: to bude asi fakt jen předobjednávka... když jsem to řešil loni touhle dobou, mikrotik nic takovýho neměl
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    FATBOZZ: mám to na stropě no. Kolega to prej ale hodil někam na stolek a signál po celým bytě v pohodě
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja mam https://mikrotik.com/product/hap_ac2
    a jako...na tu bidu vlastne ta wifi supajdi slushne,
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    ROENICK: Mas pravdu, asi to bude nejlepsi, ale myslel jsem ze usetrim zasuvku. Preci jen jich neni nekonecne :D
    Potřeboval bych všesměrku a co jsem pochopil, tak nanohd bude asi směrovka, co září dopředu skrz talíř, takže by se měla montovat někam na strop. To zrovna nechci.
    Zaujal mě ale https://www.i4wifi.cz/cs/248773-mikrotik-hap-ac3 jen si nejsem jistý teda tím dodáním v březnu příštího roku :D Je to tak, nebo je to nějaká bota? No jdu jim napsat.

Případně máte tip na náhradu wifi v UPC modemu takovej ten bilej kram co nejde povesit nikam protoze design ?? S mikrotikem zacinam byt kamarad, nerad bych menil pisecek, ale kdyz nebude zbytí....
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    FATBOZZ: a co to rozdelit na dva kusy? mikrotik s 16+ porty a managementem apod a za to dat jednoduche AP? ja mam 750Gr3 a za tim nanoHD a je to prijemna kombinace.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    ROENICK: Ani tak mi nejde o rychlost wifi, jako spis zarizeni 16+ gbit portu a wifi v jednom s nejakou 5g wifi. Management, vlan, lacp.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    FATBOZZ: on mikrotik na to wifi celkem mrdá.. nevim jestli je to bezny ze adoptujou novejsi formaty pozdeji, Ubiquiti taky nemelo dlouho nic s 802.11ax aka Wifi6, byl jsem rad ze jsem u nich nasel NanoHD s ac-wave2. A to beha fakt pekne, muzu doporucit

pritom ac je standard z roku 2012, uz tak kolem 2015 to muselo byt dostupny bezne, 2016 udelali wave2, nekdy loni prisla zarizeni s 802.11ax
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Existuje neco podobneho ale s novejsi wifi ? 5g - ac ?
    https://www.czc.cz/mikrotik-crs125-24g-1s-2hnd-in/146540/produkt u mikrotiku jsem nevidel.
    Jedine https://www.i4wifi.cz/cs/211263-routerboard-mikrotik-rb4011igs-5hacq2hnd a to má zase málo eth portů
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam