• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    RAGNAROK:
    100 Mbps POF ports
    jsem teda cekal minimalne 1Gbps a doufal 10Gbps.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    RAGNAROK:
    OMS1026RR – 220 Giga 8 Port Gigabit Ethernet Switch: Amazon.de: Elektronik
    https://www.amazon.de/-/en/OMS1026RR-220-Giga-Gigabit-Ethernet-Switch/dp/B01N5MU7M1
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    CHOROBA:
    Nevim. Chtel bych prave videt specifikace.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RAGNAROK: tyve co to je?? :-D to je nejaky pokracovani gigabit over rice noodle?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    AQUARIUS:
    tyhle konektory
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    AQUARIUS:
    POF = Plastic optical fiber
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    RAGNAROK: co je POF? HeX S od Mikrotiku by se vesel? Je to v zasade RB750-Gr3 s jednim SFP navic, procesor a pamet jsou stejny.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Nejakej POF optical router na trhu pro domaci pouziti?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: Komentar byl k malym bufferum. Ano, ty levny alternativy tim dost trpet budou obecne a projevi se to zejmena v situacich, kdy z vyssiho linerate sypes provoz do nizsiho. Aneb 10GE se muze i negativne vymstit a byt klidne i pomalejsi, viz ten link.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DANYSEK: nabidnes nejakou alternativu od Cisco nebo Juniper v tydle cenovy relaci?
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    a neprodavaji to nahodou jako pokrocilejsi sitove prvky treba pro mensi firmy a poloprofi pouziti? a to tam daj malej buffer? zomg
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    DANYSEK: Jojo, legrace s buffery a flow control na mistech kde se meni rychlost interface...
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    JOINTER: hlavne ze je cokoli od UBNT drahý jak prdel... a idealne potrebujes gateway, switch, cloud key a APcko a jsi v tom treba za 20 :)

já teda koupil kombo Mikrotik router + Unifi AP a jsem spokojen. Konzole mi bezi na kompu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: i tam muzes slapnout do hovna :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    neni lepsi se na 2.5g vysrat?

MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN - Switch | Alza.cz
    https://www.alza.cz//mikrotik-crs305-1g-4s-in-d5527447.htm
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    Ono je to tezky.
    Meli jsme v siti nejaky UBNT 5 port 1gbit model cca 3 roky zpet a nejak to nejelo jak melo, ukazalo se ze to ma maly buffery a na foru je o tom kilometr dlouhy vlakno.
    Doma mam dva NetGear S108T v2 protoze to byl nejlevnejsi managed switch s LAG, jenze se ukazalo, ze se po cca 2 mesicich provozu proste zakousne. Vyresil to novej FW ale trvalo to asi pul roku nez to zacalo fungovat.
    Ted dobry, ale LAG jsem musel zrusit, protoze se nakonec choval nejak divne pri restartu pripojenych zarizeni.
    Byl bych strasne rad kdyby nekdo zacal delat switche 2.5Gbit, uz mam PC co takovy port ma, ale nevim o zadnym a 10G je porad na doma dost drahy.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    AQUARIUS: To mi připomnělo: Kolega měl kdysi dávno problém s Cisco/Linksys SG200 (asi 24/26portový). Něco jako že každou hodinu se mu restartovaly switchporty, kde byl nějaký souvislý tok dat. Všiml si toho právě na hudbě/filmech z NAS, které mu vypadávaly. (Opravila to nakonec aktualizace firmware.)
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    ubnt edgeswitch mame, cli to ma, ale zase je tam neprijemnej problem ze neumi ssh autentifikaci pomoci klicu, takze zamyslena automatizace pomoci napriklad ansible se dela blbe. Jinak nevim, fungujou, docela topi. Je trochu zmateny, ze v novym gui se neda skoro nic nastavavot a v legacy gui je toho spoustu. Pres cli jde vsechno.

Z nejakych novych levnych novych switchu bych se jeste podival na ty novy lowend cisca, cli to ma uz bez nejakych hacku, melo by to byt fanless apod https://www.suntech.cz/produkt/319565-cisco-sg220-26-26-port-gigabit-smart-plus-switch
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MILAZAJICEK: a to ted mluvis o UniFi nebo EdgeSwitch rade? Doma mam v siti TP-Link Jetstream a Mikrotik SwOS a ani s jednim nejsem 100% spokojen.
    ROENICK: ja jsem pred tim CSS610 mel prave UniFI 8 60W a krome toho, ze hrozne topil, mel nizky WAF, protoze kdyz jsem do nej pripojil NAS, cca v pulce filmu se Kodi zakouslo. Co to presne bylo nevim, experimentalne jsem zjistil, ze to delal switch, takze jsem ho vratil, celou anabazi jsem tu ostatne popisoval, viz [ AQUARIUS @ Lan a Wan site a jejich prvky ]
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MILAZAJICEK: pokud neplis na SFP+ tak mam tendle a nemuzu na nej rict kriveho slova
    MikroTik Routers and Wireless - Products: CRS112-8G-4S-IN
    https://mikrotik.com/product/CRS112-8G-4S-IN
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    jeste ze jsem do nej nesel, lakala me moznost ho managovat kdyz uz mam konzoli a APcko..tak ne no :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam