• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    LEXXA: dík.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    jen bacha. neni uplne nejlepsi napad behat na jednom ifacu dva dhcp servery. totez plati i pro jednom co bude krmit nekolik poolu s ruznyma subnetama/broadcast domenama.
    ale da se udelat dhcp server s definici site (172.16.1.0/24) a pool 172.16.1.100-172.16.1.255. s tim ze static leasy (rezervace} budou treba ...1.2-...1.99
    furt to bude v ramci jednoho dhcp networku a nebude to delat bordel
    ...si teda jako myslim
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    XSOFT: dík.
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    CPT_PLESARD: ... no .. pocet IPv4 i IPv6 je konecny. Takze teoreticky jsi, prakticky ne.
    V poho mam range 10.10.xxx.xxxx (255.255.0.0). A mas 256x256 mista na DHCPku.

Pool klidne ze zacatku 2x256 a static IP pak na zbytek (mimo dynamic range).
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    JOINTER: Dík.
    Přesně tak, proto se ptám.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CPT_PLESARD: Mam 49 rezervaci a zadny problem a nevidim duvod proc by tam mel byt limit.
    Dotaz mohl vzniknout na zaklade toho, ze nektera levna/starsi zarizeni ve webovem rozhrani maji jen omezeny pocet radek pro rezervace...?
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    XSOFT: Díky.
    Takže pro počet rezervací jsem limitovanej pouze velikostí poolu? Nebo má Mikrotik nějaký konečný počet rezervací?
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    CPT_PLESARD: Jop. To de.
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    XSOFT: Díky.
    Já Mikrotik ještě nemám, zatím o něm pouze uvažuju.
    Jen jestli si rozumíme, rezervací myslím ručně zadanou kombinaci MAC/IP.
    Řekněme, že mám síť 192.168.0.0/22.
    Jde nastavit rozsah 192.168.1.0-192.168.1.255 pro rezervace a pro zápůjčky 192.168.2.0-192.168.3.254?
    Díky.
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    CPT_PLESARD: Hod vetsi range (IPpool) do DHCP. Jestli ti jde o pocet.
    Jestli o cas, protahni lease.
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    Zdravím.
    Nedaří se mi najít, jaký je u Mikrotiků limit počtu rezervací v DHCP.
    Víte to? Prozradíte?
    Dík.
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    kdyby nahodou nekdo chtel ...

[Mikrotik RB2011iL-IN]
    ADAM
    ADAM --- ---
    Na turris je spesl auditko.
    SOUNDHAZARD
    SOUNDHAZARD --- ---
    Ahoj, sháním klidně zánovní router turris mox aspoň s 16 LAN tedy 2x modul E, klidně úplně bez wifi, a s modulem Start a modulem B.

Díky
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LEXXA: jn.. je vtipny ze jsem si uplne rozpomnel jak jsem kdysi musel neco na mikrotiku resit a konkretne v tomhle si musel davat extremni pozor.. aneb clovek neprotahuje trubky kazdej den, zejo..
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    THEODORT: uz jsem se k tomu dopracoval. jeste dodelam tagovani podle mac adres a bude to. akorat je pakarna ze pokud chci pouzivat hw offload tak nemuzu pouzivat bonding
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LEXXA: a abych byl kompletní tak se v dokumentaci doctes že tvůj Mikrotik při VLAN bridgingu vypne hw-offload a proto bys měl ideálně vystačit pouze se switchingem v rámci tohoto:
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Basic_VLAN_switching
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LEXXA: no, je to víceméně zmíněný zde.. jinak jsem spíš hledal návod na VLAN switching(bridge byl nějak divně generovanej a tudíž nebyl hw akcelerovanej), ale.. https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=133129
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    potreboval bych poradit.
    zacal jsem pouzivat VLANy na switchi (CRS112-8G-4S) a prisel jsem o HwOffload.
    Takze ted kdyz zacnu prenaset trosku vic dat tak CPU vyleti na 100% a datove toky se omezi na nejakych 200mbitu.
    Muzete mi nekdo poradit co udelat jinak abych s tim neco udelal, popripade alternativni switch, co tohle bude zvladat?

REFLEX
    REFLEX --- ---
    Tak jsem se zeptal kamose kamose :) jak to vyresit a mel jsem tady blbe ten src-port, stacilo to odebrat a uz to funguje
    action=masquerade chain=srcnat src-addr: 192.168.88.0/24 dst-addr: 192.168.88.20 protocol=tcp src-port=777 dst-port=777 out-ingerface-list LAN = nastaveni hairpin
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam