• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DELVIT: no dyk prave to byl duvod upgrade. ve stable ho teda nevidim, ale v Testing.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DELVIT: uz je stable
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: Jinak ta 7.1 už přilétla do "testing". Já si asi raději počkám :), ale i tak se těším.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Náhodou nemá někdo doma starý LAN hub (ne switch)? Sháním, už se asi neprodává.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pc?
    na techdle MIPSBE si muzes tak zaskriptovat, nebo nahodit openwrt, to je pravda
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    CHOROBA: tak jasne kdyz je to pc :)
    https://www.czc.cz/mikrotik-rb951g-2hnd/122329/produkt tohle mam na mysli. ma to doma kdekdo vyrazenejch bude brzo hodne moc protoze to ma casto 100bit lan
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RAINBOF: CCR1009-7G-1C-1S+, ale docker testuj na starsi beta na 5009
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    CHOROBA: ale ne na nejaky 751 ne ?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DELVIT: hodil sem tu beta na jednu produkci a zda se ze zatim dobry, krom drobnych problemu s certificates nic tragickiho.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: předběhl si mě :). Každopádně 7.x už teď vypadá dost k světu.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak nska si muzes pod routreros pustit docker a ovladat kdeco.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DELVIT: tak byla by to fajn platforma na ovladani kdeceho je. Toho vsude na kila. Muzu tam hodit wrt ale mit to u nich...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RAINBOF: není zač, tohle nevím jestli bude někdy možné. K čemu bys to potřeboval?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DELVIT: dik jsem jen zkousel jestli naahodou treba...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RAINBOF: nejde, jediné co můžeš je použít Api
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Porad plati ze napsat svuj modul do mikrotiku nejde ?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AQUARIUS: právě proto jsem pořídil CRS, protože ten SwOS je naprosto tragický.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    LEXXA: CSS106 mam taky, tam je kupodivu nastaveni jiny a taky to funguje:
    VLAN mode: optional, VLAN receive: any, Default VLAN: 1, Force VLAN ID: no, VLAN header: leave as is

Na obou switchich mam aktualni firmware (CSS106 2.13, CSS610 2.14, zejmena v tom druhem pripade je to zasadni, switch byl na trh uveden temer nefunkcni a jednu dobu jsem musel pouzivat beta firmware z fora jen aby mi fungovaly vlany na portech 5-8)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AQUARIUS: ne, pletem se oba. nakonec jsem se podival je je to
    SwOS/CSS106 - MikroTik Wiki
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/SwOS/CSS106#Reset

na druhe strane je RB4011 a tam prave nemuzu uplne delat kouzla na switchi. puvodne me napadlo filtrovat podle mac adres tech klientu a CSS106 nechat jako blboswitch ale 4011 tohle neumi.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    LEXXA: Predpokladam, ze CSS16x je ve skutecnosti CSS610, pak to v nem mam nastaveno takto:
    VLAN mode: strict, VLAN receive: any, Default VLAN: 1

u Mikrotiku na druhy strane asi bude zalezet na tom, co to je za zarizeni, protoze tech zpusobu konfigurace je vic, ale v zasade bych dal 1 untagged a zbytek tagged (ja proti tomu mam CRS326 a tam se konfigurace vlanu od beznejch routeru lisi)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    muzete me prosim nakopnout spravnim smerem?
    na mikrotiku mam nastavene VLANy ktere funguji, mam access porty a bridge se chova jako trunk
    K mikrotiku je pripojenej switch CSS16x (takovej ten jen o malo chytrejsi nez totalni blboswitch) a k nemu jsou pripojena dve zarizeni.
    jak mam nastavit "access" port mikrotiku a jak trunk/uplink na switchi aby kazdej access port ze switche si nasel svjoji vlastni VLANu.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Mikrotik vydal v testing vetvi 7.1. Ke stazeni na obvyklem miste.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam