MCKIDNEY: pokud s nebudem bavit o utocich a spoofovani, tak ano - MAC nic neznamena u veci jako jsou napr. smartphone, ktery (nektery) v ramci obfuskace dneska generuji i rozdilnou MAC pro kazdy AP
ovsem v pripade IoT se casto muzes jit klouzat s hostname, captive i radiusem a kdyz mas po baraku stado zasuvek, svetel, etc... (a to jsou ty lepsi varianty, kam jde nahrat napr. ESPHome, aby se to chovalo civilne), tak ti nic jinyho jak MAC nezbyva
MCKIDNEY: s nastavenim od vyrobce nezbyva nez souhlasit. ted jsem po 2.5 letech zjistil, ze router co davalo UPC ma 5 GHz nastaveny na outdoorovy kanal, ktery ma necekane oproti indoor vyssi vysilaci limity
"nase klicova feature proc si nekoupit WiFi Ap je, ze musim mit list MAC v druhem okne."na to jsem si tu stezoval ja, ale byla to poznamka na okraj, jenom protoze me to zaskocilo.
muj hlavni problem byl, ze UPC nastaveny na indoor a zavreny v plechovym racku, mel porad lepsi RSSI a throughput na 5 GHz nez ac3 postaveny na vrsku stejnyho racku. a bylo uplne jedno, jak jsem ho otocil, jak jsem otocil anteny, ze jsem je vymenil za silnejsi, etc...
proste jsem se s tim 2 dny drbal a nakonec akceptoval, ze za lepsi OS se musim smirit s horsi wifi