• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ZBYNEK: Huawei E3372: For ppp mode send AT^SETPORT="FF,12,1,16" data-channel=1 info-channel=0 (source: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Peripherals )

Už mi to ale nemyslí - kde přesně se nastavuje AT příkaz? Nedaří se mi to ani přes ppp, ani přes terminál.

Tohle po mě chce doplnit number
    /interface ppp-client at-chat input="AT^SETPORT=\"FF;10,12,16\""
    a končí chybou Script Error: action cancelled
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Sažím se na Mikrotiku rozchodit USB LTE modem...

Data na SIM fungují, modem je podporovanej.

Přidám PPP interface, ale nedovedu se dostat dál - po nastavení APN a aktivaci nemám "Status: link estabilished", ping nefunguje.

V logu není nic zajímavého
    - když mám zaškrtnuté "Dial on demand", tak se zapíše waiting for packets a nic... Ping končí timeoutem
    - když to odškrtnu, tak je v logu "resetting link" a ping hlásí "bad interface"

Předem díky za rady...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    FATBOZZ: Ja s nima resil, ze 960PGS (nejspis vsechny MIPS jak jsem pochopil) ve FW 7 neukazoval DDM data, tusim ze opravit jim to trvalo asi rok.
    Myslim ze tam asi zapomeli dat nejaky modul nebo spravny driver co by to umel.
    Na 10G se teprv chystam, ale myslim ze takovy/podobny problem uz jsem nekde zahlidnul kdyz jsem tenkrat hledal neco o tom DDM, nevim.

Dalsi rozbita vec byla nekde po cca 7.5 na AC3, kde na novejsich verzich mi komplet prestal fungovat USB LTE modem.
    To nechteli resit ze je starej a nikdy ho nepodporovali, nicmene na 7.10 to zacalo zase nejakym kouzlem fungovat... v changelogu o tom i neco bylo, MBIM modemy nebo tak neco.
    Ale myslim ze na tohle jsem ani nemel ticket.

Good luck, zacit DAC je dobry napad, jestli je to na urovni SFP modulu nebo uz v rozhrani nebo routeru.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    FATBOZZ: samotny fakt ze ty zarizeni na sebe vidi by mel stacit. ale jistota je jistota.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    LEXXA: DAC jsem nezkousel, jen TRX SFP+ propojeny lcckem, ale muzu zkusit. Nejaky snad nekde vyhrabu.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    FATBOZZ: pro tu prdel jsi zkousel jiny dac?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Resim tu nejakou sracku uz asi mesic a dýl s mikrotik podporou a ty hovada vzdycky chteji update na latest fw protoze nez odpovi tak mezi tim neco vydaji a vlastne nic neresi. Mate podobnou zkusenost ? Zabira na to neco ? Postezoval jsem si v jejich JIRA at to predaj na L2 nebo L3 support :) no za pokus to stoji.

Co resim
    Mam aristu a proti ni crs354 s dvema 10G spf
    Porty na ariste i mikrotiku si laserem na sebe vidi
                                   Bias      Optical   Optical                
              Temp       Voltage   Current   Tx Power  Rx Power               
    Port      (Celsius)  (Volts)   (mA)      (dBm)     (dBm)     Last Update  
    -----     ---------  --------  --------  --------  --------  -------------------
    Et31       39.00      3.29      6.20     -1.94     -4.82     0:00:00 ago
    Et32       53.21      3.31      6.44     -2.77     -1.76     0:00:00 ago

Ethernet31
      Model: DCS-7280SR-48C6
      Type: 10GBASE-SRL
      Speed/duplex: 10G/full(default)
      Flowcontrol: rx-(off,on),tx-(off)
      Error correction: unsupported
    Ethernet32
      Model: DCS-7280SR-48C6
      Type: 10GBASE-SR
      Speed/duplex: 1G/full,10G/full(default),auto
      Flowcontrol: rx-(off,on,desired),tx-(off)
      Error correction: unsupported

Name: Et31
    Administrative speed: 10G
    Administrative duplex: full
    Operational speed: 10G
    Operational duplex: full
    Media type: 10GBASE-SRL
    Speed capabilities: 10G/full
    Name: Et32
    Administrative speed: 10G
    Administrative duplex: full
    Operational speed: 10G
    Operational duplex: full
    Media type: 10GBASE-SR
    Speed capabilities: 1G/full,10G/full

Ale nelinkujou mi na 10G. Na mikrotiku i na ariste mam 10g forced bez autonegace. Kdyz na mikrotiku zapnu iface load vystreli na 100% kde profilerem je vetsina na networking. Zkusil jsem prepnout na 1G, port co to umi se na tyhle speed linkne.

na mikrotiku
    set [ find default-name=sfp-sfpplus1 ] auto-negotiation=no name=sfp-sfpplus1 rx-flow-control=auto speed=10Gbps tx-flow-control=auto
    set [ find default-name=sfp-sfpplus2 ] auto-negotiation=no name=sfp-sfpplus2 rx-flow-control=auto speed=10Gbps tx-flow-control=auto
                        name: sfp-sfpplus1
                      status: no-link
            auto-negotiation: disabled
          sfp-module-present: yes
                 sfp-rx-loss: no
                sfp-tx-fault: no
                    sfp-type: SFP/SFP+/SFP28
          sfp-connector-type: LC
         sfp-link-length-om1: 150m
         sfp-link-length-om2: 300m
             sfp-vendor-name: FiberStore
      sfp-vendor-part-number: SFP-10GSR-85
         sfp-vendor-revision: A
      sfp-manufacturing-date: 17-07-18
              sfp-wavelength: 850nm
             sfp-temperature: 42C
          sfp-supply-voltage: 3.261V
         sfp-tx-bias-current: 11mA
                sfp-tx-power: -4.229dBm
                sfp-rx-power: -1.889dBm
             eeprom-checksum: good

name: sfp-sfpplus2
                      status: no-link
            auto-negotiation: disabled
          sfp-module-present: yes
                 sfp-rx-loss: no
                sfp-tx-fault: no
                    sfp-type: SFP/SFP+/SFP28
          sfp-connector-type: LC
         sfp-link-length-om1: 150m
         sfp-link-length-om2: 300m
             sfp-vendor-name: FS
      sfp-vendor-part-number: SFP-10GSR-85
         sfp-vendor-revision: A
      sfp-manufacturing-date: 18-10-09
              sfp-wavelength: 850nm
             sfp-temperature: 33C
          sfp-supply-voltage: 3.242V
         sfp-tx-bias-current: 6mA
                sfp-tx-power: -1.696dBm
                sfp-rx-power: -3.964dBm
             eeprom-checksum: good

Nějaká rada ?
    DBEAT2HELL
    DBEAT2HELL --- ---
    QWWERTY: Děkuji za vyčerpávající odpověď, IDE jsem nainstaloval, desku přidal podle návodu, podařilo se mi pingnout síť přes WiFi a rozblikat led diodu, ale to další už absolutně netuším 😆
    Postahoval jsem ty doplňkové knihovny a zkoušel jsem nahrát kód ale u toho jsem se zasekl...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MLEKAR_STEIN: v nazvu diskuze mas "arduino" a "raspberry" a podle vyhledavani se tu bastleni resi bezne vcetne esp8266 ... esp32 patri do stejne kategorie .. a v zahlavi diskuze mas dokonce zmineny "reseni: prehravac" :))

DBEAT2HELL: prvni krok by asi byl pridat ESP32 do Arduino IDE: https://navody.dratek.cz/navody-k-produktum/jednoducha-instalace-esp32-do-arduino-ide.html
    coz je i prvni krok v te jejich flashing guide tady: https://github.com/stangreg/Ignitron/tree/main/src
    jsem ale zmateny z jejich "Before building the code, rename the file to Credentials.h and put in your SSID name and WiFi password. "
    vubec jsem neprisel na to o kterym file mluvi .. popravde ani moc nechapu, proc je tam zminena konfigurace SSID a WiFi, pokud to ma fungovat pres Bluetooth

teoreticky by ti mohlo usnadnit zivot, ze tam maji i predkompilovanou stable binarku, takze by jsi se nemusel drbat s kompilaci
    Release Stable release · stangreg/Ignitron · GitHub
    https://github.com/stangreg/Ignitron/releases/tag/1.5.1

tzn. jediny co by jsi potreboval je 1. nainstalovat python, 2. nainstalovat esptool modul, 3. to flashnout
    python -m pip install esptool

pro jistotu doprocuju udelat backup originalniho ESP32 FW, nez ho zacnes prepisovat, pro pripad, ze neco nevyjde
    backup:
    python -m esptool -b 115200 --port (PORT) read_flash 0x00000 0x400000 flash_4M.bin
    pripadny restore:
    python -m esptool -b 115200 --port (PORT) write_flash 0x000000 flash_4M.bin

a podle espresiff dokumentace by ten command mohl vypadat nejak takhle
    python -m esptool -p (PORT) -b 460800 --before default_reset --after hard_reset --chip esp32  write_flash --flash_mode dio --flash_size detect 0x8000 Ignitron.partitions.bin 0x10000 Ignitron.bin

jedina dalsi varianta co me napada je poptat se v mistnich hackerspace (praha=brmlab, brno=base48) nebo otevrenych dilanch ala FabLab, jestli tam nahodou nenajdes nejakyho embed skilled dobrovolnika, ktery by byl ochotny s tim pomoct
    DBEAT2HELL
    DBEAT2HELL --- ---
    Ahoj,
    pro kolegu řeším footswitch ke kytarovému kombu na bázi ESP32 viz. https://github.com/stangreg/Ignitron
    Hardware mám hotový, ale oživení jaksi absolutně nezvládám - s vývojovými moduly obecně nemám žádné zkušenosti, jedná se jednorázovou záležitost.
    Našel by se zde dobrák, který by byl ochotný tento projekt dotáhnout po SW stránce? Náhrání kódu, knihoven atd.
    Díky!
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jak rika Jointer - izoluj to na konkretni node a konkretni chybu. Moje penize jsou na firewall na Router C zahazuje forward.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    RAGNAROK: Zkus si Torch (pokud to jsou Mikrotiky) na interface zatimco pingas mezi PC.
    Mel bys pak videt ze pakety ti lezou jednim smerem ale zpatky treba uz ne.
    Nebo traceroute, kde uvidis kde se to zastavi nebo jestli to neleze default routou k netu.
    A taky z tech routeru na jednotliva PC a jestli z routeru B muzes na PC2.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    RAGNAROK: Firewall na routeru C? Máme málo informací, tak je to trochu věštění z křišťálové koule.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    AQUARIUS:
    Dekuji za radu. Ano mam routu z b do C, bohuzel to porad nejde. Zkusim si s tim jeste pohrat.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    RAGNAROK: Máš na routeru B routu do 192.168.3.0/24? Opačně to jde protože tam je nejspíš NAT, což taky asi chtít nebudeš. Naopak na PC vystačíš s default routou.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Zdravim, nedari se mi nastavit route tak abych se pripojil z PC1 na PC2:

Z PC2 na PC1 to jde ok.

Zkusil jsem na PC1:
    ip route add 192.168.3.0/24 via 192.168.2.1
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    NYXEL: Jo funguje, rozběhlo se to, když jsem upgradoval routeros na 7.7
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    PISTA1: Akorát mám dojem, že ten NTP server nefunguje, dokud není správně nastavený NTP klient... Ale je to jen doměnka. :D ...
    K tomu NTP klientovi pak mám ve fw pravidla abych měl jistotu, že to bude fungovat.
    A coby zdroje času používám české tik tak cesnet.cz a net.nic.cz -)
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    PISTA1: Už ti to funguje? Takhle to nastavené já, do vnitřní sítě to dodává čas bez problémů.
    Ten log jsem si nastavil teďka jen aby to bylo vidět... :) ... V nastavení firewallu - pokud je to default - by nemělo být potřeba nic navíc.
    _

DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: Nevím jak dlouhá je životnost železa, ale jestliže to ani neplánují, tak si koledujou. Až najednou se rozšíří ipv6 only věci, tak se budou divit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam