• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    AQUARIUS: Díky za odpověď... Taky mám E3372h-153 a Mikrotik je už na sedmičce... Kdyby se Ti to náhodou podařilo rozchodit, tak budu vděčný za návod :-)

Jak se tam posílají AT příkazy? Zkoušel jsem všechno možné, ale nikam to nevedlo, viz níže
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    AQUARIUS: slibil jsem tu detaily k LTE stickum E3372, ono toho nakonec zas tak moc nebude, ale ve zkratce jsem mel v ruce dve revize, ktere se chovaly odlisne:
    * E3372h-153 - vytvori ppp interface, funguje pouze v RouterOSu 6.x, se samotnym stickem se snad da komunikovat pomoci AT prikazu
    * E3372h-320 - vytvori LTE interface, funguje pouze v RouterOSu 7.x, ma vlastni NAT a webove rozhrani, kde se necha nastavit treba pin

ted mam doma router s 7.11 a E3372h-153 s nim nefunguje, zatim nevim, jestli se mi to podari uchodit.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    AHARAZ: ja jsem shodou okolnosti starou 2011 nahradil prave 5009, primarni motivaci byl maly vykon 2011 pri sifrovani wireguardu, kdy tam proteklo cca 60Mbps a uz to nebylo moc stabilni (jakoze to zahazovalo ostatni spojeni). L009 v ty dobe nebyla, mozna ji casem taky vyzkousim, ale ted momentalne musim svuj mikrotik hoarding trochu krotit (navic vysla LTE verze hap ax lite :) )
    L009 mi prijde zajimava v tom, ze ma ARM, pres USB je mozny pripojit uloziste, takze by na tom sly provozovat nejaky lehci kontejnery.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    CHOROBA: Já myslím, že UniFi trochu křivdíš, roaming tam celkem funguje a i oddělení sítí do VLAN je bez problémů. Jasně, jejich switche a routery, tp je trochu jinej příběh a přes práh mi to nesmí, ale AP zrovna zvažuju, jestli je nemám vzít na milost. V zásadě teď řeším, jestli dům pokrýt pomocí cAP ax nebo U6+, cenově to vychází skoro stejně.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pro mikrotik je wifi priorita pro PTP/PTMP jinak asi ne. unifi ovsem je skvely pouze kdy po tom chces tri veci. 1) zapnout wifi 2) nastavit SSID 3) nastavit heslo
    cokoliv jinyho je pain in ass jako svine
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    ja uz leta Mikrotik na wifi nepouzivam, libi se mi kombinace Mikrotik router + Unifi AP. Je to krasne stabilni

nekde jsem i cetl, ze wifi neni pro Mikrotik priorita
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    AQUARIUS: Pokud jde o vykon, tak mi nikdy moc neprislo, ze by tam byla uplne spojitost se starim.
    Naskok hEX sice ma, ale je to stejna liga. Zatimco 2011 byla dost pod a zase treba 3011 je zase o uroven jinde a je to taky 7 let stary model...
    4011 je stara 5 let nahrazuje ji asi 5009, cena stejna, vykon neni dvojnasobny, mene portu, ale jeden je za odmenu 2.5G + je tam USB... nemaji k tomu zatim verzi s Wifi... To mi ta pridana hodnota za stejne penize mezi 2011 a L009 prijde vyssi.

Samozrejme bych byl radsi, za to kdyby meli nejakou lepsi kombinaci a idealne za stejne penize, ale pro mista kde mam 2011 je to super... teda asi do doby, nez tam prejdou na vyrazne rychlejsi pripojeni... coz se diky upgradu site Cetinu deje posledni dobou celkem casto a nahodile...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Pokud jsem spravne pochopil, co rikali v poslednim MTU podcastu, nahrada 2011 vznikla hlavne proto, ze puvodni cipy se prestaly vyrabet a L009 je vysledkem tlaku na cenu (jen tak mimochodem L009 podle benchmarku uroutuje min nez Gr3 hEX, coz je docela smutny, protoze hEX je 7 let starej model)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    AHARAZ: Tak maji jeste ax 2.4/5GHz jako plastove hAP ax² a hAP ax³.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    CHOROBA: Tak s tou wifi me to zaujalo, proto jsem to na konci vypichnul. Nicmene papirove to ma skoro dvojnasobnou rychlost na wifi oproti 2011.
    Ma to taky treba mene LAN portu, ale aspon jsou vsechny porty LAN 1Gbit... Zachovali USB, SFP, pridali napajeni i aktivnim POE, navysili vykon cca na dvojnasobek (dle jejich benchmarku bez fast path +- na urovni hEX S) a nechali uplne stejnou cenovku...
    Prijde mi to furt jako rozumny kompromis pro spostu mist.

Jestli se nepletu, tak nemaji zadny SOHO router, krom Chateau ax co by mel ax s 2.4/5GHz.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nevim to je takova rada proste.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: ach jo... proč?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nevadi, ze je jen 2.4GHz wifi?
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Teď jsme si všiml Mikrotiku L009uigs-2haxd-in, konečně nějaký nástupce 2011. V i4wifi to vypadá, že by mohl být skladem tak za měsíc https://www.i4wifi.cz/cs/290319-mikrotik-l009uigs-2haxd-in
    2011 jsem dřív používal jako SOHO router s wifi, mám ho stále na dost místech, ale dlouho za to nebyla rozumná náhrada, chvilku jsem dával 4011, ale ty stojí 2x tolik a už taky nejsou nejmladší...
    Jen má má sice 802.11b/g/n/ax, ale jen v 2.4GHz...
    OTZ
    OTZ --- ---
    hele dotaz :) je nejakej zpusob jak z RB 450G ci 411AH udelat USB host? cize da se nekam na desku pripojit USB A a nahrat/povolit neco pres terminal?
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    Zdar, sháním nějaké RPI na Unifi Network Controller .. nemáte nekdo nějakou starší mršku na prodej?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nejvic pruserova mi zatim prisla 7.6, ted se drzime na 7.8
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: právě čekám, kdy se to aspoň trochu ustálí a trefí to.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    cleej ros7 je zatim testing na userech ;) ale pomalu se to lepsi
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    FATBOZZ: DAC jsem vyzkousel a kdyz jsem na SFP1 dal 1G a na SFP2 10G tak to na 1ce linkovalo. Takze link byl jen na pulce kabelu ... wutufak ? No rekl jsem si nejaky HW fail. Switch jsem z racku vyndal dal novy a funguju. Nicmene ta krabice co nefungovala v labu naprosto zmenila nazor a uz funguje normalne. Takze tam bude nejaka picovina ala dokud uplne nevypnes mikrotik tak budu delat kraviny. Reboot z ROS nestacil asi.

Navic jako labuzo pridali asi nejaky mereni teploty spf portu a DAC konstante ukazuje 255C, limit maji standardne na 95C.
    Cekal bych teda ze mikrotik jsou uz velky kluci a uz to umi, ale zatim to vypada na betatest na uzivatelich.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam