• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    AQUARIUS: no nekdo se pod changelogem ptal presne na tohle, bohuzel nedostal odpoved :-/
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    TOMBSTONE: podle vseho ne vsechny, ale presne na tuhle funkcionalitu cekam (mam doma zatim ac^2 a chci k nim pridat nejaky cap ax)
    TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    AQUARIUS: takze pujde skombinovat stary AC s novejma AX do jednoho capsmana?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Dneska vysel RouterOS 7.13, obsahuje zasadni zmeny kolem wifi, ctete changelog. Zmena je podpora wifiwave2 i na ac radiich.

Notice - Starting from RouterOS version 7.13, significant changes have been made to the RouterOS wireless packages. This is done due to a new product developemnt which will require more disk space for hardware drivers so we had to split it in order to maintain old products alongside the new ones. More wireless packages are yet to come.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ROENICK: jj, však jsem jim to hned poslal a záznam z WS taky.. vtipný je, že obě IP jsou z úplně jiný oblasti, než je tenhle router, takže fakt netuší, co to je za haluz a kouknou se na to trochu podrobněji...

hlavně že se předtím bili do prsou, že u nich problém být nemůže, a že nám prodaj nějaký lepší router, než tu sračku, co tam zrovna máme...
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    TEAPACK: resit s ISP
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    DANYSEK & CHOROBA: tak jelikož se situace opakuje každý večer, tak jsem dneska nahodil WireShark na přívodní kabel a našel tam milion ICMP errorů ohledně nedostupného portu :/ ani jedna z IP není domácí, obě jsou někde u providera, ale proč to jde zrovna na tenhle koncový router fakt netuším :/

bohužel se to sype takovou rychlostí, že to vyžere celou propustnost spoje :/
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    CHOROBA: na FW byl podle counterů paketů jen malý provoz - řádově desítky p/s, podle mně se to tam ani nedostalo... =/ ale jak to začalo, tak to i skončilo. Provider v té lokalitě prý něco řešil a chvíli před devátou už to jelo zase normálně.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    spis hod screen fw
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    DANYSEK: jo, mám vypnuté skoro všechno a co není vypnuté na příjmu, tak je filtrované přes IP a MAC...
    a tím, že ty pakety nikam dál nejdou a v logu taky nic nevidím, tak mě pinguje nějakej botnet nebo nevím :/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TEAPACK: a firewall poradne nastaveny mas? :-) [zakazany do netu takovy ty veci jako ssdp & spol ]
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Zdá se mi to, nebo se tenhle router snaží DDOSnout?
    iface InternetIn je port rovnou na anténu od providera a přijaté pakety nikam dál nelezou =/

ADAM
    ADAM --- ---
    diky. plochy kabel tu vlastne mam! zkusil jsem ho tim oknem protahnout, neni to idealni, je tam dost ostry zlom, takze to asi nevydrzi moc dlouho, ale da se to!

na tu okenni pruchodku asi kaslu, pac jsem vsude nasel, ze to je jen 100mbit :-(

ale plochy kabel asi konecne bude reseni!
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    Jeste taky existuje https://www.alza.cz/vention-flat-cat6-utp-patch-cord-cable-15m-black-d5827531.htm
    Mam 15m variantu do kuchyne kde jsem si potreboval odlozit Odroid H3+, na koncich mam 10Gbit TP Link GBICy v Zyxel switchi a zda se ze to linkuje na 10G.
    Mam tam jen 2.5G zarizeni a to proleze plnou rychlosti.
    Chtel jsem optiku ale mel jsem obavu ze bych ji okolo futer zlomil, nenasel jsem OM3/OM4 co by se mi libil.
    Do okna to neni, ale po te kratke strane je to super ohebne.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAM
    ADAM --- ---
    tak snad vas to jeste nestve. kdyztak me stopnete.

- extender funguje ok. rychlost v nejzassim koute je nejakych 100mbit a to staci.
    - ALE: misto ax3 jsem to koupil proto, ze to pak v rezimu AP slibuje radove vyssi rychlosti
    - tak jsem to dnes prepl do AP a zacal jsem testovat rychlost spojeni: tablet > wifi 5ghz > tplink AP > lan 2.5gbit > PC
    pomoci https://pzoleeblogen.wordpress.com/2013/11/26/wifi-speed-test-for-android-how-to/
    - max rychlost je nejakych 700mbit a kdyz k tomu vedle z telefonu zacnu taky prikladat, klesa to na nejakych 300mbit s propady az na 50.
    - takze se to ani zdaleka nepriblizi 2.5gbit na lan rozhrani a nejakym 6gbit na wifi rozhrani.

takze ja nejspis:
    - vratim extender i powerline
    - pujdu cestou okenni pruchodky, ta by mohla fungovat, to byl fakt skvely tip!
    - a misto tplink extenderu koupim neco jako tu ax3. je to univerzalnejsi a v realite to nakonec stejne bude asi rychlejsi a spolehlivejsi nez ten tplink AP...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: plus to umi WiFi mesh / 802.11r (proste nasazis klienty do zasuvek a neresis)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ADAM: ja s tim mam fakt dobrou zkusenost, ma to vychytany UI, updaty fw, a je to narozdil od TP linku spolehlivy (zkusenost z kanarskych ostrovu z doby pred par lety - kde byl TP link / dlink to blblo, kde Devolo jelo spolehlive) ?

Doma mam predchozi Magic 1, rika to linkova rychlost 752/385 Mbps, realna pres cely byt na kdovijaky fazi 86 Mbps jak pres WiFi tak pres ethernet - coz je mi teda trochu divny, ma to jen 100 Mbps ethernet tak je mozna i to wifi omezeny? Kazdopadne za cely ty leta co to mam zadnej vypadek.
    ADAM
    ADAM --- ---
    E2E4: Devolo jsem neznal. Vypada to solidně.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ROENICK: tak spíš jde o to, že to sníží kapacitu spoje ve srovnání se situaci kdy tam jsou 2 rádia každý na jiným kanálu..

jinak já bych Adamovi spíš doporučil kvalitnější powerline, devolo magic 2, drát je drát.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    ADAM: dve zarizeni na jednom kanalu nemusi znamenat katastrofu, dnesni zarizeni uz si s tim umi poradit o dost lip nez driv
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam