• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Nevíte někdo, jaký je change log mezi ROS 7.12.1 a 7.12.2? Nemohu nic najít...
    TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    uff,tak sem dneska uchodil novyho capsmana. super ze funguje i se staryma cap ac od 7.13 (bohuzel ne s cap lite), ale jinak to nekdo vymejslel kokotem teda...ve starym capsmanu se vsechno nastavilo na capsmanu (masteru/serveru), na ty capy vpodstate nebylo skoro treba sahnout...v novym capsmanu je to tak nak napul..kus na capsmanu,kus na capu (treba vlany,slavy,apod)..nevim jestli je to zmena "fylozofie",nebo jestli to je naky nedodelany..
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    celkove je lifecycle 10 let
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: Asi záleží jak to trefíš, podle tohlodle (https://support.ruckuswireless.com/end-of-life-tables) je to pět let od ukončení prodeje.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    10 let, zrovna mam eol u r600 co mam tady v praze
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: co uděláš s tím ruckusem h550, až bude EOL? Oni dávají myslím 5 let podpory ne?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja to tak nejak mam na baraku, 3xWLAN/vlan guest,iot, rodina.
    ruckus h550 + mikrotik
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MARTEN: Ono je dobré na začátkusi přesně ujasnit co nutně potřebuješ a co by byla třešnička na dortě.

    Já jsem si na začátku minulého roku řekl, že do toho taky hrábnu a celková doba nakonec byla asi 3 měsíce s tím, že jsem postupně ladil a nechával tam to původní síť, až jsem si byl poměrně jistý, že základ bude fungovat, tak jsem to přehodil.

    ABE: Ano, ten začáteky jsou bolestivé, ale když to překousneš tak dostaneš za to podle mě nepřekonatelný poměr cena/výkon a dobu aktualizací.
    ABE
    ABE --- ---
    MARTEN: Resim presne to same. Bohuzel RouteOS mi osobne vubec nejde pod kuzi, i presto ze na to existuje milion tutorialu a ukazek a vetsina veci se "vyklikava", tak me UI i cely ten system mi prijde strasne neprehledy a komplikovany.
    A wi-fi na mikrotiku co mam, tak zadna slava. Ale jsem hobik a v tehlech vecech se zase tak nevyznam.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    LEXXA: Tak to ja souhlasim, ale realita je takova, ze standard to neni a at uz si ten config udelas sam nebo to mas na jeden klik od vendora, je dobry to otestovat.

    Jako, funkcni brzdy u auta jsou take zaklad, ze? Ale kdyz porizujes auto, je dobry je vyzkouset :-)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    JANFROG: jako realne si myslim, ze to co chce je takovy zaklad co by mela mit kazda normalni moderni domacnost. ja budu na jare delat podobnej rebuild akorat praktikuji nolife takze finance co do toho naleju budou plus minus jako dream machine :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    LEXXA: Oops, sorry!
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    JANFROG: jeste ho vydesis nez se vubec do neceho pusti! :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MARTEN: No me prijde, ze 10hodin v klidu sezere jen otestovat hotovej konfig ze to opravdu dela co ma a to co chces (vlastni zkusenost :-)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARTEN: za me (jen protoze jsem fanboy) mikrotik a X hodin uceni se. nebo nekomu zaplat to nastavit. furt budes v tom za min nez s ubiquity.
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    LEXXA: V tuhle chvili modem od vodafone, za nim asus router s wifi a jeste nejaky noname switch jen kvuli kabelum.
    4 draty asi staci, kdyz ne, poresim necim pasivnim. Wifi AP asi pokreje vse, ted je to na druhe strane bytu na hrane, ale ziju s tim. UDM ma urcite mesh, ktery by to vyresil (jen zase dalsi hrozne draha krabicka).

    Nechci se v tom extra hrabat. Na serveru si relativne v klidu nastavim iptables, routovani, tunnely atd. Takze nejaka znalost jo, ale prijde mi, ze u tech routeru je to proste neco jineho nez resit komunikaci mezi serverama. Jestli s pfSense budu travit 10 hodin nauceni a nastaveni, tak se mi to prodrazi.

    Z toho hotoveho jsem koukal i na veci od Synology, ale to uz byla takova moc klikacka a cena taky priserna. Na to co to je

    Jeste jedna featura me napadla. Hodila by se podpora pro vice vpn clientu a routovat nektere dns do urcite vpn.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MARTEN: nekolik tisic do toho das at pujdes jakoukoliv cestou. mas modem of vodafonu. da se predpokladat, ze toto je jediny prvek v tve siti? jak velky prostor potrebujes pokryt? jestli jedno AP bude stacit nebo nekolik. co planujes do tech pripadnych masin zapojovat kabelem (krom modemu pro privod internetu)?
    pokud ti staci jedno zarizeni ktere popliva tvuj prostor bezdratem a si vystacis s 4 dratama tak za me pomer cena/vykon neprekona nic krom mikrotik ax^3. Tam ale je problem v tom, ze learning curve je hodne strma. ale zase je to levna a vykonna krabicka.
    pokud se nechces zbytecne ucit ale delat point and click tak asi te ten UDM nemine a k tomu nejaky access point od nich co bude pasovat do rozpoctu.

    pokud si sam nejses jisty ze site zvladnes tak bych se drzel dal od *WRT nebo pFsense. Tam clovek musi uz neco umet aby dosahl co potrebuje. (zazil jsem celkem schopneho typka z branze co vyhodil micro pc s pfsensem z okna protoze nedokazal pochopit proc nektere veci se nedaji nastavit jak by si predstavoval)
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    Potrebal bych poradit s tim jak doma nastavit router a sit. V tuto chvili mam router, ktery ma wifi a na ni podporuje Guest network. Toto zacina byt malo.
    Ocekavam, ze potrebuju nekolik VLAN (prace, mobily, IoT, navsteva). Mit moznost povolit nekterym zarizenim pristup do jine VLAN na nejake zarizeni. Nekterym zarizenim zakazat komplet pristup na net, mit moznost monitorovat co delaji atd.
    Nejsem si jist, jestli by stacil router s pfSense a pak treba Ubiquity Dream Machine na wifi, nebo jestli staci pouze ddwrt/openwrt. Bohuzel s nicim z toho nemam zkusenost a sit jde trochu mimo mne. A nechci tady mit hromadu krabicek :)
    Ted mam jeste modem od Vodafone, ten predpokladam zustane. Za nej by asi sel dat pfSense (nebo openwrt, nebo oba nekde?), ktery by predpokladam fungoval jako router. Za nej dat nejaky AP. Muzete pripadne neco doporucit? Nechci do toho pokud mozno davat nekolik tisic (UDM je uz trochu moc drahe)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JOINTER: Mne jde o roaming a moznost budouciho rozsireni capsmanu o cap ax, coz bych jinak neudelal.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    Ja to zkousel vcera na HAP AC3, zustane tam wireless balik, musel jsem tam nahrat ten qcom-ac rucne.
    Nakonfigurovat se to musi cele znova a je to trochu jine co se tyka polozek ve winboxu.
    Nejsem si jisty jestli je to nejak lepsi - co urcite schazi je moznost mit Country na Debug a nastavit vysilaci vykon rucne.
    Mam dalsi dva AC2 a asi to na nich predelavat nebudu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam