• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Unifi, mikrotik nedela moc dobry apecka
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Když bych chtěl od mikrotiku co nejlepší (dosah, vybavení, atd.) APčko (do interiéru) co byste doporučili bez ohledu na cenu?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no a zada o to ten client v dhcp requestu?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CHOROBA: patrne ano ale to by musel klient chapat co po nem chci. coz patrne ani fedora ani debian nevedi
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nedava se to tam hexa s prefixem 0x?
    SUK
    SUK --- ---
    LEXXA: tak IP adresu by melo jit zadat jako 4bajt cislo (s prefixem 0x). Neco malo o syntax tady: https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/24805500/DHCP#DHCP-DHCPOptions.1 (jo, najit neco v dokundamentaci mikrotiku...)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SUK: podle RFC 9463 144 by mela byt adresa DoH a 162 adresa DoT. Ale muzu se plest.
    V zasade sit mam plnou dhcp rezervacema. tim padem muzu klientum na kterych mi zalezi podstrcit dot (idealne) adresu a pak mit vice-mene cisty dashboard toho kam ktery klient leze.
    ted to mam tak ze dhcp poskytuje lokalni dns a ja v dashboardu (nextdns) vidim jen souhrn co z te site odeslo za pozadavky.
    SUK
    SUK --- ---
    LEXXA: Co presne tomu chces dat? Rychly googleni reklo, ze 144 je nejaka vnucena VLAN a mikrotik to prijme, kdyz zadam cislo v sestnactkovy soustave s prefixem 0x.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SUK: Tak presne tohle jsem udelal a hlasi mi to unknown value nebo tak neco (jak u 144 tak i u 162)
    SUK
    SUK --- ---
    LEXXA: vytvoris si DHCP option, ten pridas do Option Setu a ten muzes nasledne priradit kazdemu klientovi se zaznamem v leases
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    Nejak se mi nedari najit v ROS nastaveni DNR (DHCP Option 144).
    Nevite nekdo neco o tom jak konkretnemu klientovi vnutit konkretni DOT/DOH adresu?
    BOAR
    BOAR --- ---
    DURDIN: mam, a rve hodne. ale da se do nej koupit noctua.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Nemáte někdo MikroTik CRS310-8G+25+in? Zajímá mě, jak moc je hlučný ten větrák. Uvažuju, že bych jím nahradil u tchána čínský switch, který má otřesný firmware, ale zase to je a místě, kde by něco co "řve" docela řešilo..
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SUK: Presne!
    SUK
    SUK --- ---
    CHOROBA: vzasade cool - tim spis, ze je to sotva par mesicu, co jsem na nejake diskusi cetl, ze Mikrotik jeste ani nezazadal o certifikace zarizeni s 802.11be. Ale zase to vypada, ze mikrotik udela 10 ruznych zarizeni ruznych form factoru s ruznyma featuresetama a bude utrpeni vybirat, co ozelet a co fakt chci. :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no jele

i4wifi.cz | MikroTik hAP be3, 5x 2,5 GbE, 2.4+5GHz, 802.11b/g/n/ac/ax/be, 3x USB, Wi-Fi 7, PoE in, ROS 7, L4, PSU, indoor MA53UG+HbeH
    https://www.i4wifi.cz/cs/330915-mikrotik-hap-be3-router-quad-core-1-5ghz-5-2-5gbe-2-4ghz-5ghz-6ghz-wi-fi-7-802-11b-g-n-ac-ax-be-routeros-v7-l6-poe-in-psu-indoor
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CHOROBA:Minimum 2.5G net, 10G LAN do switche jinde, 10G NAS, PoE pro wifi AP (to je trochu zbytecne taky 2.5G)... To na MK nedam, pokud nebudu hledat v sekci co je spis pro ISP.
    A navic je to hezky, jak jednotka tak SW. :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    na toby ti stacila i tarb5009
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    No ja se priznam k herezi, zarizuju si 2G optiku, tak jsem na jednom miste presel na UCG Fiber a vzal jsem k tomu i U7 Pro...
    Chtel jsem to jak kvuli monitoringu, ale hlavne jsem nenasel zarizeni co by bylo router a melo 10G pro modem a jeste 10G pro LAN.
    Trochu jsem tam bojoval s Wireguardem (kdyz se tam nastavi klient VPN, je ve firewall zone External a nejde to zmenit, kdyz je to VPN server, tak je to zona VPN, ale pridava to tam maskaradu, kterou nejde vypnout; site to site VPN zas Wireguard neumi).
    Ale asi dobry.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam