• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DELVIT: Asi jdu pozde, ale mam hAP ax³, jestli je to to nejlepsi nevim, ale celej barak to obslouzi a to ho ani nemam uprostred. Jako nemam na tom stovky zarizeni ani nejake extra toky, to je fakt.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Taky jsem si s ac2 užil svoje před lety
    Jak jsem se nasral na Mikrotik hAP ac^2 a vyměním ho za Turris Mox - schonmann.eu
    https://schonmann.eu/2022/02/26/jak-jsem-se-nasral-na-mikrotik-hap-ac2-a-vymenim-ho-za-turris-mox

No a teď mě zas sere ten mox :) možná se vrátím na be3 až bude nějakou dobu v provozu a budou z toho recenze
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    AQUARIUS: Ve Files sekci byl maximalne backup. Uz je to asi 3 roky co jsem to resil, nevim jestli se pamatuju spravne, ale mozna to bylo tema modulama co jdou doinstalovat k fw.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JOINTER: Nemáš nějakej bordel ve files? Takovej ten support dump mívá klidně půl mega a dá se smazat…
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    LEXXA: U kamose porad jede 433GL. :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    system -> resources?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CERMI_FOX: jakoby z toho cos popsal se neda jednoznacne rict, ze jsi mel nakoplou flash. a rozhodne muzu rict ze pokud ano tak tos vytahl cernyho petra stoleti, ze se ti to stalo. ale jinak z povahy veci bitrot se malokdy objevi v logach. pred rokem jsem se nejak bavil s byvalym kolegou a zminil jsem ze tu RB433 co jsem kdesi nasadil pred 15 lety porad jede (bez klimy, v prachu, bz updatu (ale to je uz problem nekoho jineho))
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LEXXA: tak jasně, ale čekal bych, že takovou věc pozná a zapíše do logu jako error. A nějak to poznat musel - ty dhcp leasy nebyly nějak nesmyslné, prostě chyběly. Mikrotik mám (asi naivně) za zařízení, které si ISP nainstaluje někam na střechu nebo na komín a tam prostě roky maká bez nutnosti fyzického zásahu a tedy má nějaký rozmný monitoring aspoň v tom, že je schopen chybu detekovat (a poslat remote).
    Jinak zálohy si dělám poctivě a stahuju k sobě. Ten cloud backup by byl teoreticky zajímavý akorát v tom, že bych byl schopný na dálku pustit skript, který by v případě problému stáhl a restornul. Jen nevím, jestli se k tomuhle nějaký večer někdy dokopu :-) Navíc celkem overkill imho.

JOINTER: to já mám celé mego a půl volné :) Ale taky tam mohli montovat o trochu větší flešky
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CERMI_FOX: Jak jsem psal, me doslo misto. Nevim co si to tam uklada, ale me ukazuje pul mega free.
    Tenhle kus je jen jako wifi AP v bridge, zadne DHCP nebo DNS.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CERMI_FOX: jakoze flash storage neni nachylny k bitrot? no nevim. podstatne je ze to pomohlo a mozna by stalo za to si nastavit zalohovani do toho mikrotik cloudu
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LEXXA:
    THEMRKOCOUR: tak paráda, netinstall vypadá, že pomohl, díky. Teď nastavení přežije nejen reboot ale i natvrdo vytažení ze zásuvky, takže spokojenej. Akorát teda bych nečekal, že se může nakopnout OS v routeru, který si doma jede stylem, že před lety nastaveno a od té doby max přidám static dhcp lease, když si koupím novou hračku :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CERMI_FOX: udelej export vedle backupu. at aspon mas prehled co je kde nastavene.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    THEMRKOCOUR: hmm, to jsem doufal, ze tomu se vyhnu. Jaka je sance, ze se povede restore? Nebo mam jit radsi pres /export? Jde mi o to, ze uz si presne ani nepamatuju, kde co a proc mam nastavene.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CERMI_FOX: Myslim ze leasy nekde nastavene jsou, jestli se maji ukladat.
    To je AC2, s tim jsem mel jiny problem, neslo to flashnout, protoze ma malo ROM a nejak v tom doslo misto, myslim ze 2x se to nejak podelalo a musel jsem to udelat netinstallem.
    THEMRKOCOUR
    THEMRKOCOUR --- ---
    Možná odchází flashka případně je nakopnutej ROS. Použitl bych na něj netinstall
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    mam doma mikrotika RBD52G-5HacD2HnD a začínám z něj být zoufalý - jak ten routřík přimět, aby si pamatoval nastavení (všechno, včetně statických dns a statických dhcp lease) i po rebootu a to včetně výpadku napájení? Zpočátku nic nezapomínal, ale poslední rok dva jo. Je to jen někde v nastavení?
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    Mam prosbu.. sem total noob predesilam.

udelal sem pro arduino script, kterej v zavislosti na case rozsviti nejaky ledky, chci k tomu vytisknout word clock - takovy ty hodiny co ukazujou kolik je tim ze sviti slova, kolik je hodin.

resim jakej hw a kde ho sehnat, nejakym googlenim jsem se dostal cca k tomu co potrebuju, ale realne mam pocit, ze bych to radsi krapet probral s nekym, kdo vi vic...

mam to na https://wokwi.com/ kde to beha a rozsveci ten sw pasek tak jak potrebuju

jako arduino tam mam arduino-uno - ale asi by to melo slapat i na ESP32 - ktery jak jsem pochopil ma wifi modul a asi umi hodiny stahnout z ty wifi a tim padem bych nemusel mit fyzicky nejakej hodinovej modul - kterej sem tam dal basic DS1307 - ale aktualne netusim jak se ty hodiny nastavujou :)

takze prvni otazka, ma smysl to delat na tom arduinu nebo na esp32? s esp32 bych mel jen dve komponenty a hodiny by se daly nastavovat z dalky (asi?)

a posledni je adresovatelnej led pasek. potrebuju 110 ledek, pasku je miliarda, nevim jestli j epotreba mit nejakej specialni, nebo je to vlastne jedno - jestli pak budu resit nejaky odpory nebo tak... po jakym pasku se mam koukat?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    FATBOZZ: maj tam docker compose pro HA-otbr-matter, kterej nejspis pustis na mikrotiku a pak integrujes do HA
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Jak si predstavujete ze bude fungovat tohle treba v koordinaci s Home assistantem ?
    "Integrované Matter/Thread rádio a Bluetooth 5.4 pro domácí automatizaci"
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    CHOROBA: zatim spis nema, mam ho objednanej pomalu pul roku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam