• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    zajimaci, diky za info
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    CHOBOT: a pozor, ne bude, ale už je klasifikováný jako hazardní hra. Od 1.1.2017.
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    CHOBOT: pokud pořádáš turnaj, ale neděláš to za účelem zisku, tzn na výhrách vyplatíš více nebo stejně jako vybereš na vstupném, tak se na tebe hazardní zákon nevztahuje. Takže to by zachránilo alespoň něco. Všechno kde by se pořadatel snažil o zisk bude velmi problémové, spíš nemožné uspořádat. A i tak je problém s lidma pod 18 let atd.

    Jestli myslíš clo na boostery, tak to se teď řeší v rámci té gaming skupiny. Booster je něco podobného jako lootbox. Platíš nějaké peníze a dostáváš něco co může mít vyšší nebo nižší hodnotu, náhodně. Jak naložit s podobnými věcmi je právě úkol té pracovní skupiny v EU/MF. Berou to jako jakýsi náběh k hazardu přes hry, navíc dostupný pro mladistvé. Ale to má hooooodně daleko k realizaci. Teď o tom nedávno byla konference v Praze. Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti se teď docela zaměřuje na online hry a vůbec závislosti související s používáním internetu.

    Hazardní zákon se bude novelizovat za cca 3-4 roky podle plánu MF. Pokud je někdo v MtG komunitě aktivni, tak je možné s MF debatovat a navrhovat jak by to mělo být. Ale chce to mít založenou nějakou asociaci s co nejvíce členy.
    My to už pár let děláme za poker a po cca 3 letech se nám podařilo dosáhnout nějaké změny k lepšímu. A jsme přizváni i k tvorbě té chystané novely.

    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    a tedy velký turnaje vem čert, ale nebude problém i to, že pokud budou mtg klasifikovaný jako hazardní hra, bude na to udělená jiná, podstatně vyšší daň/clo/whatever?
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    LUKEH: nějaký drafty přímo v prostorách PSP už proběhly no :)
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    RORSCHACH: Magic je samozřejmě na okraji zájmu z finačního hlediska, ale to poker taky - pro představu poker dělá asi 0,1% obejmu peněz v hazardních hrách hraných v ČR. Nevím jak moc se snažila kasinová lobby tlačit na poker kluby, ale problém pro MtG budou spíše celníci.
    Je jich údajně až 2x tolik než by jich bylo potřeba a musejí si ospravedlnit svoji existenci. Takže je potřeba vždycky najít něco, co se dá čas od času zkontrolovat a udělit za to nějaká pokuta. Takže MtG by se jednou mohl stát cílem. Nebo nějaké udání na pořadatele GP pokud by jik někdo chtěl škodit.
    Případně ty iniciativy MF ve směru k hazardu a hrám, řeší se lootboxy v online hrách a podobné věci. Pár her už u nás nefunguje, nebo musí fungovat v pozměněné verzi, protože obsahovaly něco co připomínalo hazard.
    Myslím že v nejbližší době nic nehrozí, ale realita prostě je, že pořádání GP je tady porušování zákona a je otázka času, kdy si na to nějakej aktivní blbec posvítí...

    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RORSCHACH: tak ona je taky jistá mtg lobby přímo v PS :)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Tak hlavní rozdíl MTG proti pokeru je v tom, že se na tom nedá nic vydělat. Takže tu není silná kasínová lobby, co by tlačila na poslance a ministerstvo a snažila se nahnat MTG hráče z klubů do kasín.

    Jinak MKM to s těma turnajema v Německu vyřešil lišácky, ceny jsou sice v €, ale je to jen kupón na jejich stránku. Zatím jim to prochází, tak uvidíme, jestli si na ně někdo neposvítí :)
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    MATEEJ: tomboly mají v zákoně speciální kategorii a zvláštní podmínky. Existují různé kategorie hazrdních her, Magic patří do kategorie živé hry - tam patří prakticky všechny karetní hry a pak ruleta, kostky atd. Název živé hry je ale zavádějící, platí to i pro online verze těchto her.

    Zákon dokonce myslí i na turnaje v živých hrách, speciálně karetních hrách. Pro nějaké menší turnaje je tam kategorie "turnaj malého rozsahu", který je výrazně snažší uspořádat (bez nutnosti držet hazardní licenci), ale pořád je to jen pro 18+, je tam omezený počet účastníků na max 90 a vklad smí být max 500kč. Pořádání většího turnaje už by vyžadovalo mít licenci na pořádání hazardních her, což je v případě Magicu sci-fi (držitel licence musí složit zálohu v řádech desítek milionů Kč a splňovat XY věcí).
    TONY_TAIL
    TONY_TAIL --- ---
    MATEEJ: když je celková částka cen tomboly do 100 000 Kč, tak je to ok... jinak se to musí řešit papírově a to je hodně složité
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    LUKEH: Takže nad plesama s tombolama se teď přimhuřuje Oko? A až se přimhuřovat přestane, tak buď budou muset řešit nějaký složitý papírování, nebo tam nebudou smět osoby do 18 let?
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    MATHES: jo, jenže u nás je od roku 2017 novej hazardní zákon, kterej má tak vlnou definici hazardu, že se tam Magci v pohodě vejde. Hazard je všechno kde se a)platí nějaké vstupné/vklad b)pak se něco hraje nebo losuje a záleží to alespoň z malé části na náhodě c)dají se v tom vyhrát peníze nebo hodnotné věcné ceny. Všechno co splňuje body a,b,c je hazardní hra a na její organizaci a provozování jsou přísné regule. Na MF o tomhle odvětví vědí, ale zatím nidko naštěstí neměl čas to nějak více řešit, protože se pořád řeší kvízomaty, ilegální herny s bednama a podobné věci. Ale bojím se, že časem dojde i na Magic a pak to bude dost problém nejen pro velké turnaje, ale třeba i pro menší akce.
    MATHES
    MATHES --- ---
    LUKEH: CHOBOT: V Německu se nesmí osoby mladší 18ti let účastnit čehokoliv, kde se dají vyhrát peníze. Chvíli to obcházeli přes ceny, ale bylo to tak náročný, že to radši z Německa přesunuli k nám.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    LUKEH: v německu nesmí být finanční ceny ne? Proto se tam nedělají velké turnaje?
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Sice rok starej, ale docela zajímavej článek o tom, jak a proč se MtG v posledních 10 letech změnilo a potažmo jak se bude měnit dál.

    Hádám, že prošel pod radarem spousty lidí, co MtG hrajou a zajímají se o něj, protože autor není streamer, pro hráč ani publicista zaměřený primárně na MtG. Ale hraje ho a sleduje pěkně dlouho a geek culture se věnuje na profesionální úrovni.

    An open letter to Cedric Phillips, Gerry Thompson, and the Pro Magic community at large | A. D. Jameson's Blog
    https://adjameson.wordpress.com/...ric-phillips-gerry-thompson-and-the-pro-magic-community-at-large/
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    Tak u nás je Magic hazardní hra, jen to zatím nenapadlo nějakého aktivního celníka nebo úředníka řešit a rozdávat pokuty, bohatě jim stačí kvizomaty. V EU je teď dokonce nějaká pracovní skupinu pro řešení hazardních prvků v počítačových hrách a MFČR ji dokonce vedlo nebo vede.

    V Německu se nedělají GP protože je to brané jako hazard a i v jiných zemích jsou problémy a komplikace.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    HONCKA: jj, myslim že to tak je. Ale i tak některý země už myslim uvalili ta mtg extra daně jako na hazardní hru, kanada možná? Ale nejsem si jistý.
    ASYD
    ASYD --- ---
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    CHOBOT: já měl za to, že kdyby tohle neměli, tak by na ně mohli napasovat zákony o gamblingu, celkem by mě zajímalo, jak se s tímhle popasujou
    ASYD
    ASYD --- ---
    judge academy promos
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam