• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    NATHANIEL
    NATHANIEL --- ---
    Ahoj měl bych dotaz/prosbu.. hledám někoho kdo má adresu v Německu a zároveň účet na německým ebayi (www.ebay.de)?? potřeboval bych něco koupit a poslat do čr.. na odměně bysme se domluvili..kdyžtak pošta díky :)
    FNF
    FNF --- ---
    dnesni Právo

    Němci lákají Čechy do příhraničí

    Nabídkou bydlení chtějí vrátit život do svých poloprázdných sídlišť z dob NDR

    Němci lákají Čechy do bytových družstev v německém příhraničí. Nabízejí jim členské podíly za výrazně nižší ceny, než tomu bylo v minulosti.
    V migraci českých občanů vidí totiž jednu z cest, jak do poloprázdných sídlišť z doby NDR vrátit zase život. Jedno z družstev, které má o českou klientelu zájem a obhospodařuje kolem 1900 bytů, sídlí ve Schwarzenbergu v podhůří Krušných hor, necelých třicet kilometrů od Vejprt.
    "Jsem přesvědčen, že jsme schopni dát českým sousedům férovou nabídku na bydlení, a to zejména těm, kteří dojíždějí za prací nedaleko hranic, nebo seniorům, kteří chtějí mít slušné, relativně laciné bydlení s jistotou, že je nikdo nepřipraví o střechu nad hlavou," řekl Právu jednatel bytového družstva ve Schwarzenbergu Wolfgang Kastner.
    Přesto především v Sasku v městech na druhé straně hranice zůstávají vesměs opravená a udržovaná sídliště stále s mnoha okny bez záclon.
    Jedno z nich stojí na okraji pětitisícového města Johanngeorgenstadtu, které od českých Potůčků odděluje jen závora hraničního přechodu. I toto sídliště zčásti spravuje schwarzenberské družstvo.
    "V současnosti máme volných několik desítek bytů, jak v samotném Schwarzenbergu, tak v Johanngeorgenstadtu, z něhož je doslova kousek do Ostrova," upřesňuje Wolfgang Kastner, podle kterého jednorázový členský podíl v družstvu činí u bytu do 65 metrů čtverečních 460 eur (11 852 Kč), u větších pak 614 eur (15 820 Kč). K tomu je nezbytné připočítat ještě vstupní poplatek 26 eur (670 Kč).

    Družstvo nefunguje pro zisk

    Připomněl, že měsíční náklady na bydlení se v renovovaných dvou až čtyřpokojových bytech pohybují ve Schwarzenbergu i Johanngeorgenstadtu od 261 (6725 Kč) do 374 eur (9636 Kč).
    "Uvědomujeme si, že současná ekonomická situace není pro řadu lidí jak v Německu, tak i u vás v ČR snadná, a proto se snažíme členský podíl držet co nejníže. Družstvo nefunguje s cílem vytvářet zisk, ale umožnit svým členům slušné a relativně laciné bydlení," tvrdí Kastner.

    Připouští, že cena je ovlivněna i lokalitou. V Lipsku, Berlíně, ale i v Görlitzu jsou členské podíly výrazně vyšší a často přesahují i hranici 2000 eur.

    Zatím se Češi nehrnou

    Panelové sídliště v Johanngeorgenstadtu z 80. let v městské části Pulverturm působí příjemnější dojmem, než běžné sídliště na české straně hranice. Sníh je všude odklizený a nikde není vidět žádný nepořádek. Snad i díky tomu, že kontejnery jsou umístěny chytře v klecích, takže odpadky při větru z neuzavřených popelnic nevylétávají mezi domy. Nechybějí tady ani klasická dětská hřiště. Spíše ale chybějí děti, které by si na nich hrály. "Už před lety nechali některé panelové domy v Johanu zbourat. Neměli tam koho nastěhovat a chátraly," připomněla starostka Potůčků Jarmila Fořtová (nez.).
    "Nevíme o nikom z Čechů, kdo by tam bydlel," dodala. "Pár českých lékařů pracuje v nedaleké nemocnici v Erlabrunnu, ale ti přespí ve špitále a když mají volno, tak jedou domů do Čech," poznamenala Fořtová.
    Přitom Johanngeorgenstadt není špatné místo k bydlení. Podle městských internetových stránek funguje ve městě pět zubních a čtyři praktičtí lékaři. V provozu jsou tam dva domovy důchodců a pečovatelské ústavy. Pro děti tam je jedna základní a dvě mateřské školy, přičemž nechybí ani hudební škola a třeba krytá plovárna. Kdo se chce družit, je v Johanngeorgenstadtu kolem čtyřiceti spolků.
    "Vše je otázka nabídky a poptávky, jsem ale přesvědčen, že se po letech vrací renesance družstevního bydlení. Je pravda, že byt není majetkem družstevníka, ale členství mu dává jistotu, že pokud řádně platí nájem i provozní náklady, má bydlení jisté. Členský podíl může kdykoliv přepustit buď příbuzným či prodat komukoliv jinému," zdůraznil jednatel družstva, který na otázku, jaký je zájem nových družstevníků z Česka přiznává, že se zatím nehrnou.
    "Pokud si vzpomínám, členský podíl si koupila před časem jedna vaše lékařka a zájem projevilo i několik dalších lidí, ale pokud vím, zatím se nerozhodli," dodal Kastner.
    IKYTKA
    IKYTKA --- ---
    ANDY_WARHOL: dekuji za tip, podivam se na to.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    blauworld, 10 euro na mesic, predplacenka

    blauworld.de
    maji info i v anglictine, celkem levny volani i do cech na mobily (29 centu)
    bez smlovy, predplacenka, da se koupit normalne v supermarketu nebo objednat na dobirku

    jsou orientovany na cizince.
    IKYTKA
    IKYTKA --- ---
    Hledám internetové připojení přes mobil nebo notebook na běžné surfování a případně skype. nechci smlouvu, protože nevím, jestli zůstanu v Německu měsíc nebo tři. Máte zkušenosti s nějakým operátorem?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    skoda ze sem tu nebyl driv, kolega jezdi kazdy patek do praglu, jela by si vlakem jen asi 50 km, tam by te vyzved, ale je uz pozde, protoze predpokladam ze nejsi online a on za chvili vyrazi, tak uz je to pase
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    sice uz je pozde, ale z frankfurtu do prahy se bez busu neobejdes, pokud to nedas s hodne prestupama, protoze mezi norinbergem a prahou i db posila autobus, klasicky vlakovy spojeni se asi da take najit ale klasicky vyhledavani ti to najde pres drazdany, coz je pak na deset hodin. da se samozrejme jet po te trase, pres norimberk i vlakem, ale standardni vyhledavac ti to nevyhleda. mozna si to vyhledat do norimberka a pak z norimberka zvlast.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    MIKATCHOU: Spatny, bez rezerve jsem mel problem si sednout. DB Bahn ma neskutecne natriskany IC spoje.
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    MIKATCHOU: to nevim, ale pripadal by v uvahu Bayern ticket (s dokoupenim ceskeho na hranicich) nebo Bayern-Böhmen ticket
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    FRAKTALEK: autobus bohužel nepřichází v úvahu, cestuju se psem a busy psy neberou :(
    ještě pořád frčí Wochenende ticket? Uvažuju, že přespím jednu noc u známejch ve Frankfurtu a druhý den se vydám po téhle šílené, ale přecijen nejlevnější ose...
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    MIKATCHOU: do Prahy jsem vetsinou rezervaci nepotreboval (jezdil jsem z Mnichova), v patek by snad nemusel byt zadny velky naval timhle smerem v tuhle dobu. U DB Bahn jde predem rezervovat listek pro firmy s Grosskundenrabatt, jde to snad udelat i s placenim predem a s rezervaci mista, clovek si pak ten listek vicemene jen vyzvedne na nadrazi. Bohuzel nevim, jestli jde neco takoveho i pro bezne cestujici. Koupit ten listek pres net muze vyjit levneji - napr. ted koukam, ze maji v Sparangebote listek za 29EUR (Frankfurt -> Nurnberg vlak, dal bus do Prahy) a Normalpreis u toho pisou 93 EUR - tohle spojeni je v pohode, snad i rychlejsi nez jen vlakem, a myslim, ze to automaticky znamena, ze mas misto v buse jiste (tezko si to v tech dvoupatrovych busech predstavit jinak). Tyhle Sparangebote se pomerne casto meni - cena nejspis stoupa a klesa podle toho jak postupne naplnuji vagony a pridavaji dalsi.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Ahoj, chci se zeptat - jaké máte zkušenosti z cestováním po Německu vlakem bez předchozí rezervace? Přilétám 6.1. do Frankfurtu a potřebuju se dostat do Prahy. DB Bahn mi ale neumožňuje udělat rezervací tak aby mi přišel e-ticket na email, pouze poštou, což už nestíhám, protože jsem v Kanadě. Mohu udělat pouze dvě věci - buď budu doufat, že mi lístek prodají na nádraží, nebo si můžu udělat rezervaci do Drážďan či Norimberku a odtud už pak po vlastní trase bez rezervace... Nemá někdo z vás nějakou rozsáhlejší zkušenost s vlakovou dopravou po Německu...?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: to tvrdy y je tam schvalne, protoze to byla hlavne jedna mlada k... co si bez absolutni zkusenosti hrala na managerku a malem to dopadlo blbe.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PRUE: a to sem jeste nezazil to nejhorsi, dotahl sem sem kamose z accenture, co sem ho poznal na jednom spolecnem projektu, on byl v pohode (developer) ale jeho nadrizeny, co ten projekt vedly, to byli teda "odbornici" na ntou. stacil mi tenhle jedem projekt a nechapu, ze u nich nekdo normalni muze pracovat.
    PRUE
    PRUE --- ---
    ANDY_WARHOL: :) vystizny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja prosel mrte zamestnavatelu a tady je to jednoznacne nejlepsi zamestnavatel.

    nase firma je pomerne mala, ani ne sto lidi, takze nastesti jeste nechytla nejaky korporatni manyry, ale co sem slysel od lidi co pracovali v it v nemecku, tak se to tady vseobecne moc nedrzi, to jen u nas si zmrdimanazeri hrajou jak maly deti, a normalni clovek nestaci valit oci.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    PRUE: ve Wolfsburgu, jestli te zajimaj detaily, tak posta
    PRUE
    PRUE --- ---
    FLEGMA: to je přesný, tady si tě prostě nevážej. momentálně je u nich situace taková, že se dva lidi střídaj o jedno služební auto, ve kterým je gps apod. no myslím, že už ho ta práce vyloženě sere :) když měl přestupovat do amstru, tak to bylo taky řečí, jak mu přidaj :) jo přidali, ale až poté, co mu naložili mnohem víc práce, aby mu to nebylo líto

    můžu se zeptat, kde děláš?
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    jo nejlepsi pri odchodu byl srandamanazer, co me strasil tim, ze je v Nemecku draho a ze se vratim s prosikem, ROFL
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam