• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    DLOUHA_POTVORA
    DLOUHA_POTVORA --- ---
    AYOS: vubec nevim jak je to s ostatnima mestama, ale v berline je to uplne bezna vec. navic clovek z toho kontaku casto vytahne i mnohem cerstvejsi suroviny, nez se v cechach vubec kdy dostanou na pult. nektery kontaky sou sice zamceny v kleci, to je pak na tobe, jestli si risknes vysadit dvere z pantu nebo ne, ale nektery obchody zas davaj prebytky ke konci dne jen tak na optani, treba pekarny, benzinky, atd. staci jen bejt milej, hezky poprosit a vysvetlit ze nemas moc penez :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja tomuhle sice nerozumim, ale vsiml jsem si ze v kauflandu v sobotu pred zaviracko licitujou turci o zbylou zeleninu a oni jim to davaji za hodne nizkou cenu, je to kaufland kde v sobotu zaviraji nekdy v pul dvanacty, tohle se tam zacne dit az tesne nez zavrou.
    RAVEBOY
    RAVEBOY --- ---
    AYOS: Jojo, kočka tatarku taky občas doma udělá, ale ne vždycky je chuť nebo čas.

S dumpsterem je to konkrétně tady strašně na píču. Všecko je pod třema zámkama - běžně: kontejnery ve dvoře za závorou s kamerou, v zamčený ohrádce se špičatym plotem, a na každym z nich ještě visáč. Takže si čéék fakt koleduje, a jak řikáš, tady se to bere ještě jako větší prasárna než u nás. Co mě dostává je, že místní multi-kulti alternativní mládež to vůbec neřeší a místo toho se chodí do malejch poboček velkejch suprošů a regulérně tam čóruje. Což dělat fakt nechci. A na stránkách dumpstern Mannheim visí jenom jeden, asi dva roky starej, příspěvek, kterej zní něco jako - "nevíte, kde se dá tady v Mannheimu dumpsterovat"?... Což svědčí samo o sobě...

MEET/FACTORY
    JENNE
    JENNE --- ---
    RAVEBOY: no ono sojove maso je mam takovy pocit taky spise ceska predstava o tom, jak se stravovat bez masa - proto u Indu a dalsich nenajdes sojove maso ale treba tofu a spoustu insipirace na talir.. (sama bez masa varim pres 20let.., vegani ale nejsme...)
    RAVEBOY
    RAVEBOY --- ---
    AYOS: To je oslava Burschenschaftů neboli buršáckejch spolků. Což jsou staroněmecký unie studentů, který jsou už několik století spojený s konzervatismem a/nebo nacionalismem. Za nacistů byli hodně aktivní v souvislosti s ovládnutím univerzit a i dneska to tam tak nějak smrdí - hodně lidí důležitejch pro ultranacionalistickou NPD vzešlo z jejich kruhů...

STURM/DRANG
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    stoji to za to si pridelavat do zivota takove problemy ?
    ne neodpovidejte mi, je to jen recnicka otazka, vy byste nemenili svuj zivot a ja ten svuj.
    a navic je to oftopic
    RAVEBOY
    RAVEBOY --- ---
    AYOS: Čuz! Co se tejče veganpeneření, tak tady u nás v Mannheimu to řešíme následovně: co se nedá sehnat jinde, tak kupujeme v AlNatuře, ale je hodně trendy a hodně předražená (něco jako CountryLife u nás), pár věcí se dá v dm-ku (maj tam i pár věcí přímo s Vegan brandem od Vegan Society - cibulový sádlo Zwiebelschmalz, pár výtečnejch pomazánek, polívkovej bujón) a jinak třeba tofu kupujem u Číňanů v asia shopu (dá se u nich sehnat libová cca 15cm krychlička v nálevu za euro, což je v porovnání s cenama v AlNatuře fantazie). Sojový maso si holt pravidelně ve dvacetikilovkách dovážíme z Prahy.

V suproších nenakupujem prakticky vůbec, ale třeba v Kauflandu maj veganskou zmrzlinu. Co nám bohužel stále uniká, je sojová tatarka nebo sojanéza. Nenašel jsem zatim nikde...

SONST/DAS WAR'S
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    ..to není žádnej velkej objev, mitfahr funguje spolehlivě a o hodně levnějc než vlaky/busy. A to nejen v rámci německa, ale i okolních sousedních zemí. Osobně jsem se vždycky nejdřív díval na tenhle web a až pak na db.de. Dal bych to na nástěnku, furt se tu na to někdo ptá...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    no nevim, je to nejaky divny, jako by nekdo neustale ten web vypinal a zapinal, proste nekdy to nacte a pak desetkrat ne, musim reloadovat, asi je to v patek pretizeny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    stopoval sem driv hodne, nejlepsi je to na pumpach a dusledne se presouvat z pumpy na pumpu, protoze kdyz se dostanes do mesta, budes mit velkej problem dojet na dalnici, to se ale bavime o dalkovym stopu. lokalne se taky da.
    ale davej si pozor na to aby si stopoval primo na dalnici, seberou te fizlove a dostanes pokutu. takze kdyz se budes chtit presouvat nekde po okoli, tak stopuj na normalnich silnickach a kdyz pojedes nekam dal, tak na dalnicnich pumpach.

jinak ja tu delam programatora
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    stejne sem se jeste nedokopal k tomu naucit se nemecky, ostuda :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    uz sem tu rok a pul, takze uz se celkem slusne orientuju, ale ono je to v kazdy spolkovy zemi stejne trochu jiny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja bych ti poradil leda tak kde koupis stejk
    SOCIOLOZKA
    SOCIOLOZKA --- ---
    AYOS: sorry, přehlídla jsem se.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    AYOS: svatek je pristi ctvrtek v celem nemecku a pak 28.5
    tady to mas presne rozepsane na jednotlive zeme
    Státní svátky v Německu v roce 2012 | Export do SRN
    http://www.exportdosrn.cz/article/st%C3%A1tn%C3%AD-sv%C3%A1tky-v-n%C4%9Bmecku-v-roce-2012
    SOCIOLOZKA
    SOCIOLOZKA --- ---
    AYOS: já jsem od 8.7. našla státní svátek akorát až 3.10., je to státní svátek, který platí pro celé německo.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    AYOS: Jak pise Andy, vlaky jsou predrazeny, driv jsem jezdil vlakem a bez Bahcard 50 (slevova karticka na pulku ceny) se to nedalo, stoji 240 eur pro druhou tridu na 1 rok, me to omylem vystavili i pro prvni, tak jsem obcas vychutnal luxus :-D Je tu moznost kupovat listek dlouho dopredu a nebo jet regionalnima spojema, kdysi byla takova vikendova neomezena jizdenka dobra na vylety platici jen na regio, ale nevim, jestli to jeste funguje. Nejlevnejsi je Mitfahrt, standartni cena je 5 eur/100 km (vozim lidi kazdej vikend a diky tomu cestuju zadarmo :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    podivej se na ty db, kdyz budes znat termin dopredu, tak se daji koupit jizdenky docela levne, treba se da dostat na tricet euro, vlakem do norimberku a odtamtud jede db bus, da se to koupit na kartu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    AYOS: vlaky db.de
    dalkove autobusove linky se tu moc nenosi
    nejlevnejsi je auto.
    priklad = vlak z wachtersbachu do frankfurtu - cca 60km - 10.50
    auto - moje si vezme na tu cestu tak max 4 litry nafty - cca 6 euro
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JUWELIUS: tak lipsko samotny je hezky mesto, ale stejne, proste je to vychod a vsechno s tim spojeny to obnasi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam