• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JENNE: kdyz me vycapali prihlasenim, tak logicky me musi zase nechat bejt odhlasenim. nemuze to byt jednostrany proces.
    JENNE
    JENNE --- ---
    ANDY_WARHOL: jiste, vitej v mistnim danovem systemu..
    Spatne jsem se vyjadrila - je JEDNO, jestli jsi tady a v CR prihlasenej (na prechodny a trvaly pobyt jsme si hrali pred 20lety, dneska to je proste prihlaseni k pobytu) a dal se pro ucely jednotlivych zakonu urcuje, tzv. danova rezidentura.
    Jeslti uz o Tobe mistni Financak vi (mas ID s kterym si muzes vyzadat danovou kartu, pod kterym muzes podat danove priznani atd) - tak ted bych teprve doporucila si ujasnit, zda ti mistni financaci dovoli danit v CR. Vrele..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PAGAN_DARKEN: nic jako povoleni k pobytu tu neni
    ja sem si byt pronajal, akorat sem dolozil ze tu mam praci (firma mi dala potvrzeni) a to bylo vse.
    PAGAN_DARKEN
    PAGAN_DARKEN --- ---
    To je další věc která mě zajímala... jestli musím mít nejdřív povolení k pobytu a pak si pronajmout byt a nebo naopak :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JENNE: no nevim, ale predtim sem tu zil bez prihlaseni k pobytu a nevedelo se o me. ted sem se prihlasil a uz mi prisel papir s financaku s nejakym identifikacnim cislem, takze to evidentne nejak souvisi.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JENNE: no tak to nevim, ale v tom formulari bylo jasne na vyber ze dvou druhu pobytu,mozna tomu rikaji jinak, ale v podstate se jednalo o prechodny nebo trvaly.
    JENNE
    JENNE --- ---
    ANDY_WARHOL: jsem netusila, ze se tu da zarizovat taky prechodny pobyt? Co to je? Pro ucely ruznych zakonu (zdravotni, dane, cizinecky atd) se urcuje rezidentura a ta nema nic spolecneho s tim, kde a kolikrat jsi prihlaseny k pobytu (v ramci EU )..
    PAGAN_DARKEN
    PAGAN_DARKEN --- ---
    Auto nemám a nechci, ale jaký má přechodný pobyt omezení?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    je tu ve hre, ze tu budu jako normalni zamestnanec a pak se to vyresi. tak jako tak do konce roku se musim rozhodnout.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PAGAN_DARKEN: ty jestli budes fakturovat ceskym firmam, tak byt tebou bych si zaridil jen prechodny pobyt a nemuzou na tebe.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JENNE: ja sem si to taky zjistoval, funguju jako preshranicni styk, az to nebude mozne tak si udelam sro. ted sem se tu trvale prihlasil, abych si mohl zaregistrovat auto, ale v nejblizsi dobe planuju zmenit prihlaseni na prechodne prave z duvodu podnikani v cr. je to takova hra kocka s mysi, tak uvidime
    PAGAN_DARKEN
    PAGAN_DARKEN --- ---
    JENNE: No, tím sem si právě také nebyl jist a informace co sem našel na internetu jsou dost protichůdné.
    JENNE
    JENNE --- ---
    PAGAN_DARKEN:
    ANDY_WARHOL:
    Nejsem si tak uplne jista, ze placeni dani v CR by mohlo mistni Finanzamt uspokojit, zalezi, jak by urcili Vasi danovou rezidenturu...
    Takze ja bych si nejdrive s nejakym danarem ujasnila pojmy "danovy rezident", "stredisko zivotnich zajmu" a "sluzbova stala provozovna" - za podminek, za kterych svoje podnikani provozujete. Pro sichr...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PAGAN_DARKEN: já tohle neřeším. Doktorům se vyhejbam. nemam CAS na to aby ze ME někdo udělal pacienta. na zranění by melo stačit nejlevnější cestovní pojištění. pokud jsou na tvoji karticce hvězdičky, tak by na základní a nutné ošetření melo stačit i to. ovsm pak budeš doplacet to co musí platit i místní a samozřejmě nadstandardní věcí

PAGAN_DARKEN
    PAGAN_DARKEN --- ---
    Díky. Já totiž narážím na hromadu protichůdných informací a dost mě to mate :). Jak to máš s nárokem na zdravotní péči?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PAGAN_DARKEN: kromě Dane za auto platím vše v cr
    PAGAN_DARKEN
    PAGAN_DARKEN --- ---
    A daně a pojištění platíš v ČR? V Německu nic?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    s tim uctem to nevim, me to proste tak rekla firma, ze to nejde posilat na nemeckej primo, pokud mam cesky zivnostak, ale ceska firma to muze mit jinak, protoze jede podle ceskych zakonu, ale mozna to jen nevi, tak by to chtelo zjistit aby pak nebyl problem s financakem

s tim pobytem, po me nechteli nic nez jen vyplnit udaje a dal sem jim obcanku. ale ten formular je v kazde casti jinny a jak jsem koukal na web jsou i jine podminky, to si budes muset overit na miste. nekde treba chteji smlouvu, nekde podpis majitele na nejaky papir. je to ruzne zkratka.
    PAGAN_DARKEN
    PAGAN_DARKEN --- ---
    ANDY_WARHOL: Díky moc za info. To že mi peníze musí chodit na český účet je zákon nebo jen nějaký zvyk?

A jak je to s povolením pobytu? Musím něco dokazovat? Jako že mám živnostňák v ČR a že mám nějaký obrat nebo něco takového?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PAGAN_DARKEN: jediny zadrhel vidim v tom, ze by si si to musel nechat posilat na cesky ucet (fakturovat ovsem muzes nemeckym i ceskym firmam)
    ja mam treba ucet i fio a preposlani penez na nemecky ucet me stoji 2 eura, a je to v podstate hned, pokud to odeslu rano, tak jeste tyz den.
    ja teda fakturuju nemecke, ale oni proste mi neposlou na nemecky ucet penize, proste mam cesky zivnostak, posilaji na cesky ucet.
    ja sem se prihlasil az nedavno, kvuli tomu ze sem potreboval prihlasit auto a prisel mi nejakej papir od financaku, nekde sem se docetl, ze je treba podavat danovy priznani ale nedanis nic. jen ti to zvysuje pripadnou danovou progresi (tedy kdyby si neco vydelal na nemecky zivnostak a musel to danit v nemecku, budes to danit za vyssi dane], danovy system je tu dost slozity a ja do nej jeste neproniknul, takze sam nevim jak to s tim danovym priznanim bude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam