• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    Klub je pro vsechny kdo cestuji do nemcka za praci, na dovolenou,Informace o zajimavych mistech,mestech,gurmanskych specialitach daneho reigionu, atd...
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Německo
    Spratelene kluby: [ München ] , [ BERLIN.....mesto andelu... ]
    rozbalit záhlaví
    TAARA
    TAARA --- ---
    JENNE: aha super, tak to je stastna zprava, diky moc :)
    JENNE
    JENNE --- ---
    TAARA: opakuji hlaseni, viz http://www.mvcr.cz/clanek/informace-k-novemu-zakonu-o-statnim-obcanstvi-cr.aspx , od 1.1. 2014 nabyti dalsiho obcanstvi nema ZADNY vliv na ceske obcanstvi, leda se ho vyslovne, sama, vzdas (a to jeste za splneni urcitych podminek..)

Zatimco drive pokud clovek nesplnil urcite podminky (nabyti jineho obcanstvi automaticky, snatkem apod) - zadosti o jine to ceske automaticky ztracel..

A z nemecke strany, vzhledem k tomu, ze je CR v EU, tez nic dvojimu uz nebrani..
    (cekala jsem na tu zmenu z ceske strany x let)..
    TAARA
    TAARA --- ---
    PROMETHEA: jj jednou jsem si to zjistovala a v mem pripade by to znamenalo vzdat se obcanstvi ceskeho.
    JENNE
    JENNE --- ---
    PROMETHEA: 1/ bez nem. obcanstvi nemuzu k Bundestagswahl (pro mne treba hodne dulezite)
    2/ dvoji obcanstvi byl problem drive z ceske strany, od 1.1. 2014 padly podminky jako snatek nebo automaticke ziskani z ceske strany.. z nemecke strany pro obcany EU je vyjimka, moznost dvojiho obcan.
    NEMI008
    NEMI008 --- ---
    RAVEBOY: Tak tohle není jenom ve vztahu Německo vs. občané dalších států. Samozřejmě tam stále hraje historie svou roli, Francouzi a Němci se nemusí pořád. Ale tohle funguje všeobecně. V zemích západní Evropy pořád koukají skrz prsty na občany ze zemí bývalého sovětské bloku, stejně jako Češi koukají skrz prsty na Ukrajince či Rusy. Samozřejmě co se týče cestování po Evropě či po světě, tak vždy budu jezdit s českým pasem. Cestovat s německým pasem nebo se někde prokazovat německou občankou jsem chtěl jenom v případě, pokud by to mělo nějaké výhody viz. jak jsem psal níže.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    NEMI008: státní zaměstnanci můžou být od roku 2009 i občané unie (s výjimkou tajných služeb a nějakých speciálních oborů), volit můžeš do komunálních a eu-voleb bez něm. občanství.
    Při cestování není žádný zásadní rozdíl-jen drobné výhody-např. tranzitní vízum do saudský arabie, takže když se ti v dubai zpozdí letadlo, tak nemusíš přespávat na letišti.a v období, kdy byly potřeba pro čechy víza do kanady, tak samozřejmě tohle.
    Komplexní přehled výhod/nevýhod ti asi nikdo nevyjmenuje.
    Co se týče pracovních možností za mořem, netuším.
    Dvojí občanství je (co vím-nerucim za aktualitu) pro Němce přípustný jen v pár případech, pokud do těch kategorií nespadáš, musíš se rozhodnout pro jedno..
    RAVEBOY
    RAVEBOY --- ---
    NEMI008: Dodneška je dost nevýhodný bejt Němec v zemích bývalýho SSSR (možná kromě Pobaltí), stále tam mezi lidma přežívá bolševickej nacionalismus a stále tam čas občas mizejí turisti z Británie, USA či Německa, kteří se vydají např. sami vlakem mimo hlavní turistický trasy. Pokud ale vzhlížíš směrem na západ, nemusíš to asi řešit...

A zaregistroval jsem, že starší Španěláci častou reagujou na Němce ještě o něco hůř než třeba my, protože jim připomínají časy Franca. Ale ty se asi ptáš spíš na formální překážky než neformální...

NUFF SAID/RB
    NEMI008
    NEMI008 --- ---
    SEJDA: Přiznám se, že až takhle do extrému jsem o tom neuvažoval a nemyslím si, že je to vhodné. To bych v příkladu, který uvádíš nemohl ani nikam, viz. chtěl bych žít a založit rodinu ve Francii, ale může tam volby vyhrát Le Penová, která vystoupí z EU, zavře hranice a cizince vyžene nebo ve VB se změní volební systém, vyhraje tam Farage a nastane stejná situace. Navíc právě v těchto případech si myslím, že je vhodné být občanem 2 států. Na nevýhody německého občanství jsem nepřišel, nevznikly mi ani žádné závazky k Německu. Jen jsem zde chtěl vědět, jestli někdo ví, jaké výhody má člověk s německým občanství oproti českému. To je vše.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NEMI008: pokud hluboce veris v to, ze EU a jeji zakladni smlouvy o kterych pises vydrzi dele nez ty mezi zivymi, je asi bezpredmetne, z duvodu jakych pises o tom premyslet. Kdyz tak nad tim premyslim, mozna EU nevydrzi, nicmene minimalne svazek CR+Nemecko nejspise ano. Prirovnal bych to tedy ke snaze ziskat Slovenske obcanstvi, nejaky vnitrni smysl to ma (muzes v hospode mavat tim spravnym pasem, u celnich kontrol muzes vytahnout ten momentalne vhodnejsi pas). Urcite si pri dlouhodobem pobytu v druhe zemi usnadnis papirovani (anebo taky ne).
    V podstate se neptas na to, jestli se ti to nejak ted vyplati. Ale spise na to, jestli se ti to vyplati i za 10 let. No co kdyz zase prijdou do vlady fastisti a reknou, ze ten kdo ma 2 obcanstvi musi to druhe zrusit, nebo prijde automaticky o to ceske .. najednou ti to zase prinasi papriovani/jezdeni a vyrizovani. No ale tak to je vzdy, kdyz clovek chce vlastnit neco navic.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CHARVYBURGER: frankfurt a okoli ma ted docela nasycenej trh, ale nemyslim si, ze by bylo nemozny neco sehnat.
    Wg-gesucht.de je server na wg, jinak me narychlo napada jeste stavit se ve frankfurtu na universitach-goethe uni, fh frankfurt, tam bejvaj obcas na nastenkach nabidky, a mohlo by to jit rychle...alespon na zacatek
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    Zdravim, zacinam 1.7. ve Bad Homburku u Frankfurtu, ale stale se mi nepodarilo sehnat byt. Uz jsme meli nekolik prohlidek, ale vzdycky to nakonec nedopadlo. Nemate nekdo tip jak tedka narychlo sehnat bydleni? Delal jsem to pres immobilienscout24, ebay-kleinanzeige a ted zkousim ze zoufalosti i WG, vsechno lepsi nez hostel, to je strasne drahy. Diky.
    NEMI008
    NEMI008 --- ---
    Zdravím,

měl bych jeden dotaz ohledně německého občanství. Od minulého roku je možnost mít dvojí občanství. Vzhledem k tomu, že má babička byla sudetská Němka a dle německých zákonů splňuji podmínky pro nabytí německého občanství, tak bych chtěl vědět, jestli někdo z vás ví o výhodách německého občanství. Vím, že v rámci EU je to bezpředmětné, protože každý občan EU má v zemi EU stejná práva, maximálně bych mohl v Německu být zaměstnán jako státní zaměstnanec a chodit k volbám, měl bych asi taky menší papírování, kdybych se rozhodl v Německu žít, ale jde mi spíše o výhody ve vztahu k zemím mimo EU. Četl jsem na jednom internetovém fóru (takže nic oficiálního), že Němci např. mají snadnější podmínky k získání pracovního povolení nebo povolení k trvalému pobytu v USA, Kanadě, Austrálii apod. nebo také lepší podmínky v rámci programu Working holiday než-li občané ČR. Tak jestli někdo z vás k tomu náhodou neví více.

Dík
    VIGE
    VIGE --- ---
    PROMETHEA: ano, vím, jak se to řekne německy:) žádný záludný název to nemá. Zkusíme zítra v Hamburku, když už tam stejně musíme :)
    HANICA: díky! když nepochodíme jinde, nakonec to asi tak dopadne a budu muset objednat.
    HANICA
    HANICA --- ---
    VIGE: a nebude to nejjednodusi objednat na internetu?
    Vantastic Foods TOM SOJA Natural Instant Sojadrink, 300g - LEBENSMITTEL Getränke Getränkepulver - ALLES-VEGETARISCH.DE
    http://www.alles-vegetarisch.de/...al-Instant-Sojadrink--300g-Getraenkepulver-auf-Sojabasis,art-4491
    nebo
    Instant Sojamilch mit Calzium 400g, 8,39 €
    http://www.veganversand-lebensweise.eu/neu/index.php?a=515
    nebo
    Ecomil Soja-Calcium-Pulver, 1er Pack (1 x 400 g): Amazon.de: Lebensmittel & Getränke
    http://www.amazon.de/...NA58GI/ref=sr_1_1?s=grocery&ie=UTF8&qid=1432714109&sr=1-1&keywords=Sojamilch
    ?
    (doufam, ze to teda je ono...)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VIGE: a uz vis, jak se to rekne nemecky? ma to nakej specialni nazev? nekdy jsou takovyhle drobnosti ten krucek od vitezstvi
    drzim palce
    VIGE
    VIGE --- ---
    JENNE: V lékárně se tvářili, že to snad k nim ani nepatří. Ale Reformhaus zkusíme v Hamburku. Jsem v Rostocku, takže možná je to i problém místa. Rostock je celkem malý město, ale přitom bio shopů tu pár je. Každopádně díky za radu :)
    JENNE
    JENNE --- ---
    VIGE: V principu ti neporadim, na rozdil od soja mlika/jogurtu/tofu apod clovek uz fakt musi vedet, kam pro nej primo jit..
    Detska vyziva v lekarne ?, mozna Reformhaus.. asia shopy... (pritom lekarna by nemela mit problem objednat na pozadani)..
    VIGE
    VIGE --- ---
    Ahoj, budu mít asi divný dotaz, ale nevíte někdo, kde se dá v Německu sehnat sušené sojové mléko? Jezdím sem každý měsíc za přítelem, ale tentokrát jsem si zapomněla vzít svého sušeného zajíce:) Hledali jsme v lékárnách, bio obchodech, supermarketech v oddělení zdravé výživy a sušených mlík, v drogériích, ale neúspěšně. Když už bylo sojové, tak ale tekuté. Přítel je sice rodilý němec, ale sám netuší, kde se taková věc dá koupit.
    RAVEBOY
    RAVEBOY --- ---
    BAARKA & BAARKA: Dííky moc za info!

BAARKA: Nemyslel jsem zařídit (tomu bych taky nevěřil ;-), ale alespoň načíst a příp. zavolat...

ALLES KLAR/DÍKY
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BAARKA: datova schranka FO ?
    STOW_AWAY
    STOW_AWAY --- ---
    Podpora je v Nemecku dvojiho druhu, ALG I pro ty, kdo v poslednich 24 mesicich alespon 12 mesicu bez preruseni pracovali Vollzeit. Podpora je pak 60 procent netto prijmu po dobu poloviny odpracovane doby, maximalne 2 roky. Registruje se na Agentur für Arbeit. ALG II (Harz IV) je socialni podpora a ta se pocita tusim kolem 400 ecek mesicne plus najem a cast nakladu na plyn a elektrinu. O tu se zada na Jobcenter a podminky pro ziskani jsou pro me spanelska vesnice.
    ALG I by teoreticky clovek mohl pobirat i v Cechach, ale asi bych se nejdriv informovala na pracaku, jak to funguje, protoze samozrejme stat plati i Kranken- a Rentenversicherung a je tedy otazka, jestli se da pojisteni v Nemecku odhlasit uz pri odjezdu a nechat si z Nemecka platit cesky pojisteni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam